Actueel

Tropische storm Ernesto

NASA Worldview

De Bovenwindse Eilanden in het Caribisch gebied hebben te maken met tropische storm Ernesto. Deze storm kan nog uitgroeien tot een orkaan. De verwachting is dat Ernesto geleidelijk richting Bermuda trekt.

Wat is een orkaan?
Een tropische orkaan is een diep lagedrukgebied met daarin enorme roterende 'wolkenmuren'. Die wolken zijn in feite zware buien die zijn gegroepeerd. Zo'n orkaan gaat ook gepaard met verwoestende wind. Bij krachtige orkanen is in het midden ervan een "oog" te vinden. Dat is een gebied met weinig of geen wolken en wind. Daar bevindt zich de kern van het lagedrukgebied. 

Structuur_Orkaan.jpg

Over het algemeen worden orkanen geclassificeerd aan de hand van de maximum doorstaande wind, ofwel de hoogst gemeten gemiddelde wind over 10 minuten. Door de schaal van Saffir-Simpson te gebruiken worden orkanen naar hun kracht (dus volgens de windsnelheid) ingedeeld van 1 tot 5, waar 5 de krachtigste orkanen aanduidt. 

Of het een ropische depressie, -storm of orkaan is - de classisficatie volgens Saffir-Simpson.
De Schaal van Saffir-Simpson waar de windsnelheid (10 minuten gemiddelde) het meest bepalend is. De categorie wordt aangegeven met daarnaast eerst de gemiddelde windsnelheid, dan de windkracht, daarnaast de stormvloed en als laatste een indicatie van de mogelijke schade.

Orkaan, tyfoon of tropische cycloon?
Orkanen, tyfoons en tropische stormen zijn eigenlijk precies hetzelfde. Er zijn alleen verschillende namen voor deze stormen in verschillende delen van de wereld. Rond Noord- en Centraal-Amerika staan ze bekend als orkanen. In het noordwesten van de Stille Oceaan (bijvoorbeeld in de omgeving van China en Japan) noemen we deze stormen tyfoons en op het zuidelijk halfrond (de zuidelijke Indische Oceaan en het zuidwesten van de Stille Oceaan) tropische cyclonen.

orkaan_tyfoon_cycloon_tv.jpg

Tropische stormen kunnen alleen ontstaan wanneer het zeewater een temperatuur heeft van 27 graden of meer. Zodra een orkaan of cycloon boven zeewater komt met lagere temperaturen nemen ze ook in kracht af, omdat de brandstof (warme en vochtige lucht) ontbreekt. In onze omgeving bereikt het zeewater niet zulke hoge temperaturen en dit is ook de reden dat orkanen hier niet ontstaan. Overigens ontstaan er ook geen tropische stormen op of dichtbij de evenaar. Dit heeft te maken met het feit dat de Corioliskracht bij de evenaar nul is en er geen rotatie plaats kan vinden.

Tropische storm Ernesto
In het Caribisch gebied spreken we dus van orkanen. Tropische storm Ernesto heeft op het moment van schrijven van deze blog gemiddelde windsnelheden van ruim 110 km/u met daarbij windstoten rond 121 km/u. Dat betekent dat het nog geen orkaan is. 

Ernesto is nu al sinds zondag aan het ontwikkelen boven de Atlantische Oceaan. Op maandag kwam de gemiddelde windsnelheid uit op 64 km/u en kreeg hij dus de status "Tropische Storm". Sindsdien is deze storm over Guadeloupe en Montserrat getrokken en is hij langs Saba en Sint-Eustatius gegaan. Op Sint-Eustatius viel het qua regen mee met totaal 8 mm. Dat ging gepaard met windstoten tot 87 km/u. Het eiland Saba had meer van de kracht van Ernesto gevoelen. Gemiddeld is windkracht 10 gemeten met daarbij uitschieters tot 130 km/u. Daarbij viel er zo'n 80 mm regen. Op deze eilanden waren er maatregelen getroffen om de schade van Ernesto te minimaliseren. Bijvoorbeeld alle overheidsdiensten en scholen waren gisteren en zijn vandaag nog dicht. Ook de luchthaven is gesloten tot tenminste morgenochtend. 

ANP-505949926.jpg
Wateroverlast op Guadeloupe vanwege tropische storm Ernesto (Foto: Brian NOCANDY/ANP)

Na de passage zuidwest van Saba, trok Ernesto afgelopen uren over de Britse Maagdeneilanden. Momenteel ligt Ernesto noord van Puerto Rico. Op dit eiland zelf en ook op de Maagdeneilanden is er momenteel nog spraken van stortregens. Dat gaat gepaard met windstoten zelfs tot bijna 140 km/u. Op sociale media zijn er al beelden van de stormschade te zien:

Toch nog een orkaan?
De verwachting is dat tropische storm Ernesto de komende uren gaat uitgroeien tot een orkaan van de categorie 1 en de komende dagen wordt Ernesto alleen maar krachtiger. Volgens de huidige berekeningen bereikt Ernesto op vrijdag zelfs categorie 3 met gemiddelde windsnelheden van 185 km/u.

Ernesto_verwachting.JPG
De verwachte pad van tropische storm Ernesto. De 'H' duidt 'hurricane' aan en dus het moment dat Ernesto orkaankracht kan bereiken. 'M' staat weer voor 'Major Hurricane', dus een zware orkaan. (Bron: National Hurricane Center, NOAA)

Ernesto trekt momenteel in een noordwestelijke richting tegen zo'n 23 km/u. Deze storm gaat waarschijnlijk een kleine bocht maken naar het noord- tot noordoosten en daarna waarschijnlijk op Bermuda afsturen. Tegen de tijd dat deze storm op Bermuda aan land gaat (dat wordt dan rond zaterdag), is hij al iets afgezwakt met windsnelheden van ruim 175 km/u.


14-08-2024 om 14:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...