Actueel

Waar komt al die regen vandaan?

Naast dat februari ’24 de warmste maand lijkt te worden sinds de metingen begonnen, was de maand ook erg somber en nat. In deze blog kijken we waar al dat regenwater toch vandaan is gekomen.

18 februari: de meest regenachtige dag
Waar komt al die regen vandaan? Je zou haast zeggen dat die bron van water toch behoorlijk droog geworden moet worden na al die regen die we ontvangen hebben. Helaas is de bron, het water van de oceaan, niet zo snel uitgeput. 

rhdr260.png

Ik heb het voor de meest regenachtige dag onderzocht, op 18 februari viel er gedurende 15 uur veel regen. Vooral in het noordwesten viel er veel regen, er viel 10 tot zelfs 32,3 mm op Terschelling. De reden van al die regen was een front (lees hier meer over fronten) dat zich boven Nederland ontwikkelde tot lagedrukgebied.

4ab15b59-25fc-4502-a634-3be1ba682523.png
Het front ontwikkelde zich boven Nederland tot een lagedrukgebied. Je kunt het lagedrukgebied herkennen aan de krul.

Satellietbeelden
Op het satellietbeeld heb ik het front waar de regen uit viel gevolgd terug in de tijd. Dan blijkt dat dat front er een hele lange reis over de wereld op heeft zitten. Het front trok over bijna de halve wereld, en deed daar 13 dagen over. Het front was als eerste te zien op 6 februari ten zuiden van Hawaii. Daar werd het vocht opgepikt door de westelijke stroming. Onderweg over de warme oceanen kwam er alsmaar meer vocht in de lucht. Die westelijke stroming bracht het front op 10 februari naar het eerste land: Mexico. Na Mexico stak het de golf van Mexico over naar Florida. Op 12 februari was de VS is het tweede land. Daarna begon de lange reis over de Atlantische Oceaan. Vooral in het warme deel rond de Bahama’s kwam er nog veel extra vocht bij. Ten slotte kwam het front op 18 februari aan in de Benelux.

In het verleden is het zelfs wel eens zo geweest dat een storm in Nederland is ontstaan uit de restanten van een tornado-uitbraak boven de Verenigde Staten.

 image (18).png
We volgen het front van 6 februari tot 18 februari. Het front bevindt zich in het rode vierkant. Bron: NASA Worldview Earthdata.

Zuidwestenwind
De reden dat februari zo nat is, ligt bij de zuidwestenwind. We hebben net gezien dat als de wind in Nederland zuidwest is, dat er dan tropisch vocht van Hawaii tot de Bahama’s in Nederland terecht kan komen. Deze situatie hebben we de afgelopen maand eigenlijk telkens opnieuw gezien.

 image (21).png

Links: klimaatgemiddelde, rechts: februari 2024.

De reden voor de zuidwestenwind ligt bij de hoge- en lagedrukgebieden die telkens over hetzelfde gebied trekken. Zo is de luchtdruk al heel februari laag op de noordelijke Atlantische Oceaan (midden). Daarmee past februari 2024 heel goed in het rijtje met de 10 natste februarimaanden sinds 1948 (links). Rechts zie je dat de luchtdruk in grote delen van Noord- en West-Europa lager is dan gebruikelijk.

image (23).png

Links: gemiddelde luchtdruk van de 10 natste februarimaanden sinds 1948. Midden: gemiddelde luchtdruk van deze maand. Rechts: afwijking in luchtdruk van het klimaatgemiddelde (in hPa).

Zuidwestenwind brengt ook zeer zachte lucht
Behalve nat was de maand ook zeer zacht. Dat kwam ook door de zuidwestenwind. Er waren tot nu toe slechts 2 nipte vorstdagen (het werd slechts -0,2 graden) in De Bilt. Hier lees je meer over de uitzonderlijk zachte periode.

De laatste dagen van februari zijn niet meer zo zacht als dat het eerder deze maand was. Het gemiddelde tot nu toe (8,7 graden) is echter zo veel hoger dan de vorige recordhouder (7,6 uit 1990), dat we dat record niet meer kunnen ontlopen. Het maandgemiddelde zal ergens rond 8,3 graden uitkomen. Er is zelfs wat nachtvorst mogelijk in het binnenland.

Qua neerslag krijgen we morgen in de zuidelijke helft nog een portie regen (5 tot 15 mm), maar vooral het noorden houdt het waarschijnlijk droog. De laatste dagen van februari valt er weinig neerslag meer, en komt de zon er ook regelmatig bij. Daarmee hebben we weer een paar dagen om naar uit te kijken.

maasrdaagse.png


25-02-2024 om 18:15 door Thijs Smink

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...