Actueel

Verwoestende stormen!

Het is de afgelopen weken erg onrustig op de grote oceanen. Momenteel zijn er maar liefst 7 tropische stormen of orkanen actief, waarvan er twee direct bedreigend zijn voor bewoonde gebieden.

20180911_7 tropische stormen_WU.jpg
Boven de Stille- en Atlantische oceaan bevinden zich 7 actieve tropische stormen en orkanen. Bron: Weather Underground

In onze vorige blog van 4 september 2018 hadden we het al over 5 actieve orkanen en tropische stormen. Deze week kwamen er nog twee bij! Van deze zeven tropische weersystemen zijn er vooral twee die voor veel verwoesting kunnen zorgen in bewoonde gebieden, namelijk Florence en Mangkhut. Beide orkanen zijn op moment van schrijven categorie 4, met windsnelheden van meer dan 220 km/uur. Wat precies een orkaan is wordt in de blog van 4 september uitgelegd.

Classificatie van orkanen
Tropische cyclonen worden volgens hun kracht (voornamelijk windsnelheid) in verschillende categorieën geclassificeerd. In totaal zijn er 3 hoofdgroepen, namelijk tropische depressies, tropische stormen en orkanen/tyfoons/intense tropische cyclonen. De benaming van de wervelstorm in deze laatste groep hangt af van de regio waar de tropische cycloon voorkomt.

Classificatie tropische cyclonen.jpg
Classificatie van tropische cyclonen

Orkaan Florence
Boven het westen van de Atlantische Oceaan woedt de krachtige orkaan Florence voort. Momenteel is de gemiddelde windsnelheid 222 km/uur. Volgens de tabel hierboven is Florence dus een categorie 4 orkaan. Florence is al sinds 30 augustus aan het ontwikkelen. Door het warme zeewater en weinig windschering (de verandering van wind met hoogte) is het mogelijk dat deze orkaan nog verder in kracht toeneemt. Mogelijk kan Florence de komende dagen zelfs tot een categorie 5 orkaan versterken. Florence wordt waarschijnlijk de vierde orkaan van dit formaat die ooit aan de oostkust van de VS aan land is gegaan.

Florence.jpg

Florence stuurt inmiddels op de oostkust van de VS af. Donderdag komt deze orkaan waarschijnlijk langs de kust van Noord- en Zuid-Carolina aan land. Momenteel is het nog moeilijk in te schatten waar precies de meeste verwoesting gaat plaatsvinden. Om calamiteiten en zoveel mogelijk slachtoffers te voorkomen, worden dit kustgebied en het Hatteras eiland geëvacueerd. 

Woensdag gaat het langs de oostkust van de VS al flink waaien. Florence veroorzaakt niet alleen verwoestende windsnelheden, maar ook vloedgolven en enorme hoeveelheden regen. Lokaal kan er zelfs 500 mm regen vallen! Ter vergelijking: in Nederland valt er in een heel jaar zo'n 800 mm regenwater. Die vele regen in dat deel van de VS is vooral een probleem omdat het seizoen er tot nu toe al erg nat is verlopen. Dat betekent dat het grondwater verzadigd is. Als er dan nog zo veel regen bij valt, wordt het risico op overstromingen alleen maar groter.

Nadat orkaan Florence op donderdag aan land is gegaan, zal deze snel in kracht afnemen. Je kunt eigenlijk zeggen dat het land de orkaan "remt". Dat komt omdat er geen warm water meer is om de orkaan van onder te voeden. Hoewel Florence in kracht zal afnemen, komt er tot begin van volgende week nog plaatselijk noodweer voor.

Florence_cone of probability.jpg
Het verwachte pad van orkaan Florence. Bron: NOAA via the National Hurricane Center

Tyfoon Mangkhut
In het noordwesten van de Stille Oceaan spreken we van tyfoons in plaats van orkanen. Juist daar woedt momenteel een tyfoon die zelfs krachtiger is dan orkaan Florence. Deze tyfoon, Mangkhut, is inmiddels over de noordelijke Mariana-eilanden (die ongeveer 2000 km ten oosten van de Filipijnen liggen) getrokken, als een tyfoon van de derde categorie. De huidige gemiddelde windsnelheid rond Mangkhut is op dit moment zo'n 250 km/uur. Er komen daar zelfs windstoten voor van meer dan 300 km/uur! Dat betekent dat Mangkhut inmiddels een super-tyfoon is geworden. 

Tyfoon Mangkhut_NASA Worldview.jpg
Bron: NASA Worldview

Super tyfoon Mangkhut stuurt op het noorden van de Filipijnen en het zuiden van Taiwan af. Daarna volgt de kust van China. De verwachting is dat Mangkhut aanstaande zondag in de omgeving van Hong Kong aan land gaat met een windsnelheid tussen 180 en 220 km/uur. 

Olivia en Isaac
Florence en Mangkhut zijn niet de enige tropische cyclonen die gevaar opleveren voor mensen. Ook is dat het geval met de tropische stormen Olivia in de Stille Oceaan en Isaac in de Atlantische Oceaan.

Tussen 5 en 7 september behaalde Olivia een categorie 3 orkaan-status. Nu is deze al afgezwakt tot een tropische storm met een windsnelheid van 111 km/uur. Olivia stuurt op Hawaii af. Als deze op woensdag over de eilanden trekt, is Olivia al iets afgezwakt. Tropische storm Olivia wordt mogelijk de 5de orkaan die ooit over de Hawaii eilanden is getrokken.

Isaac was even een categorie 1 orkaan, maar is weer afgezwakt naar een tropische storm. Toch neemt orkaan Isaac de komende 24 uur weer in kracht toe. Isaac bereikt donderdagavond en vrijdagnacht de bovenwindse eilanden, waaronder Sint Maarten. Het is nog niet duidelijk of Isaac onderweg gaat versterken of afzwakken.

Orkaan Isaac.jpg

Afgelopen twee weken is het dus erg actief boven de grote oceanen! Ook zijn er nog enkele lagedrukgebieden die tot tropische stormen en orkanen kunnen ontwikkelen, bijvoorbeeld tropische depressie 95L boven de golf van Mexico. Misschien schrijven we dan volgende week niet over 5 of 7 orkanen, maar over 9!


11-09-2018 om 14:45 door Magdel Erasmus


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...