Actueel

Storm Jocelyn

Ilse Kootkar (Den Helder)

Vandaag is opnieuw onstuimig begonnen... "OPNIEUW", want maar liefs 2 dagen geleden hadden we te maken met storm Isha. Vandaag gaat het om storm Jocelyn.

Op de Britse Eilanden ging het weer goed los. Daar hadden ze sinds gisteren met storm Jocelyn te maken. Jocelyn trok gisteren en in de nacht ten noorden van Schotland langs. 

fronten.png
Synoptische situatie afgelopen nacht met storm Jocelyn ten noorden van Schotland. 

Jocelyn bracht hevige regen en vooral veel wind met haar mee. In York waren er zelfs overstromingen en in sommige delen waren er zeer zware windstoten van ruim 120 km/uur. De hoogste windstoot gemeten was in Capel Curig in Wallis met een snelheid van 156 km/uur!

MetOffice_MaxWindGusts.JPG
De hoogste windstoten gemeten in Groot-Brittannië. De waarden hierboven zijn in mijl per uur, niet kilometer per uur. Voor kilometer per uur, maal de waarden hierboven met 1,6. (Bron: MetOffice via X)

Jocelyn trekt verder richting het oosten en dat betekent dat het op de Britse Eilanden rustiger wordt.

Ook in Nederland hebben we wat gemerkt van storm Jocelyn. Langs de kust is zelfs windkracht 9 gemeten met daarbij zware windstoten van meer dan 90 km/uur. 

Windmax.JPG

Ook waren er vooral in de kustregio's meldingen van schade, waaronder takken of bomen op auto's de meest voorkomende. Inmiddels is de wind al wat afgezwakt en is ook code geel al verlopen. 

20240124_Rob Beckers_Geysteren.jpg
Foto: Rob Beckers

Storm of geen storm?
Bij windkracht 9 spreken we van storm. Als de gemiddelde windsnelheid precies 1 uur lang gelijk is aan windkracht 9, is er sprake van een officiële storm. Dus een uurgemiddelde windsnelheid tussen 75 en 88 km/uur.

Afgelopen nacht is er in Vlissingen tussen 3 uur en 4 uur een gemiddelde windsnelheid van ongeveer 76 km/uur gemeten. Dat betekent dat Jocelyn ook in Nederland officieel tot een storm is gekomen. 

Twee stormen in korte tijd
Jocelyn komt kort op de haken van storm Isha die maar liefst twee dagen geleden rond de Britse Eilanden woedde. Storm Isha zorgde voor enorm veel regen en wind met zelfs enkele doden tot gevolg. In Northumberland (in het noorden van Engeland) is een windstoot van 159 km/uur gemeten. Vluchten waren geannuleerd en bomen vielen op auto's. Ook in Nederland is ook storm Isha niet ongemerkt voorbijgegaan. 

Jocelyn is al de derde storm dit jaar. Op 2 januari hadden we te maken met storm Henk. Twee dagen geleden met storm Isha en nu vandaag met storm Jocelyn. Verder is Jocelyn ook al de tiende storm dit seizoen om een naam te krijgen. Hier gaat het dan om de naamgeving vanuit de westgroep in Europa. Deze groep bestaat uit het KNMI, de MetOffice van Groot-Brittannië en Met Éireann van Ierland. 

Afbeelding_stormnamen_20232024.png
De stormnamen van het stormseizoen 2023/2024. 

Binnenkort weer storm?!
De stormen in Nederland komen in de meeste gevallen vanuit het westen. Momenteel liggen er geen lagedrukgebieden die potentieel tot storm kan komen binnen de volgende paar dagen. 

front1700.png

Wel trekken er op vrijdag een storing over met wat meer wind en ook vooral 's ochtends flink wat regen. In het weekend staat er minder wind en blijft het droog. Wel doet de temperatuur dan een stapje terug.

meerdaagse.png


24-01-2024 om 16:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...