Actueel

Tauriden spotten

Hans Buls, Loon

Sterrenkijkers kunnen uitkijken naar de Noordelijke Tauriden, die vannacht hun piek bereiken. Deze meteorenregen is te zien vanaf vrijwel elke locatie op aarde, hoewel de zichtbaarheid kan variëren afhankelijk van de weersomstandigheden en de stand van de maan. De Tauriden staan bekend om hun relatief langzamere en vaak fel oplichtende meteoren, die een interessant schouwspel bieden voor liefhebbers.

 Wat zijn meteoren precies?

Meteoren, ook wel "vallende sterren" genoemd, zijn geen sterren die uit de lucht vallen. In werkelijkheid gaat het om kleine stukjes gesteente en stof die met hoge snelheid de aardatmosfeer binnendringen. Terwijl ze op een hoogte van 80-120 km verdampen, creëren ze een heldere lichtflits, veroorzaakt door de lucht die rond het deeltje verhit wordt. Meteoren van de Tauriden bewegen langzamer dan die van andere regen, met een snelheid van ongeveer 27 km per seconde (zo'n 97.200 km/uur), wat hen onderscheidt van snellere meteoren zoals de Perseïden.

 Meteoren verbranden door de hoge snelheid i.c.m. de wrijving in onze atmosfeer. Gesteente dat niet helemaal verbrandt en de aarde weet te bereiken noemen we een meteoriet.
Meteoren verbranden door de hoge snelheid i.c.m. de wrijving in onze atmosfeer. Gesteente dat niet helemaal verbrandt en de aarde weet te bereiken noemen we een meteoriet.

De Oorzaak van de Tauriden

De Tauriden meteorenregen wordt veroorzaakt door het puin van de komeet Encke, die door ons zonnestelsel reist. Elke keer als Encke zijn omloop rond de zon maakt, verliest de komeet ijs en rotsen, die zich verspreiden in een uitgestrekte puinstroom. Wanneer de aarde door deze puinstroom beweegt, komen de deeltjes in de atmosfeer terecht en verbranden ze, wat resulteert in de meteoren die we zien als vallende sterren.

 Atmosfeer_Opbouw_v1_03.jpg

De Twee Stromen van de Tauriden

De Tauriden regen bestaat uit twee stromen: de Zuidelijke en de Noordelijke Tauriden. De Zuidelijke Tauriden hebben al eerder deze maand hun piek bereikt, terwijl de Noordelijke Tauriden vandaag en morgen hun hoogtepunt zullen bereiken. Beide stromen zijn te danken aan de uitgestrekte puinstroom van komeet Encke, die zich over een groot gebied verspreidt, waardoor de meteorenregen langer duurt dan bij andere regens.
De Zuidelijke Tauriden zijn actief van 23 september tot 12 november, terwijl de Noordelijke Tauriden van 13 oktober tot 2 december te zien zijn. Hoewel de Tauriden niet bijzonder veel meteoren per uur produceren (gemiddeld zo’n vijf per uur), kunnen ze wel bijzonder fel zijn, en af en toe verschijnen er spectaculaire vuurballen, die ideaal zijn voor astro-fotografie.

Wat maakt de Tauriden bijzonder?

De Tauriden staan bekend om hun grotere en langzamere meteoren, die langer zichtbaar blijven en vaak fel oplichten. Dit kan leiden tot spectaculaire vuurballen – heldere, gloeiende sporen die vaak langer zichtbaar zijn dan gewone meteoren. Er lijkt een zevenjarige cyclus te zijn voor het verschijnen van veel vuurballen. Zo waren er in 2022 veel vuurbalwaarnemingen, en de volgende grote kans zou zich in 2029 kunnen voordoen.

Wanneer is het beste moment om te kijken?

De beste tijd om de Noordelijke Tauriden te zien is rond middernacht, wanneer de radiant van de meteorenregen, het sterrenbeeld Stier, het hoogst aan de hemel staat. Om Stier te vinden, zoek je het sterrenbeeld Orion en beweeg je blik naar het noordoosten, waar je de rode ster Aldebaran, de ster in het oog van de stier, kunt vinden.
Hoewel de Tauriden overal aan de hemel zichtbaar zijn, kan het maanlicht sommige zwakkere meteoren verbergen. De maan bevindt zich tijdens de piek in de wassende fase, wat betekent dat er meer licht zal zijn, maar niet genoeg om de regen volledig te overbelichten. Als het weer meewerkt en de lucht helder is, biedt dit een goede gelegenheid om naar de sterren te kijken.

Corné Ouwehand, Noordwijk.jpeg
Archieffoto van meteoren. Foto: Corné Ouwehand, Noordwijk

Hoe kun je de Tauriden het beste bekijken?

Je hebt geen telescoop of verrekijker nodig om de Tauriden te zien. Het enige wat je hoeft te doen, is naar de lucht kijken, bij voorkeur op een plek zonder veel lichtvervuiling. Geef je ogen ongeveer 30 minuten de tijd om zich aan te passen aan de duisternis, zodat je de meteoren het beste kunt zien. Beweeg je blik over de hemel en probeer zoveel mogelijk sterrenbeelden in het zicht te krijgen. Hoe meer lucht je kunt zien, hoe groter de kans om een meteoor te spotten.


11-11-2024 om 08:45 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...