Actueel

Tips & tricks: de 24-uur vooruit radar

Bij Buienradar hebben we op onze site een radar beschikbaar die tot wel 48 uur vooruit kan kijken! Deze verschilt echter significant van de normale Buienradar, waarbij je alleen maar 1 uur terug of 3 uur vooruit kunt kijken. Ook moet je ze allebei verschillend gebruiken! Hoe zit dat precies?

De echte Buienradar

Menig Nederlander pakt de Buienradar erbij om te kijken of de hond veilig uitgelaten kan worden, een terrasje gepakt kan worden of we een nat pak halen op weg naar de supermarkt. Meestal zul je dan de radar gebruiken die 3 uur vooruit kijkt, of misschien die van 1 uur terug. Dit is de originele Buienradar, waarin je de buien kunt zien die op dit moment actief zijn in Nederland.

Onweer.JPG

Figuur 1: Een plaatje van de "echte" buienradar, in dit geval met onweer. Deze ziet dus waar het op dit moment regent.

Als je helemaal tot in detail wilt snappen hoe deze radar werkt, raad ik je aan deze blog te lezen. Hierin leggen we haarfijn uit wat de sterke punten zijn van de Buienradar, maar ook zeker de zwakke punten. In het kort komt het er op neer dat de lucht gescand wordt door de radar op buien. Als die buien aanwezig zijn, zien wij ze als blauwe/rode vlekken terug! Vervolgens berekent een algoritme waar de buien de komende 3 uur heen zullen gaan, zodat jij dit kunt checken. 

Spoiler alert: dit klopt niet altijd. Bij grote regenzones werkt dit uitstekend, die verplaatsen zich namelijk heel geleidelijk en lossen niet zomaar op. Buien daarentegen kunnen opeens ontstaan, maar ook opeens weer verdwijnen. Bij situaties zoals aankomende week met veel (onweers)buien, raden we je dan ook aan om 1 uur in het verleden te kijken. Hier zie je wat de buien het afgelopen uur gedaan hebben. Ontstaan ze heel plotseling? Of verdwijnen ze weer snel? Hou er dan rekening mee dat de +3 uur verwachting niet meer heel betrouwbaar is. De 24- of 48-uurs radar kan in dit geval juist wel een handige toevoeging zijn…  

Buireradar.JPG

Figuur 2: Een voorbeeld van een grote regenzone die over het zuidoosten van het land trekt. In dit geval is de 3-uur vooruit radar best betrouwbaar! De buien in het noorden van het land zijn echter minder goed te volgen...

De 24-48 uur vooruit radar

Deze radar werkt echt heel anders dan de “echte” Buienradar! Deze scant namelijk niet de hemel af op zoek naar buien. In plaats daarvan projecteren we hier de verwachting van een hoge resolutie weermodel. Dit wil zeggen dat dit weermodel gespecialiseerd is in het verwachten van regen en buien op de korte termijn (tot 48 uur vooruit). 

Vergelijking radar.jpg

Figuur 4: De "echte" buienradar naast de verwachting van de 24-uur vooruit vandaag. Je ziet dat de locatie met buien redelijk goed is ingeschat door het weermodel! De intensiteit klopt echter niet helemaal en een aantal buien missen.

Het is dus geen werkelijk beeld waar je naar zit te kijken! Een weermodel heeft geprobeerd zo precies mogelijk te berekenen waar en hoe laat deze buien gaan vallen, maar zal echter nooit 100% gelijk hebben. Dit verklaart ook waarom de 24-uur vooruit radar een ander beeld kan geven dan de 3-uur vooruit radar op hetzelfde tijdstip. De 24-uur vooruit radar is gebaseerd op een weermodel, de 3-uur vooruit radar is gebaseerd op buien die er daadwerkelijk zijn en probeert te berekenen waar die zich in de toekomst gaan bevinden.

Hoe gebruik ik de 24-48 uur vooruit radar

Wat kun je dan precies met een radar die zich baseert op de berekeningen van een weermodel? Je kunt er in ieder geval niet je BBQ mee plannen 24 uur van tevoren. Bij een grote regenzone zal hij nog wel enigszins gelijk hebben, maar bij buien kan het goed zijn dat je plannen in het water belanden.

Een bui die op deze radar net aan je huis voorbij lijkt te trekken, kan namelijk in werkelijkheid net een beetje verschoven zijn! Of hij ontstaat op een ander tijdstip. Soms ontstaan de buien helemaal niet, of juist wel terwijl dat niet had gemoeten. Tot nu toe lijkt er nog niet veel nuttigs aan te zijn…

6uur&Editie&Laat_02_weerfoto2.jpg

Figuur 4: Een bui is veel kleiner dan een groot regengebied, waardoor dit moeilijker te verwachten is door modellen.

Maar dat nut is er wel degelijk! Die modellen zijn namelijk prima in staat om ongeveer te verwachten waar er buien gaan vallen en hoe laat. Het zal niet tot op de detail kloppen, maar je kunt de radar wel gebruiken om grofweg een idee te krijgen of er buien gaan vallen en zo ja, hoe laat en in welke regio. Zie je dan opeens rond je huis allemaal rode vlekken? Ga er dan maar vanuit dat er een groot risico is dat je een bui over je dak krijgt! Helemaal zeker is het niet, ze kunnen altijd nog een paar kilometer afwijken… 

Conclusie

De komende dagen blijft het wisselvallig met veel buien en vanaf zondag lijken deze ook weer heftiger te gaan uitpakken met vaker zaken als onweer, hagel en windstoten. Gebruik de 24-uur vooruit radar dan vooral niet om je BBQ tot op het uur precies te plannen tussen de buien door, maar wel om een indicatie te krijgen van waar de buien zich gaan voordoen! Kijk er een beetje naar door je oogharen, om het zo maar te zeggen… Dan weet jij vervolgens het beste van je familie waar en hoe laat je buien ongeveer kunt verwachten! Maar staar je er dus vooral niet blind op, want de weermodellen zijn gewoon nog niet zo ontwikkeld dat ze er 100% van de tijd goed op zitten. Dat is maar goed ook, anders had ons vakgebied waarschijnlijk niet meer bestaan. 

work_meerdaagse.jpg

Figuur 5: De komende tijd blijft het een komen en gaan van buien. Als je weet hoe je de verschillende radars moet gebruiken, komt dit zeker van pas de komende dagen!


13-05-2021 om 15:30 door Philippe Schambergen


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...