Actueel

Van koud naar warm, naar koud

Schoonrewoerd, Jan Horde

We zitten behoorlijk op de temperatuurwip deze lente. Vandaag wordt het meer dan 20 graden, zondag nog maar 12. Daarbij blijft het overigens wel droog weer met regelmatig zon. Maar waar komen die temperatuursprongen toch vandaan en is dat normaal voor deze tijd van het jaar?

Vandaag is de warmste dag van deze lenteperiode. In het zuiden kan het wel 23 graden worden! Allen op de Wadden blijft de temperatuur achter. Door het koude zeewater komt het kwik daar niet hoger dan een graad of 12. Maar als je wat verder van zee bent, bijvoorbeeld in een duinpan, kan het best nog lekker zijn. Bovendien heeft de zon al veel kracht, dus ook op de Wadden is het een lekkere lentedag. 

Zevenhuizen, Jolanda Bakker.pngZevenhuizen, Jolanda Bakker

Morgen doet de temperatuur al een stapje terug, en zondag en maandag is het dan nog maar 11 of 12 graden. Dat komt doordat de wind uit het noordoosten gaat waaien en toenemen. En dat is precies de oorzaak van die sterke temperatuurschommelingen in het voorjaar. Want in deze tijd van het jaar is het in het zuiden, zoals in Frankrijk en Spanje al behoorlijk opgewarmd. Maar in het noorden, zoals in Zweden en Noorwegen is het nog echt koud. En dus is het heel bepalend waar de wind en dus de lucht die naar ons toe geblazen wordt, vandaan komt.  

Nederland bevindt zich op de gematigde breedtegraad. Luchtsoorten uit verschillende windstreken, met hun eigen verschillende karakteristieken, kunnen ons land bereiken. Daarom kan het weer zo wisselvallig zijn in onze omgeving, zowel qua weerbeeld als temperatuur.

Op bovenstaand kaartje zie je de luchtsoorten die ons land kunnen bereiken. Vandaag hebben we te maken met continentaal tropische lucht. Die is warm en, omdat de lucht grotendeels over land naar ons toe komt, ook heel droog. In de loop van het weekend draait de wind naar het noordoosten en krijgen we te maken met continentaal polaire lucht. Er zou ook wat continentaal arctische lucht bij kunnen zitten, maar door de lange weg die die lucht vanaf de noordpool moet afleggen, is die lucht niet meer zo koud. We spreken dan van getransformeerde arctische lucht. Ook deze lucht komt grotendeels over land onze kant op, en is dus ook vrij droog. Zou de lucht over zee naar ons toekomen, dan zou die lucht veel meer vocht van het zeewater bevatten en bewolking of zelfs regen brengen. Overigens is de lucht in de loop van volgende week wel iets minder droog dan de lucht die we nu hebben, zodat er wel wat meer bewolking zal zijn. Maar tot regen komt het niet, ook al zou de natuur dat goed kunnen gebruiken. 

meerdaagse.png

Het is voor het gevoel misschien bijzonder dat er in korte tijd een omslag plaatsvindt van warm naar koud lenteweer, maar helemaal ongewoon is dat dus niet voor onze omgeving.  Het Nederlandse weer wordt namelijk met gemak beïnvloed door de koude lucht uit het hoge noorden, evenals de warme lucht uit het Mediterrane zuiden. Dit is ook meteen de verklaring van de plotse omslag van het weer deze week. En dat hoort gewoon bij het Nederlandse klimaat. In het voorjaar kan die temperatuurtegenstelling dus vrij scherp zijn, omdat we op de grens van de nog koude lucht in het noorden en de al aardig opgewarmde lucht in het zuiden zitten.


04-04-2025 om 11:00 door Marc de Jong


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...