Actueel

Stormseizoen 2022/2023

Tanja Eenennaam (Vlissingen, archieffoto)

Misschien zit je er nog niet aan te denken, want het weer de afgelopen tijd was wel heel zomers! Maar de meteorologische herfst is inmiddels begonnen en daarmee dan ook het stormseizoen.

Om precies te zijn... op 1 september is het stormseizoen begonnen. Er was nog geen spraken van een storm, maar er komt vast nog de komende maanden veel wind onze kant op. En dan kan het zo zijn dat het KNMI misschien vanwege de windstoten die gepaard gaan met zo'n storm code ORANJE of ROOD afgeven. Dat betekent dat die storm een naam krijgt.

20220221_Paul van Dijk_De Koog.jpeg
Tijdens het vorige stormseizoen zorgde storm Eunice en storm Franklin voor veel schade in Nederland (Foto: Paul van Dijk, De Koog, 21 februari 2022).

Ieder jaar wordt in samenwerking met de Britse en de Ierse weerdiensten (Met Office en Met Éireann) een lijst van namen samengesteld die toegekend kunnen worden aan stormen die één van de 3 landen treffen. Volgens het KNMI wordt het bewustzijn van gevaarlijk weer vergroot door een naam aan een storm te geven. Sinds 2019 worden er namen gegeven aan (gevaarlijke) stormen. 

Storm_namen_graphic_2022_2023.png
De nieuwe lijst met stormnamen van het seizoen 2022/2023 (Bron: KNMI)

In sommige gevallen kan het zo zijn dat in Nederland een code geel wordt uitgegeven, maar in Ierland voor hetzelfde windveld een code oranje wordt uitgegeven. Ook dan wordt in veel gevallen in Nederland de stormnaam gebruikt. Als een storm in België of Frankrijk als eerste voor een waarschuwingscode zorgt, zal de storm een naam uit hun namenlijst krijgen en dan adopteren wij die naam.

De Nederlandse namen
Voor het Nederlandse deel van de namenlijst is er dit jaar een thema gekozen: Nederlandse wetenschappers uit het verleden. Zo verwijst de eerste naam Antoni, naar Antoni van Leeuwenhoek (1632 - 1723) die de "vader van microbiologie" is en als eerste microscopen ontwikkelde en ziekteverwekkers als bacteriën ontdekte.

Jan_Verkolje_-_Antonie_van_Leeuwenhoek.jpg
Antoni van Leeuwenhoek (via Wikipedia)

De drie vrouwennamen, Hendrika, Johanna en Loes, verwijzen naar Hendrika van Leeuwen (1887 - 1974), Johanna Westerdijk (1883 - 1961) en Loes van Straaten (1922 - 1991). Hendrika was een natuurkundige en de eerste vrouwelijke lector aan de TU Delft. Johanna was weer een botanicus en schimmeldeskundige. In 1917 werd zij buitengewoon hoogleraar in de plantenziektekunde, oftewel fytopathologie aan de Universiteit Utrecht. Ze was dus ook de eerste vrouwelijke hoogleraar in Nederland. Loes studeerde tijdens de tweede Wereldoorlog aan de Wageningen Universiteit. In 1951 werd ze de eerste bosbouwster. 

482px-Hendrika_Johanna_van_Leeuwen_(1887–1974).jpg
Hendrika van Leeuwen (via Wikipedia)

De overige twee namen ingebracht door het KNMI zijn Tobias en Wouter. Eerstgenoemde komt van Jurist Tobias Asser (1838 - 1913) die in 1911 de Nobelprijs voor Vrede won vanwege zijn rol bij het tot stand komen van het Permanent Hof van Arbitrage op de eerste Haagse vredesconferentie in 1899. Wouter Bleeker (1904 - 1967) was weer de hoofdredacteur van het KNMI en een centrale figuur in de Nederlandse meteorologie.

Eerste storm?!
De meteorologische herfst, oftewel het stormseizoen was tot nu toe heel zomers met vaak warme, droge dagen. Deze week zijn we vertrokken voor een weerbeeld met buien en wat lagere maxima. Voorlopig staat er echter nog geen storm op de kaarten. We komen daar niet eens in de buurt van! Het wordt tot en met begin volgende week hooguit een windkracht 5 aan zee. Voor nu is het dus nog genieten van de regen en buien die we, en zeker de natuur al lang op staan te wachten!

meerdaagse.png


07-09-2022 om 13:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...