Voor Regio-Noord start de voorjaarsvakantie en dat gaat gepaard met koud winterweer. In de loop van de week weet de zachte lucht Nederland weer te vinden en dan kan het weer uitzonderlijk zacht worden voor de tijd van het jaar!
Vanochtend lag er ijs op sommige auto's, hier en daar zijn de vijvers gevroren en in het zuiden kwam het afgelopen nacht tot matige vorst.
Minimumtemperatuur van afgelopen nacht. In het zuiden van het land kwam het op meerdere plekken tot matige vorst.
Vanwege de kou is het plaatselijk in het noordoosten nog steeds wit van de sneeuw die eerder deze week daar is gevallen.
Sneeuw in het noordoosten (foto: Arnout Bolt, Enumatil)
Ook komende nacht gaat de temperatuur flink onderuit. Vooral in het zuiden kan tijdens opklaringen de temperatuur tot -5 graden dalen. In het noorden is er meer bewolking aanwezig en komen de minima net onder het vriespunt uit.
Morgen overdag stijgt de temperatuur enkele graden in de plus en blijft het droog bij zonnige perioden. In de nacht naar zondag is er kans op lichte sneeuw. Dat komt door een storing dat vanuit het westen over het land trekt. Momenteel lijkt de sneeuw vooral in het midden van het land te vallen (ten zuiden van de lijn Den Helder-Coevorden). In de loop van zondagochtend trekt dit neerslaggebied richting het zuidoosten weg. Hoeveel sneeuw er blijft liggen en precies waar dat voorkomt, is nog onzeker. Het wordt waarschijnlijk een sneeuwlaagje van 1 cm, lokaal misschien iets meer.
Vanwege de lichte sneeuw kan het plaatselijk glad zijn. Het KNMI heeft hiervoor code geel afgegeven.
Vanwege de lichte sneeuw die tot gladheid kan leiden, is in de nacht van zaterdag op zondag code geel van kracht.
Daarna blijft het enkele dagen droog en is er meer ruimte voor de zon. Dat betekent ook dat het tijdens de opklaringen 's nachts flink kan afkoelen!
Maar wanneer is er dan nu eigenlijk sprake van matige vorst?!
Als het komt bij temperaturen onder het vriespunt, zijn er "gradaties". Als eerste onderscheiden we tussen de temperatuur aan de grond (10 cm hoogte) en de temperatuur op anderhalve meter. Als het aan de grond vriest, maar niet op anderhalve meter, noemen we het nachtvorst of vorst aan de grond.
Op anderhalve meter is het als volgt:
- Lichte vorst: -0,1 t/m -4,9 graden
- Matige vorst: -5 t/m -9,9 graden
- Strenge vorst: -10 t/m -14,9 graden
- Zeer strenge vorst: -15 graden en lager
Indien de temperatuur (op 1,5 meter hoogte) ergens op de dag onder nul komt, spreken we van een vorstdag. Blijft de temperatuur de hele dag onder het vriespunt, wordt het een ijsdag.
Waarom ligt de temperatuur lager tijdens opklaringen?!
Op een heldere nacht kan de grond heel snel afkoelen. Bij geen bewolking verlaat de warmte het onderste deel van de atmosfeer. Als er bewolking is, wordt er van de warmte teruggekaatst naar het aardoppervlak. De bodem verliest dan wel nog energie, maar ontvangt ook weer wat terug. Hierdoor koelt het een stuk minder af. Een pak bewolking wordt dan eigenlijk net als een dekbed in de atmosfeer.
Hogedruk houdt het droog en koud
Tot en met maandag wordt het overdag maar 3 à 4 graden. Dat is ongeveer de helft van het gemiddelde voor deze periode. Dat het kouder is dan normaal komt door een hogedrukgebied ten noordoosten van ons. Rond dit hogedruk wordt koude lucht vanuit het noordoosten van Europa aangevoerd.
Halverwege volgende week trekt het hogedrukgebied richting het oosten, waardoor de stroming boven Nederland meer zuidelijk tot zuidwestelijk wordt. Dat betekent ook zachtere dagen! Hoewel de onzekerheid nog vrij groot is, lijkt het of het eind van de week in het midden van het land misschien zelfs zo'n 15 graden kunnen worden!
De pluim/modelverwachting voor de komende tijd. Hoe groter het verschil in de groene lijntjes per dag, hoe onzekerder is de verwachting (bron: KNMI)
Zou dat zo uitkomen, wordt het idd een lenteachtige eind van de voorjaarsvakantie in Regio-Noord en dus een lenteachtige start van de vakantie voor de rest van het land!
Foto: Cynthia van Leusden