De herfst gaat dit weekend op volle toeren draaien! Op de Atlantische Oceaan heeft zich een stevige depressie ontwikkeld en bijbehorende storingen komen in een flinke vaart naar ons land toe. De eerste meteorologische herfstmaand, september, is met name in het westen droog verlopen. Er is dan ook een redelijke kans dat er dit weekend regionaal méér regen gaat vallen dan hier in de hele maand september is gevallen!
'Morgenrood, water in de sloot'? Zeker weten, er komt namelijk een flinke hoeveelheid regen aan!
Een kijkje op de weerkaart
Als we naar de weerkaart van vandaag kijken, dan zien we een omvangrijk lagedrukgebied tussen Schotland en IJsland in liggen. Vanmiddag blijft het, afgezien van een enkele bui, echter nog droog. ’s Ochtends en in het begin van de middag schijnt zelfs de zon nog even door de dikke sluierbewolking heen. In de loop van de middag neemt de bewolking vanuit het zuidwesten echter al snel toe en dat is een voorbode van een flinke bak regen en wind...
De storing die ons weer dit weekend bepaalt (of eerder: laat verregenen) is het lagedrukgebied ten zuiden van het Verenigd Koninkrijk. Dit noemen we in de weerkunde een zogenaamde ‘randstoring’. Het is eigenlijk een klein lagedrukgebied welke ontstaat aan de rand van de sturende grote depressie (tussen IJsland en Schotland). Ze kunnen zich in rap tempo ontwikkelen met veel regen en wind als gevolg…
De weerkaart van vandaag 14:00 uur, met lage- en hogedrukgebieden en bijbehorende fronten, laat de depressies goed zien. Wij moeten vooral rekening houden met de depressie ten zuidwesten van ons. Deze storing zal ons vanaf vanavond veel regen en wind gaan bezorgen!
Vanaf het einde van de middag en vanavond krijgt ons land te maken met de eerste neerslag vanuit het zuidwesten. Na dit omvangrijke neerslaggebied lijkt het éven iets minder hard te gaan plenzen, met de nadruk op 'éven'. Want in de nacht volgt vanuit het zuidwesten een volgend regengebied welke in eerste instantie vooral over de westelijke helft van het land zal trekken. Morgenochtend zal het dan in een groot deel van het land stevig doorplenzen, met uitzondering van het uiterste oosten. Echter, óók deze regio komt aan de beurt in de loop van zondagochtend. Vanuit het westen zal het dan echter alweer iets droger worden en het is zelfs niet uitgesloten dat het zonnetje zich aan het einde van de dag nog even laat zien.
Regen, regen en nog eens regen
Er is dus een flinke bak water op komst dit weekend. Maar hoeveel gaat er nu eigenlijk vallen? Natuurlijk lopen de weermodellen altijd wat uiteen, maar een flinke plens water zit er zeker aan te komen. De meeste neerslag lijkt te gaan vallen in het westen en zuidwesten van ons land. Daar kan tot en met morgenavond 30 tot lokaal zelfs 40 millimeter aan regenwater naar beneden komen! De minste regen is weggelegd voor de oostgrens met daar misschien niet eens meer dan 10 millimeter.
Deze kaart geeft de totale berekende hoeveelheid regen aan tot en met maandagnacht 02:00 door het Europese weermodel ECMWF. In het zuidwesten valt op uitgebreide schaal 30 millimeter neerslag, waarbij lokaal zelfs 40 millimeter niet is uitgesloten! Bron: WXCharts.
Maar wat betekent een neerslaghoeveelheid van 40 millimeter nu eigenlijk? Je hoort en leest het namelijk vaak in het weerbericht: ‘millimeters regen’. Het is lastig voor te stellen wat je hier nou precies van moet verwachten? Daarom leggen we het hier nog even uit: één millimeter regen komt overeen met 1 liter water op een oppervlakte van 1 vierkante meter. Een hoeveelheid van 40 millimeter betekent dus 40 liter water op één vierkante meter. Om het nog iets meer te duiden: dat zijn 4 emmers water op één vierkante meter! Dat is dus een flinke hoeveelheid neerslag en een stuk meer dan het zuidwesten de hele maand september qua neerslag heeft gehad!
Een neerslaghoeveelheid van 10 millimeter komt overeen met 10 liter water (één emmer) op één vierkante meter, wat al een aardige hoeveelheid neerslag is. Tot en met zondag wordt er in het zuidwesten zelfs een regenhoeveelheid van 40 millimeter verwacht!
Óók de wind haalt uit!
Niet alleen de regen, maar óók de wind is een belangrijk aandachtspunt. In de loop van vanmiddag zal de wind al verder aantrekken en later in de avond kan er langs de kust dan een windkracht 7 komen te staan met windstoten in het westen van 60 kilometer per uur tot lokaal al 75 kilometer per uur langs de kust. Richting de nacht trekt de wind nog even verder aan en is het niet uitgesloten dat in het Waddengebied de wind even uithaalt naar windkracht 8 met windstoten van ruim 80 kilometer per uur.
In de nacht neemt de wind dan sterk af, maar niet overal! In de loop van de nacht zal de wind in het zuiden van Limburg namelijk aantrekken en zondagochtend komt ook elders in het oosten van het land een stevige en vlagerige wind te staan. In het zuiden van Limburg kan de zuidenwind dan nog even uithalen met windstoten van zo’n 70 kilometer per uur!
Niet alleen de grote hoeveelheid neerslag, maar óók de wind is vanaf vanavond een aandachtspunt!
’s Nachts warmer dan overdag?!
Naast regen en wind, is de temperatuur ook opvallend voor komende nacht en morgen. In een deel van het land zal de nacht namelijk een stuk zachter verlopen dan zondag overdag. Hoe kan dát dan?! Dit kunnen we met behulp van onderstaande weerkaart even uitleggen.
De weerkaart van vannacht 02:00 uur, met lage- en hogedrukgebieden en bijbehorende fronten, laat de situatie goed zien. Ons land bevindt zich vannacht in de 'warme sector' (vóór het koufront uit, maar áchter het warmtefront). De warme lucht zal bij de passage van het koufront zondag overdag verdreven worden: de wind draait naar het westen en de temperatuur zal gaan dalen.
De regen van vanavond en het begin van de nacht hoort bij een zogenaamd warmtefront. Dit betekent simpelweg dat de lucht achter de regen warmer (en vochtiger) is dan de lucht voor de regen. Ons land komt dan dus even tijdelijk in de zogenaamde ‘warme sector’ terecht. Tijdens en vooral na de regen zal de temperatuur dan stijgen en op veel plaatsen ligt de temperatuur vannacht rond een uur of 03:00 bijvoorbeeld op een zwoele 16 graden, in het zuidoosten mogelijk zelfs even 18 graden! Ter vergelijking: gemiddeld ligt de minimumtemperatuur rond deze tijd van het jaar op zo'n 9 graden met overdag gemiddeld een graad of 16!
Zondagochtend zal de temperatuur vanuit het westen echter rap naar beneden gaan. Hiervoor kijken we ook even naar dezelfde weerkaart. De strook met neerslag die zondagochtend over ons land ligt, behoort bij een zogenaamd koufront. De naam zegt het al: hierachter zit relatief koele (en drogere) lucht. Achter dit neerslaggebied zal de wind snel draaien naar het westen en gaat de temperatuur onderuit naar een graad of 13 á 14. In het westen gebeurt dit al in de vroege ochtend. Was het dus in het midden van het land 's nachts nog een graad of 16, zondag overdag zal dat dan een graad of 14 zijn. Deze daling van de temperatuur laat het langst op zich wachten in het oosten van het land.
De nieuwe werkweek: onvervalst herfstweer?
Houdt het herfstweer in de nieuwe werkweek aan? Dat lijkt mee te vallen! Op maandag kan er vooral in het noordwesten nog een bui vallen. Echter, over het algemeen wisselen wolkenvelden en zonneschijn elkaar af en met temperaturen rond het langjarig gemiddelde is het dus geen onaardig weer. Op dinsdag en ook woensdag zien we de neerslagkansen weer even toenemen, maar zoveel regen als dit weekend wordt er zeker niet verwacht. Vanaf donderdag lijken hogedrukgebieden de hoofdrol over te nemen en zal het rustiger en droger worden met temperaturen rond of iets boven het langjarig gemiddelde. Even door de zure appel heen bijten dus!
De neerslag van aankomende nacht en morgen overdag is duidelijk terug te zien in de pluim. Op dinsdag en woensdag zijn er nog wat neerslagkansen, maar de dagen erna lijken overwegend droog te verlopen!