Code rood, lange files en een flinke hoeveelheid sneeuw, het is met de afgelopen winter in het achterhoofd lastig voor te stellen in Nederland. Toch gebeurde het precies drie jaar geleden, weet jij het nog? Het was de laatste keer dat Nederland te maken kreeg met een dik pak sneeuw. In deze blog blikken we terug op de situatie die lokaal tot ruim 30 centimeter sneeuw in ons land dumpte! Natuurlijk met het nodige beeldmateriaal.
De aanloop
In de dagen die aan de hevige sneeuwval vooraf gingen was het weerbeeld nog niet bepaald winters te worden. Op 5 en 6 december werd het in de Bilt nog ruim 9 graden. Pas op de achtste draaide de wind naar de noordwesthoek en kon koudere lucht ons land bereiken. Dit ging gepaard met winterse buien op 8 en 9 december. Plaatselijk werden hierdoor de eerste sneeuwdekjes gevormd, met name in de heuvels van de Veluwe en bij Nijmegen viel 10 centimeter of zelfs meer. Het grootschalige winterweer begon een dag later, op zondag 10 december.
Op dit kaartje van het KNMI is goed te zien dat de meeste sneeuw van tevoren op de Veluwe viel.
De sneeuwbuien van vrijdag en zaterdag zorgden lokaal al voor een lekkere laag sneeuw, zoals hier, in Hoog Soeren.
Zondag 10 december
Voor zondag 10 december gaf het KNMI code oranje uit vanwege langdurige sneeuwval in het midden van Nederland. De sneeuw werd veroorzaakt door een lagedrukgebiedje dat van west naar oost over ons land trok. ’s Ochtends viel de sneeuw vooral in het zuiden, de temperatuur lag daar nog wel vrij hoog, dus veel bleef er niet liggen. Het gebied met neerslag breidde zich in de loop van de dag over het hele land uit. Het lagedrukgebied lag pal boven Nederland en zorgde voor grote verschillen tussen het noorden en het zuiden. In het zuiden waaide de wind uit het westen, daar werd dus warme zeelucht aangevoerd en ging de sneeuw over in regen. In het midden en noorden van ons kikkerlandje heerste een koude oostenwind, waardoor de sneeuw zich daar handhaafde. In de zuidelijke provincies smolt een groot deel van de sneeuw dus weg. Iets noordelijker was het eindresultaat voor de winterliefhebber een stuk interessanter: in een groot gebied lag 5 tot 15 centimeter sneeuw. De Veluwe spande opnieuw de kroon, in combinatie met de sneeuwval van de dagen daarvoor lag er lokaal op de heuvels dik 25 centimeter sneeuw.
Het lagedrukgebied dat van west naar oost over ons land trok en voor de eerste grootschalige sneeuw zorgde is op dit kaartje van het KNMI goed te zien.
Ook rond Amersfoort viel behoorlijk wat sneeuw rond 10 december, de treinen reden nog wel grotendeels.
Maandag 11 december
Maandag 11 december was de klap op de vuurpijl van deze sneeuwperiode. Een krachtig lagedrukgebied koerste vanuit het zuidwesten recht op ons land af. Het overgrote deel van Nederland bleef aan de koude kant van het lagedrukgebied. Alleen in het zuidoosten kreeg men met iets zachtere omstandigheden te maken. De neerslag die bij dit lagedrukgebied hoorde bereikte ’s ochtends het zuiden en lag rond het middaguur midden over Nederland. In de loop van de middag draaide het sneeuwgebied terwijl het ongeveer stil lag boven het land. Op veel plaatsen in het midden en westen van het land sneeuwde het dus bijna de hele dag. In het zuidoosten ging de sneeuw even over in regen door de hogere temperaturen daar. In elke provincie, behalve Limburg, gold de 11e code rood voor 5 tot 15 centimeter verse sneeuw. Het verkeer stond door de sneeuwval muurvast, tijdens de avondspits werd er zelfs een record gebroken: er stond meer dan 1500 kilometer file! Het eindresultaat van deze chaotische dag was meer dan 10 centimeter verse sneeuw op veel plaatsen. Hiermee kwam het sneeuwdek op de Veluwe ruim boven de 30 centimeter uit.
Na een paar dagen met sneeuw was dit het eindresultaat van het sneeuwdek dinsdagochtend 12 december 2017. Bron: KNMI
De sneeuw zorgde op 11 december voor veel overlast in het verkeer, er stond meer dan 1500 kilometer file!
In Hoog Soeren, vlakbij Apeldoorn, viel ruim 30 centimeter sneeuw.
Opvallend ‘sneeuwloze’ jaren
Deze sneeuwdump is inmiddels dus alweer drie jaar geleden. Tijdens de afgelopen winters waren zulke hoeveelheden sneeuw in geen velden of wegen te bekennen. In de winter van 2018/2019 kwam een sneeuwdek dikker dan vijf centimeter niet voor. Afgelopen winter was nog treuriger voor de winterliefhebber, alleen op 26 en 27 februari viel plaatselijk een verdwaalde sneeuwvlok. Dit past in het plaatje van klimaatverandering en opwarmende winters. Statistisch gezien komt een sneeuwdek zoals dat in 2017 eens in de vier jaar voor. Halverwege de vorige eeuw kwam dit nog eens in de twee jaar voor.
Sinds de sneeuwdump in 2017 zijn foto's zoals deze niet meer gemaakt in Nederland.
Verwachting
Kunnen we deze winter dan wel weer een fris sneeuwdek verwachten? Of misschien wel een witte kerst? Het antwoord is simpel: daar kunnen we nog weinig over zeggen. Wat we wel weten is dat winterweer er de komende tien dagen niet in zit. De temperaturen gaan zelfs de dubbele cijfers in. Neerslag valt er wel, maar dan in de vorm van regen. Zo grijs als vandaag wordt het gelukkig niet, de zon laat zich af en toe eventjes zien. Op Hollandse plaatjes als deze zullen we voorlopig dus nog wel even moeten wachten.
Een prachtig winters polderplaatje.