Actueel

Storm Louis

Geeske Harkema (Colijnsplaat)

Tot nu toe is 2024 voor het gevoel té zacht en té nat. En vooral de laatste tijd was het ook rustig, maar sinds gisteren is de wind weer wat toegenomen en vanavond trekt storm Louis langs.

Vanavond krijgt Nederland te maken met storm Louis. Het is een lagedrukgebied dat zich de komende uren vanuit een randstoring west van Frankrijk ontwikkelt en dan vervolgens via de Engelse Kanaal richting Nederland en de Noordzee raast. 

fronten.png

Het gaat gepaard met bewolking en buien, maar vooral enorm veel wind. Precies hoe krachtig de wind gaat waaien, is nog iets onzeker. Sommige weermodellen laten windstoten van ruim 120 km/u zien. Zelfs boven land komen er dan zeer zware windstoten voor. Dat is volgens één van de Franse weermodellen Arome. Dit model laat zelfs uitschieters van ruim 150 km/uur langs de westkust zien!

arome_windstoten.JPG
De windstoten rond 22.00 uur vanavond (21.00 UTC) volgens het Franse weermodel, Arome (Bron: WXCharts)

Andere weermodellen gaan weer voor een "wat rustigere" oplossing, zoals Arpege (ook een Frans weermodel) en ICON (een Duits weermodel).

arpege_windstoten.JPG
De windstoten rond 22.00 uur vanavond (21.00 UTC) volgens het Franse weermodel, Arpege (Bron: WXCharts)

icon_windstoten.JPG
De windstoten rond 22.00 uur vanavond (21.00 UTC) volgens het Duitse weermodel, ICON (Bron: WXCharts)

Dus precies hoe heftig storm Louis boven Nederland gaat uitpakken is nog niet helemaal duidelijk. Momenteel gaan we ervan uit dat er boven land windstoten tot 100 km/u mogelijk zijn en in de kustregio's tot ongeveer 110 km/u. En aan de kust is vanavond kans op een west- tot zuidwestelijke storm, windkracht 9 dus. In verband met de (zeer) zware windstoten is code geel van kracht, maar het zou zo maar kunnen worden opgeschaald naar code oranje. 

vanavond.png

Wat is een storm?
We hebben het al meerdere malen hierover gehad, maar misschien ben je nieuw tot de wereld van stormen in Nederland. Er is sprake van een storm als er voor gemiddeld één uur lang windkracht 9 ergens op een officiële weerstation van het KNMI gemeten wordt. Deze meting wordt ook óp de uur gemaakt, bijvoorbeeld van 8 uur tot 9 uur en dus NIET van 8.10 uur tot 9.10 uur. Een wind van windkracht 9 heeft een windsnelheid tussen 75 en 88 km/u. 

Naamgeving
Sinds 2019 geeft het KNMI, in samenwerking met de Britse weerdienst (Met Office) en de Ierse weerdienst (Met Éireann) significante stormen een naam. De reden dat stormen een naam krijgen is om de bewustwording van gevaarlijk weer te vergroten. Het doel is ook om zoveel mogelijk mensen te bereiken, te waarschuwen dat gevaarlijk weer op komst is. Ook wat communicatie betreft wordt het eenvoudiger wanneer de bewuste storm een naam heeft. Vlak voor elk nieuw stormseizoen wordt een lijst met namen gepubliceerd. De lijst wordt in samenwerkingsverband opgesteld door het KNMI, Met Office en Met Éireann. 

2023-11-13 13_51_04-KNMI - Stormnamen 2023-2024 — Mozilla Firefox.png
De huidige lijst met stormnamen, opgesteld door het KNMI, Met Office en Met Éirann.

Waarom dan Louis?
Je ziet het goed... Louis staat niet tussen de namen hierboven weergegeven. Dus waarom heet deze storm dan Louis?

Soms krijgt een lagedrukgebied een naam zonder dat het tot een storm komt in Nederland. Dat gebeurt bijvoorbeeld als zo'n lagedrukgebied in één van onze buurlanden tot een storm ontwikkelt en de weerdienst van dat land daar dan een naam voor geven. De Franse weerdienst, Météo France heeft deze storm zijn naam gegeven. In Europa zijn er verschillende groepen van weerdiensten die lagedrukgebieden (en in sommige gevallen ook hogedrukgebieden) een naam geven. Nederland hoort hier tot de Westgroep in Europa. 

Komt Kathleen ook nog langs?
Storm Louis trekt heel snel over, want vannacht wordt het al vanuit het zuidwesten rustiger. Morgen staat er een matige tot vrij krachtige en aan zee krachtige tot harde zuidwestenwind, windkracht 3 tot 7. In de loop van de middag zwakt de wind af. Verder zijn er zonnige perioden, maar vooral ook bewolking en er vallen enkele buien. De buien kunnen gepaard gaan met wat korrelhagel. Vanaf zaterdag blijft het licht wisselvallig met vooral op maandag weer wat meer regen. Verder is het rustig met hooguit windkracht 5. Ook de temperaturen liggen rond of net boven het langjarig gemiddelde.

meerdaagse.png

Dus is er voorlopig geen "storm Kathleen" in het verziet, maar dat betekent niet dat we geen stormen meer gaan krijgen. Ook in de zomer kan er een storm voorkomen. Denk maar aan storm Poly van vorig jaar. 

20230705_Edwin Keur_Zandvoort.jpg
Stormschade door zomerstorm Poly. Archieffoto: Edwin Keur, Zandvoort (5 juli 2023)


22-02-2024 om 14:15 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...