Na een paar warme en zomerse dagen, wachten ons nu een aantal koelere en bewolkte dagen. Dankzij een noorden aanvoer krijgen we namelijk te maken met een andere luchtsoort. Maar wees niet getreurd, na het weekend loopt het kwik weer terug omhoog!
Drukverdeling in Europa.
Luchtsoort
Nederland heeft doorgaans te maken met verschillende luchtsoorten. De een is warmer dan de ander, soms zijn ze vochtig en soms droog. De verschillende luchtsoorten kennen allemaal een andere oorsprong, maar ook een andere uitwerking op het weer in Nederland. Momenteel zorgt Azoren hogedrukgebied met een kern boven het Verenigd Koninkrijk voor een aanvoer uit het noorden. Er komt dan continentaal of maritiem polaire lucht onze kant op. Vanavond en vannacht passeert een zwak koufront en hierdoor komen we dus uiteindelijk in de minder warme polaire lucht terecht.
Tropische lucht
De luchtsoort waar we het warme weer aan te danken hadden heet Tropische lucht. Alle luchtsoorten kunnen we ook weer onderverdelen in twee soorten, namelijk: continentaal en maritiem. Zoals de naam al doet vermoeden, komt continentaal tropische lucht over het vaste land richting Nederland. Maritiem tropische lucht is over zee onze kant op gekomen. Hierdoor is maritiem tropische lucht vochtig en warm, continentaal tropische lucht is droog en warm.
De grens met polaire lucht noemen we het polaire front en deze staan in de kaart als rode en / of blauwe lijnen.
Verschillende luchtsoorten.
Polaire lucht
Polaire lucht komt van gematigde streken en is wat koeler dan tropische lucht. De benaming is een beetje verwarrend, want de oorsprong is niet de Noordpool.
Maritiem polaire lucht is vochtig en brengt vaak buien voort. In de winter kunnen dit zelfs stevige sneeuwbuien zijn. Continentaal polaire lucht is droog en zorgt vaak voor onbewolkt weer. In de zomer kan het dan erg warm worden en in de winter erg koud, al kan het in de winter ook voor hardnekkige laaghangende bewolking zorgen.
De begrenzing tussen polaire- en arctische lucht heet het Arctisch front.
Rustig weer in polaire lucht. Foto: Jaap Mol, Rotterdam
Arctische lucht
Arctische lucht is van oorsprong de koudste soort. Deze lucht kent zijn oorsprong wel op de Noordpool. In continentaal arctische lucht is het droog en kan het erg koud worden. Bij maritiem arctische lucht kunnen ook heftige sneeuwbuien vallen.
Het weer op zaterdag.
Verwachting
Afgelopen paar dagen hadden we dus te maken met tropische lucht. Vanavond en vannacht echter komen we achter een koufront te liggen. Hierdoor is er meer bewolking aanwezig morgen en ligt de temperatuur niet zo hoog als deze week. Vanaf zondag wordt het weer zomers. De wind draait dan en brengt wederom tropische lucht onze kant op. Vanaf zondag verdwijnt de meeste bewolking dus en de maxima lopen op richting de 30 graden op woensdag!
Meerdaagse verwachting.