Actueel

Taiwan maakt zich op voor tyfoon Krathon

Tyfoon Krathon

Het leven in Taiwan is grotendeels stil komen te liggen, want de inwoners maken zich gereed voor tyfoon Krathon. Deze tyfoon bevindt zich momenteel ten zuidwesten van Taiwan, circa 100 km verwijderd van de stad Kaohsiung. De verwachting is dat Krathon donderdag in de vroege ochtend aan land gaat en vervolgens langzaam over Taiwan zal trekken. Met alle desastreuze gevolgen van dien.

20W_020000sair.jpgbron: JTCW

Overstromingen en landverschuivingen
Op het moment van schrijven was er sprake van windsnelheden van 185 km/u, met uitschieters naar 210 km/u. Daarnaast regent het al enige tijd in de zuidelijke helft van het eiland en er komt nog heel veel regen aan. De verwachte neerslaghoeveelheden lopen op naar maar liefst 600-800 mm regen in 48 uur tijd. Dit zijn enorme hoeveelheden regen, ga maar na - in Nederland valt in een heel jaar ruim 800 mm neerlag! Krathon zal in Taiwan een verwoestende uitwerking hebben; enerzijds door de wind en anderzijds door de enorme hoeveelheid aan regen. Dat laatste zal leiden tot overstromingen en landverschuivingen.

De gebieden waar de meeste neerslag wordt verwacht (paars extreem grote hoeveelheden). bron CWADe gebieden waar de meeste neerslag wordt verwacht (paars extreem grote hoeveelheden). bron CWA

Krathon vanochtend, de kern zo'n 100 km ten zuidwesten van de Taiwanese kust.Krathon vanochtend, de kern zo'n 100 km ten zuidwesten van de Taiwanese kust.

Tyfoonseizoen
Tyfoons komen overigens in deze tijd van het jaar vaker voor in Azië en het westelijke deel van de Grote Oceaan. Uit een recent onderzoek is echter gebleken dat ze zich steeds dichter bij de kustlijn vormen, sneller intensiveren en langer over land blijven bestaan als gevolg van de klimaatverandering.

Tyfoon, Orkaan of Cycloon?
Krathon wordt Tyfoon genoemd. Onlangs trok de verwoestende orkaan Helene over delen van van de VS. De ene wordt orkaan genoemd, de andere tyfoon, wat is het verschil? In feite is er maar weinig verschil. Het zijn allemaal tropische stormen, maar de naamgeving hangt af van het gebied waar ze voorkomen. Op de Atlantische Oceaan en in de oostelijke helft van de Grote Oceaan worden ze orkaan genoemd. In het Engels hurricane, waarschijnlijk afgeleid van Huracan, de Mayaanse god van de storm, wind en vuur. In het zuidelijke deel van de Grote Oceaan en ook in het zuidelijke deel van de Indische Oceaan worden de tropische stormen cycloon genoemd. Tot slot noemt men stormen in de zeeën rondom Azië: tyfoon.

orkaan_tyfoon_cycloon_tv.jpgCycloon, tyfoon of orkaan - naamgeving is afhankelijk van het gebied waar ze voorkomen.

Hoe ontstaat een tropische storm?
Boven tropisch warm zeewater kunnen buien tot ontwikkeling komen. Wanneer deze buien zich gaan clusteren of groeperen daalt de luchtdruk in dat gebied en kan vervolgens een lagedrukgebied ontstaan. Wanneer de atmosfeer onstabiel genoeg is en de luchtdruk verder daalt wordt het hele proces versterkt. Er vormt zich vervolgens een tropische depressie en wanneer het proces verder doorgaat een tropische storm. Tijdens het ontstaan van een tropische storm begint ook de cyclonale draaiing van de buien rondom de lagedruk-kern. De luchtdruk in de kern zal verder dalen en de wind zal verder aanzwellen. De verschillende stadia van een tropische storm zijn hieronder aangegeven en hangen onder meer af van de windkracht, luchtdruk en stormvloed. Over het algemeen wordt de storm geclassificeerd aan de hand van de maximum doorstaande wind, ofwel de hoogst gemeten gemiddelde wind over 10 minuten.

Of het een ropische depressie, -storm of orkaan is - de classisficatie volgens Saffir-Simpson.Of het een tropische depressie, -storm of orkaan is - de classificatie volgens Saffir-Simpson. Hierbij is de windsnelheid (10 minuten gemiddelde) het meest bepalend.

Structuur van een orkaan, tyfoon of cycloon. Verschillende muren van buien en binnenin de kern, of het oog.Structuur van een orkaan, tyfoon of cycloon. Verschillende muren van buien en binnenin de kern, ook wel bekend als het oog.

Geen ‘tropisch geweld’ bij de Evenaar
Tropische stormen kunnen alleen ontstaan wanneer het zeewater een temperatuur heeft van 27 graden of meer. Zodra een orkaan of cycloon boven zeewater komt met lagere temperaturen nemen ze ook in kracht af, omdat de brandstof (warme en vochtige lucht) ontbreekt. In onze omgeving bereikt het zeewater niet zulke hoge temperaturen en dit is ook de reden dat orkanen hier niet ontstaan. Overigens ontstaan er ook geen tropische stormen op of dichtbij de evenaar. Dit heeft te maken met het feit dat de Corioliskracht bij de evenaar nul is en er geen rotatie plaats kan vinden.

Verwachte trekrichting van Krathon (bron: Cyclocane)Verwachte trekrichting van Krathon (bron: Cyclocane)

Taiwan - Krathon - Hoe gaat het verder
Tot nu toe zijn er in Taiwan zo’n 35 gewonden gevallen, gerelateerd aan tyfoon Krathon. In alle steden en provincies in Taiwan heeft de overheid de woensdag als een vrije dag aangekondigd en is het advies gegeven om thuis te blijven. Niet iedereen kan overigens thuis blijven - het ministerie van Binnenlandse Zaken meldde dat bijna 10.000 mensen uit voorzorg uit risicogebieden zijn geëvacueerd. Binnenlandse en veel internationale vluchten zijn geannuleerd. De verwachting is dat tyfoon Krathon de komende dagen naar het noorden van Taiwan zal trekken. Tijdens deze route over land zal tyfoon Krathon geleidelijk in kracht afnemen en naar verwachting zal Taiwan vanaf vrijdag met rustiger en droger weer te maken gaan krijgen. Tot dan zet Taiwan zich schrap voor 48 uiterst kritieke uren.


02-10-2024 om 11:00 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...