De zomer is in juni in Nederland vrij warm van start gegaan. De komende dagen komt zelfs weer een zomerpiek aan! Niet alleen in Nederland laat die piek zich gelden, maar ook in Frankrijk en Spanje is de hitte goed te merken. Delen van Spanje gaan weer voor maxima boven 40 graden, en dat is ook voor daar ongewoon warm. Over zweten gesproken...
Bakken en braden
In grote delen van zuidwest Europa is het al een tijdje ongewoon heet. In Spanje werd in binnenland in de week van 12 juni al een paar keer de 40 graden aangetikt. Daarnaast is het daar ook nog eens bijzonder droog. De droogte zorgt ervoor dat het risico op bosbranden flink toeneemt. Ook in Frankrijk en de Benelux is er een groot gebrek aan neerslag deze zomer.
De hitte en droogte hebben te maken met hogedrukgebieden die al een tijdje boven het Europese vasteland liggen. Deze hogedrukgebieden zorgen ervoor dat storingen op afstand blijven, en dus ook dat er weinig regen valt.
In de Algarve hebben de hitte en droogte al tot bosbranden geleid. Foto: Han Bartholomeus.
Meer hitte op komst
Ook op zondag is het weer abnormaal warm in grote delen van West-Europa met temperaturen van 5 tot 10 graden boven normaal. In het westen van Spanje liggen de maxima dan zelfs 10-15 graden boven normaal. Daar wordt het in het binnenland lokaal 'gewoon' weer meer dan 40 graden.
Op zondag heeft de hitte grote delen van West-Europa bereikt.
De temperaturen voor morgen laten dan ook zomerse waarden zien. In Spanje wordt het lokaal zelfs meer dan 40 graden!
Heet, maar niet zo heet in Nederland
De extreme hitte van Spanje weet Nederland niet te bereiken. Dit komt doordat de lucht in Nederland vanuit Engeland wordt aangevoerd, en niet vanuit Spanje. Maar omdat de aangevoerde lucht ook warm is, lopen de temperaturen in Nederland ook aardig op. Mogelijk wordt het op maandag zelfs 33 graden in het zuidoosten. Ook in de rest van West-Europa is het maandag weer veel te warm voor de tijd van het jaar, al wordt de warmte in Spanje wat minder intens.
Ook op maandag is het veel te warm voor de tijd van het jaar in grote delen van West-Europa.
Gevolgen voor rest van de zomer?
De piek van de zomer valt pas in de maanden juli en augustus. Deze piek kan nog heter worden dan normaal door de hitte en droogte van de afgelopen maanden Door deze hitte wordt de bodem droger dan normaal, en dat leidt er weer toe dat de temperaturen hoger kunnen uitpakken dan als de bodem nat is. Maar dan moeten de omstandigheden wel 'goed' zijn.
Als wat meer storingen met regen over West-Europa trekken, dan kan de droogte verholpen worden en dan wordt eventuele hitte in de rest van de zomer niet zo extreem. Maar als hogedrukgebieden het weer blijven bepalen dan staat een hete zomer te wachten voor grote delen van West-Europa...
Of het ook heet blijft in Nederland lees je in het weerbericht!