Actueel

Thermisch hoogtepunt, gevolgd door gedonder

foto: Jolanda Bakker

Na een week met wisselvallig en relatief koel weer warmt het deze dagen even op. Dinsdag belooft de warmste dag te worden, met zomerse temperaturen van 25 graden of meer. Regionaal kan zelfs de tropische 30 graden worden bereikt. De warmte is echter van korte duur, want later op de dag verschijnen stevige regen- en onweersbuien die de warmte weer ‘verdrijven’.

HansvanLoenen_drempt.jpgDreigende lucht na een zomerse dag (foto: Hans van Loenen)

Köppen
Stabiel droog, zonnig en warm zomerweer lijkt maar niet te willen komen. Is dat vreemd? Nee, eigenlijk niet, want het wisselvallige weer hoort wel een beetje bij het Nederlandse klimaat. Om dit een beetje te duiden duiken we kort in op de klimaatclassificatie van Köppen.

koppen.jpg


Op de aarde kan er onderscheid gemaakt worden in verschillende klimaattypes; van erg warm (de subtropische klimaten) tot erg koud (poolklimaten). Tussen deze twee extremen bestaan tal van tussensituaties, die in de eerste plaats beïnvloed worden door de breedteligging (en dus door de hellingsgraad ten opzichte van de zon), maar ook door tal van andere factoren, zoals het reliëf, de aanwezigheid van de zee of van bergketens, de atmosferische circulatie, etc. Een bekende indeling van het klimaat is die van Kӧppen.

Hollands zomerweer
Volgens de klimaatclassificatie van Köppen heeft Nederland een zogenaamd Cfb-klimaat. Dat staat voor een gematigd klimaat (C), zonder een droog seizoen (f) en met doorgaans warme zomers (b). De warmste maand van het jaar heeft een gemiddelde maandtemperatuur van minder dan 22 graden. Dus Nederland kenmerkt zich niet door hete en droge zomers, maar door gematigde temperaturen en voldoende vochtig (lees regen of buien). Dat neemt niet weg dat droge en hete zomers wel eens voorkomen, maar dat is eerder uitzondering dan regel. Al met al hebben we momenteel dus te maken met vrij normaal ‘Hollands zomerweer’.

Hollands zomerweertje (foto: Arnout Bolt)Hollands zomerweertje (foto: Arnout Bolt)

Thermische uitschieter
De afgelopen dagen kwam het kwik nauwelijks of niet op 20 graden uit. Vandaag lukte dat wel en het was over het algemeen voor velen aangenaam te noemen. Morgen wordt het een ander verhaal en wordt het plots zomers warm. Regionaal kan de temperatuur zelfs een tropisch niveau van 30 graden bereiken. Dat is dan meteen de thermische uitschieter van de week, want de dagen daarna wordt het ook weer minder warm.

Verwachting voor morgen overdag (bron: Buienradar/RTLweer)Verwachting voor morgen overdag (bron: Buienradar/RTLweer)

‘Warmtepomp’
Wat is er aan de hand? Er bevindt zich momenteel een lagedrukgebied ten westen van Frankrijk. Dat lagedrukgebied zet koers richting het Verenigd Koninkrijk. De positie van het lagedrukgebied is dusdanig dat het de zeer warme lucht uit het zuiden van Frankrijk onze kant op pompt.

fronten_morgen.pngWeerkaart voor morgen, met het lagedrukgebied bij het Verenigd Koninkrijk.

In de ochtend loopt de temperatuur al rap op naar waarden boven 20 graden, om vervolgens in de middag op een zomers niveau uit te komen. Op de Wadden wordt het zo’n 22 graden, in de rest van het land 25 tot 29 graden, mogelijk zelf 31 graden in het zuidoosten. Het is daarbij in eerst instantie vrij zonnig, maar in de loop van de dag komt er wel meer bewolking opzetten.

850temp_20240708_00_012.jpgDe temperatuur op 1,5 km hoogte is een mooie graadmeter met welke luchtsoort we te maken hebben. De groen kleur laat gematigde temperaturen zien. De zeer warme lucht vanmiddag om 14:00 uur nog boven het zuiden van Frankrijk.  (rood)  (bron: WXCharts)

Dinsdagmiddag 17:00 uur ligt de bel met warme lucht over België en trekt vervolgens noord/noordoostwaarts. (bron: WXCharts)Dinsdagmiddag 17:00 uur ligt de bel met warme lucht over België en trekt vervolgens noord/noordoostwaarts. (bron: WXCharts)

Broeierig
De aangevoerde lucht is niet alleen warm, maar ook vochtig. Het wordt morgen dus ook nog eens broeierig warm en dat belooft niet veel goeds… Warme en vochtige lucht is namelijk een prima broedplaats voor stapelwolken en buien. En met een lagedrukgebied in de buurt krijgt de lucht ook nog eens een dynamisch zetje in de rug. Al met al is er morgen veel energie in de atmosfeer voor het ontstaan van zware regen- en onweersbuien.

Dinsdag wellicht onweersverklikkers te zien? De aanwezigheid van Altocumulus Castellanus duidt op onstabiliteit op enig ehoogte en is een indicatie voor onweersbuien. (foto: Niole Heij)Dinsdag wellicht onweersverklikkers te zien? De aanwezigheid van Altocumulus Castellanus duidt op onstabiliteit op enige hoogte en is een indicatie voor onweersbuien. (foto: Niole Heij)

2024-07-08 18_14_47-PowerPoint-diavoorstelling  -  Presentatie1.jpgVerwachting van de buien voor morgen (let op: dit is slechts een indicatie van de timing en positie van de buien!).

Gedonder, hagel en plaatselijk veel water
Zoals het er nu naar uitziet dienen de eerste regen- onweersbuien zich aan het einde van de middag in het zuidwesten van het land aan. De buien trekken vervolgens gaandeweg de avond van zuidwest naar noordoost over het land. De eerste zone met buien kunnen gevaarlijk uitpakken, met veel regen, onweer en zware tot zeer zware windstoten van rond 100 km/u. Daarnaast is kans op grote hagelstenen van enkele cm’s in doorsnede. Lokaal kan ook in korte tijd veel regen vallen, wat tot wateroverlast kan leiden. Let wel: dit noodweer kan plaatselijk voorkomen, niet overal. Maar wees gewaarschuwd… Er zal ’s avonds nog een tweede zone met buien overtrekken die naar alle waarschijnlijkheid minder zwaar uitpakken.
Houd in elk geval de berichtgeving, Buienradar en uiteraard de lucht goed in de gaten, want het kan plaatselijk flink gaan spoken. In In de nacht naar woensdag wordt het weer rustig.

Houd rekening met plaatselijk veel regen door stortbuien (foto:Houd rekening met plaatselijk veel regen door stortbuien (foto: Ria Brasser)

Verkoeling?
Voordat de buien arriveren loopt de temperatuur op naar waarden rond en ruim boven 25 graden. Op het moment dat een zware bui overtrekt keldert de temperatuur naar een graad of 18. Rond middernacht ligt de temperatuur op veel plaatsen rond deze waarde, maar of het koel aanvoelt is nog maar zeer de vraag. De lucht is na de grote hoeveelheid regen namelijk zeer vochtig.

Vooruitzichten
In de dagen die volgen is een geleidelijke daling van de temperatuur zichtbaar. Minder warme lucht vanaf de Atlantische Oceaan weet ons land weer te bereiken en dat gaat ook gepaard met een wat wisselvallig weerbeeld. Woensdag is er kans op een enkele regen- of onweersbui, maar verder is het veelal droog. De zon laat zich die dag geregeld zien en het wordt zo'n 24 graden. Daarna wordt het een paar graden minder warm, maar het kwik blijft overdag nog boven 20 graden. In het weekend lukt dat waarschijnlijk niet meer, maar een graad of 20 is zeker niet koud te noemen. En het weerbeeld? Tja, het is onvervalst Hollands zomerweer, of beter gezegd Nederlands zomerweer: aanhoudend kans op buien.  

meerdaagse.pngVooruitzichten (bron: Buienradar / RTLWeer)


08-07-2024 om 17:30 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...