Actueel

Storm Babet

Gerard Koster Joenje (Oost-Vlieland)

Vandaag is het in het noorden van het land guur herfstweer met veel regen en wind. Dat komt door storm Babet. Hier gaat het echter niet echt stormen. In het Verenigd Koninkrijk is het echter een ander verhaal.

Boven de Britse Eilanden woedt momenteel storm Babet. Het is een intens lagedrukgebied dat gepaard gaan met heel veel regen en enorm veel wind. Vooral Schotland gaat gebukt onder de gevolgen van storm Babet. Op sommige plaatsen kan in Schotland zelfs 200 tot 250 mm regen vallen. Dat is meer dan de regen die gemiddeld in één maand valt!

Fronten vrijdag 12uur .png

Door storm Babet is een zeldzame code rood (weeralarm) afgegeven in het oosten van Schotland. Daar kunnen namelijk uitzonderlijke hoeveelheden neerslag vallen met aanzienlijke gevolgen. Dat is ook al gebeurd: overal zijn er meldingen van overstromingen. In het Schotse dorp Brechin staat het regenwater tot aan de vensterbanken van de meeste huizen. De autoriteiten probeerden nog dit gebied te evacueren, maar niet iedereen was bereid te vertrekken. Nu worden degenen die achterbleven maar met boten opgehaald.  

Het gaat uiteraard niet alleen om hevige regenval, maar ook om enorm veel wind. Storm Babet zorgde al voor windsnelheden van zelfs ruim 110 km/uur. Vanwege de richting van de wind zijn de golven ook enorm hoog langs de oostkust van Schotland en Engeland. Op sommige plaatsen waren er zelfs golven van 7 voet, dat is zo'n 2 meter! Op X (voorheen Twitter) zijn er meerdere foto's van de spectaculaire golven te zien.

Tweet1.JPG
Via X (voorheen Twitter)

Ook treden enkele rivieren buiten hun oevers. Één hiervan is de rivier South Esk. Volgens de Angus Council kunnen de oevers van de rivier tegen 3,8 meter water. Storm Babet kan echter zorgen dat het water stijgt tot zo'n 5 meter!

Tweet 2.JPG
Via X (voorheen Twitter)

Ook heeft storm Babet al gezorgd voor één overledene: een vrouw van 57 jaar werd meegesleurd door een rivier in Angus, Schotland. 

Naamgeving van stormen
Al vier dagen geleden kreeg dit lagedrukgebied haar naam. Door de Met Office van Groot Brittannië is de naam Babet aan deze depressie gegeven. Babet is namelijk de tweede benoemde storm van dit seizoen. De eerste was storm Agnes die minder dan een maand geleden over Ierland en het VK trok. 

Afbeelding_stormnamen_20232024.png
De lijst van stormnamen voor het stormseizoen van 2023/2024. De letters Q, U, X, Y en Z worden niet gebruikt om te voldoen aan de internationale afspraken voor stormnamen. (Bron KNMI)

Babet is één van de namen ingestuurd door het KNMI. Het is vernoemd naar een vrouw die vorig jaar tijdens de open dag van het KNMI haar naam opgaf voor een mogelijke stormnaam met de reden: "omdat ik tijdens een storm ben geboren".

Storm Babet ook in Nederland?!
In Nederland komt het (waarschijnlijk) niet tot storm. Wel staat er enorm veel wind. Op de Wadden staat nu al een tijdje een stormachtige oostenwind, dus windkracht 8. Het gaat gepaard met windstoten van zo'n 85 km/uur. Het KNMI heeft hiervoor code geel uitgereikt. Door de gure oostenwind voelt het vooral in het noorden ook een stuk kouder aan.  

Max wind.JPG

Ook valt er veel regen. Vandaag trekt een storing, bijbehorend bij het lagedrukgebied van storm Babet, van zuid tot noord over het land. In het zuiden is (op het moment van schrijven van deze blog) op meerdere plaatsen al meer dan 10 mm regen gevallen. 

20231020_Diana Huntjens_Simpelveld.jpg
Foto: Diana Huntjens (Simpelveld)

De rest van de dag valt er nog regen en blijft het stevig doorwaaien, vooral in het noorden van het land. Vanavond trekt het regengebied naar het noorden weg en dan blijft het vanaf morgen op een enkele bui na droog. Wel staat er de komende dagen, met uitzondering van maandag, nog vaak veel wind. 

Meerdaagse.png


20-10-2023 om 12:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...