Actueel

Tropische storm Fiona

NASA Worldview (15 september 2022)

Tot nu toe was het vrij rustig qua orkanen in de Atlantische Oceaan. Er waren maar weinig stormen die de orkaan-status haalden. Wel trokken er al enkele tropische stormen langs en dat is dan juist nu het weer het geval.

Tropische storm Fiona
Fiona, een tropische storm net niet krachtig genoeg om een categorie 1 orkaanstatus te halen, woedt boven de Westelijke Atlantische Oceaan richting de bovenwindse eilanden. Vooral vandaag en in het weekend zorgt tropische storm Fiona voor veel regen en behoorlijk wat wind rond de noordoostelijke Caribische eilanden. Dat sluit dus de eilanden Saba, Sint Eustatius en Sint Maarten in.

NOAA_Fiona.png
De komende dagen trekt tropische storm Fiona over de bovenwindse eilanden. Daarna lijkt deze storm richting de Bahama's te trekken. (Bron: National Hurricane Centre, NOAA)

Vanochtend rond 5 uur lokale tijd (ongeveer 11 uur Nederlandse tijd) lag Fiona nog zo'n 550 km oostzuidoost van Saba en Sint Eustatius. Na verwachting trekt zaterdagochtend rond 6 uur deze tropische storm tussen 120 en 130 km zuid van de eilanden. Daarvoor is een waarschuwing van kracht voor een tropische storm: de gemiddelde wind kan windkracht 10 bereiken, hevige buien met enorm veel neerslag (zelfs tot 150mm!) zijn mogelijk en de storm gaat gepaard met ruwe zeeën en mogelijk stormvloed. De zware regenval kan leiden tot overstromingen en modderstromen. 

De komende dagen trekt Fiona eerst west richting Puerto Rico. Daarna lijkt deze af te sturen noordwest richting de Bahama's. Ook bestaat er een kleine kans dat de storm in kracht kan toenemen tot een orkaan van de categorie 1. 

Maar wanneer is er sprake van een orkaan?!
Als de gemiddelde windsnelheid van zo'n tropische storm meer dan 117 km/uur bedraagt, is er sprake van een orkaan. De kracht van orkanen kan worden uitgedrukt door de schaal van Saffir-Simpson. Er zijn, zoals vast bekend, 5 categorieën, oplopend in intensiteit. Deze schaal sluit bijvoorbeeld de stormvloed en de hoeveelheid schade in, wat een orkaan van een bepaalde categorie kan veroorzaken.

Bijvoorbeeld bij een categorie 1 orkaan kan de wind snelheden van 152 km/uur bereiken. Met dergelijke snelheden is er nog niet enorm veel schade aan structuren zoals huizen en bomen. Maar bij een orkaan van de vijfde categorie zijn er windsnelheden van meer dan 252 km/uur mogelijk. Dat gaat gepaard met een enorme stormvloed en vervolgens heel veel schade aan structuren die "in de weg staan" van de orkaan. 

Saffir_Simpson_cut.jpg
De Saffir-Simpson schaal is gebaseerd op gemiddelde windsnelheden gedurende 1 minuut.

In andere delen van de wereld verliep het orkaanseizoen tot nu toe weer wat drukker. Bijvoorbeeld in het noordwesten van de Stille Oceaan rond de Filippijnen, Japan en China) zijn er meerdere tyfoons al geweest. Momenteel woedt tyfoon Muifa langs de oostkust van China. Hoewel deze tyfoon al is afgezwakt naar een tropische storm, zorgt het nog steeds voor enorm veel regen en opstuwend zeewater. 

Cycloon, tyfoon of orkaan?!
Orkanen, tyfoons en tropische cyclonen zijn eigenlijk precies hetzelfde. Het ligt alleen maar aan waar ze voorkomen in de wereld! Rond Noord- en Centraal-Amerika staan ze bekend als orkanen. In het noordwesten van de Stille Oceaan (bijvoorbeeld in de omgeving van China en Japan) noemen we deze stormen tyfoons en in het zuidelijk halfrond (de zuidelijke Indische Oceaan en het zuidwesten van de Stille Oceaan) heten ze tropische cyclonen. Ook in het gebied west van India en oost van de Hoorn van Afrika spreken we van tropische cyclonen. 

orkaan_tyfoon_cycloon_tv.jpg
Dit zijn de gebieden waar een tropische cycloon een orkaan, tyfoon of tropische cycloon wordt genoemd. 

Tyfoons kunnen bijna heel het jaar voorkomen, waar het seizoen in de Atlantische Oceaan van juni tot november duurt. Dus kan er misschien nog de komende maanden meerdere orkanen in dit gebied langs trekken.


16-09-2022 om 14:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...