Actueel

Tijd voor wintertijd

Janneke Middendorp

Komend weekend draaien we, in de nacht van zaterdag op zondag, om 3 uur de klok één uur terug. De wintertijd gaat in. Dat betekent dat we s'morgens profiteren van wat extra daglicht. 

Waarom draaien we de klok eigenlijk terug?
Wintertijd is eigenlijk de standaardtijd of de 'echte' tijd. Tijdens de zomermaanden draaien we de klok vooruit om te kunnen profiteren van meer daglicht. Zonder de zomertijd zou de zon opkomen wanneer de meeste mensen nog slapen. Door de klok te verzetten, lijkt het of de zon later opkomt. Ook is het dan 's avonds een uur langer licht. Het past, op dat moment, dus beter bij het dag- en nachtritme van de meeste mensen.

2a558d20-26ed-4326-a6e1-98923a05aeff.jpg

Verleden
In 1895 heeft John Hudson, een Britse entomoloog en astronoom in Nieuw-Zeeland, officieel voorgesteld om de klok te verzetten. Zodat hij van het extra daglicht kon profiteren om nog insecten te kunnen verzamelen. Het was echter pas in 1916 dat het eerste land de zomertijd instelde. Tijdens de Eerste Wereldoorlog voerde het Duitse Keizerrijk op 30 april 1916 de zomertijd in. Nederland volgde één dag later en het Verenigd Koninkrijk volgde op 21 mei. Deze eerste zomertijd liep tot 1 oktober van dat jaar.

Behalve van het profiteren van meer daglicht tijdens de zomer, dacht men ook dat er bespaard kon worden op elektriciteit doordat de verlichting minder lang aan hoefde.  

33dc9072-a7ca-4400-bdb7-aa406276d95f.jpg

Landen met winter- en zomertijd
Bijna 70 landen maken nog gebruik van zomer- en wintertijd (ook wel "Daylight Saving Time" genoemd). Kijk maar naar de blauw-gekleurde landen in de kaart hierboven. Het verschil tussen de zomer en de winter in de landen rond de evenaar is gering. Daarom maken deze landen geen gebruik van zomer- en wintertijd (landen die rood-gekleurd zijn in de kaart hierboven). De overige landen hadden ooit zomertijd en wintertijd, maar daar is het inmiddels afgeschaft. Die landen worden in de kaart hierboven met geel aangeduid. Ieder jaar laait de discussie weer op of we ook in Nederland de zomer- wintertijd moeten afschaffen. 

Van slag
Niet iedereen kan zo makkelijk switchen van zomer- naar wintertijd of andersom. Nadat de wintertijd is ingegaan is de biologische klok van veel mensen een paar dagen van slag. Mensen klagen erover dat ze in de avond slechter in slaap komen en in de ochtend veel moeite hebben met opstaan. Daarnaast is de kans op ongelukken op de weg groter volgens een onderzoek van SWOV. De avondspits valt dan juist in het donker en daar moeten de weggebruikers aan wennen. 

Wordt het ook winter met de wintertijd?
De wintertijd doet zijn naam geen eer aan want winterweer zit voorlopig niet in de weerkaarten. Het is momenteel zelfs aan de zachte kant. Vandaag wordt het 22 graden en ook de komende dagen verlopen tamelijk zacht tot warm voor de tijd van het jaar. Afgezien van enkele buien blijft het droog en laat de zon zich ook geregeld zien. Na het weekend wordt het wat kouder, maar echt winterweer staat voorlopig nog niet in de kaarten.

meerdaagse.png
Voorlopig geen winter


28-10-2022 om 11:45 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...