Actueel

Voldoende mooi weer

Nieuwe Wetering

'Mooi weer' is een behoorlijk subjectief begrip. Toch heeft het KNMI een poging gedaan om mooi weer in kaart te brengen. En wat blijk: het huidige jaar doet het nog helemaal niet zo slecht!

Wat is mooi weer?

Mooi weer is door het KNMI gedefinieerd als een dag met veel zon (minstens 50% van de tijd dat de zon kan schijnen), weinig tot geen neerslag (maximaal 0.2 mm in 24 uur) en een temperatuur boven normaal. Deze 'mooi weer'-dagen worden internationaal ook wel ADS-dagen genoemd (Above Average, Dry, Sunny). Gemiddeld over een jaar hebben we in Nederland zo'n 45 ADS-dagen, al kan het behoorlijk verschillen van jaar tot jaar. Zo stond het jaar 1947 met 82 van dit soort dagen lang bovenaan de lijstjes. Tot 2014 aanbrak en het aantal droge en zonnige dagen met bovengemiddelde temperaturen dat jaar steeg tot 79. En in 2018 kwam het aantal mooi-weerdagen zelfs uit op 90!

Strenge criteria

Toch zegt een ADS-dag ook nog niet alles. Een prima zonnige en zomerse dag wordt al niet meer als een mooi-weerdag geteld wanneer een klein buitje in de avond valt. En ook zonnige en droge dagen in de winter komen niet als ADS-dag in de boeken, omdat zonnig weer in de winter vaak gepaard gaat met een kouder weertype. Hierdoor zijn de meeste ADS-dagen te vinden in de lente- en zomermaanden, maar in de herfst en winter komen mooi-weerdagen ook nog af en toe voor

a54402bf-5858-4c48-aaeb-bebfae8fa3d3.jpg

Het gemiddelde aantal ADS-dagen in een jaar. De meeste ADS-dagen vinden plaats in de lente en de zomer. Natuurlijk verschilt het van jaar tot jaar. 

Mooi weer in 2023

Veel mensen zullen het niet beamen, maar toch hebben we tot nu toe 8 zogenoemde mooi-weerdagen gehad. In het huidige, opgewarmde klimaat, is dat inderdaad een beetje aan de magere kant. Gemiddeld over de periode 1991-2020 mochten we tussen 1 januari en 2 mei genieten van 15 mooi weerdagen. Pak je alle statistieken er bij vanaf 1901, dan doet het huidige jaar het ineens helemaal niet zo slecht! Met 8 mooi-weerdagen is het huidige jaar een echte middenmoter. En daarnaast krabbelen we vandaag en morgen waarschijnlijk nog wat omhoog op de ladder. Met veel zonuren, droog weer en bovengemiddelde temperaturen van 20 graden wordt het morgen, naast de eerste officiële warme dag van het jaar, een heuse mooi-weerdag. Ondanks het zonnige en droge weer van vandaag, is het nog maar de vraag of 3 mei 2023 als een mooi dag de boeken in gaat. De temperatuur komt met 15 graden iets onder het klimaatgemiddelde van 16 graden uit.

Morgen wordt een echte mooi-weer-dag. Daarna valt iedere dag wel ergens wat regen, en is van 'mooi weer' geen sprake meer.Morgen wordt een echte mooi-weer-dag. Daarna valt iedere dag wel ergens wat regen, en is van 'mooi weer' geen sprake meer.

Is mooi weer nog wel mooi?

Het klimaat in Nederland verandert. De afgelopen jaren ervaren we dat aan den lijve. De 3 jaren met de meeste ADS-dagen zijn in de afgelopen 10 jaar gemeten: 2022 (3), 2014 (2) en 2018 (1). Het 'mooie weer' zorgde er vorig jaar bijvoorbeeld voor dat binnenvaartschepen amper nog hun vracht over rivieren kunnen vervoeren en boeren zien hun oogsten verpieteren door de aanhoudende droogte. Je kunt je dus afvragen hoe mooi mooi weer nog eigenlijk is. Het weer wordt door het wereldwijd verstoorde klimaat ook in de toekomst gemiddeld zonniger en warmer. Ook het aantal langdurige droge periodes neemt toe. De ingrediënten van een ADS-dag (hogere temperaturen, meer zon en minder regen) zijn in het huidige, en zeker in het toekomstige klimaat, ineens helemaal niet meer zo wenselijk en mooi meer. In dat licht zijn de 8 ADS-dagen die we tot nu toe hebben gehad voor Nederland eigenlijk meer dan genoeg.


03-05-2023 om 10:30 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...