Actueel

Waar moeten we heen voor zomerweer?

Het is een stormachtige dag in ons koude kikkerlandje. Er vallen regelmatig buien en de temperaturen houden ook niet over: de zomer is ver te zoeken in Nederland. Dinsdag en woensdag worden iets warmer, maar als je daar niet op wil wachten, waar kun je dan naartoe? We nemen je mee langs wat vakantiebestemmingen in Europa!

Zeer zware windstoten
Eerst nog even langs ons eigen land, want we hebben met een bijzondere situatie te maken vandaag! Een venijnig lagedrukgebied trekt vanaf Engeland ten noorden van ons land de Noordzee op, daar ontwikkelt het zich snel. Door de snelle ontwikkeling van het laag trekt de wind boven ons land snel en krachtig aan. De hoogste windsnelheden verwachten we uiteindelijk over het noordwestelijk kustgebied, met daar misschien wel windkracht 9. Ook zijn daar zeer zware windstoten van tussen de 100 en 110 km/u mogelijk. Langs de westkust kunnen pal aan zee ook schuivers tussen 90 en 100 km/u voorkomen.

Verder naar het binnenland blijft het iets rustiger, maar moet ook rekening gehouden worden met bijvoorbeeld vallende takken in bossen, windstoten liggen daar rond 75 km/u. Voor de vakantiegangers is het even goed opletten, als je je tent of caravan in de buurt van de kust hebt staan is het zaak om de boel goed vast te zetten. Met name op de Wadden kunnen extra scheerlijnen zeker geen kwaad en willen we echt benadrukken dat het met deze windsnelheden oppassen is op de camping. Vanavond wordt het rustiger.

EK-stad Berlijn
Vanavond wordt er gespeeld in de Duitse hoofdstad Berlijn. Dat betekent wellicht dat er een boel oranjefans zijn die van de gelegenheid gebruik maken om meteen maar een kleine vakantie in de stad te houden. De vakantiegangers daar hebben geluk, het blijft er de komende dagen aardig weer. Vandaag wordt het er nog 30 graden, morgen een stukje koeler, met 22 graden, maar daarna krabbelt het kwik op naar 25 graden op maandag en wederom 30 graden op dinsdag. Vanavond kan het in de stad nog even tot een bui komen, wellicht zelfs met wat onweer. Maar tot en met dinsdag lijkt het verder droog te blijven, met ook regelmatig zonneschijn. Op woensdag neemt de kans op een onweersbui in het gebied toe en ook de dagen erna lijkt het droge weer even verleden tijd.

oranje.png
Oranjefans doen er goed aan om vandaag een paraplu bij de hand te hebben.

Glasgow
Morgen en overmorgen zijn voor Schotse begrippen alleraardige zomerdagen. De maximumtemperatuur komt tussen de 15 en 18 graden uit, wat aan de koele kant is. Maar dat wordt dan weer gecompenseerd door een aardige dosis zonneschijn en slechts een enkele bui. Dinsdag wordt een dag om binnen wat te gaan doen, een uitgebreid regengebied trekt dan over de regio waardoor de dag grijs en nat zal verlopen. Vanaf woensdag zet het weer een verbetering in met iedere dag verder afnemende neerslagkansen richting het weekend. Het kwik blijft tot het weekend hangen onder de twintig graden.

schotland.png
Bewolking maar geen regen, dat is nog niet zo'n slechte Schotse zomer. 

Rovinj
Vakantiegangers die van zon en tropische temperaturen houden zitten de komende dagen gebakken in Kroatië. De temperaturen liggen morgen en maandag nog net onder de dertig graden, maar stijgen de dagen daarna elke dag een beetje, tot ze uiteindelijk donderdag op 32 graden uitkomen. Verder schijnt de zon iedere dag volop en blijft het droog. De nachten verlopen warm met 23 tot 25 graden.

Athene
Ook nog verder naar het zuidoosten, in Griekenland, zit de zomerliefhebber meer dan goed. De komende week staat er eigenlijk niet eens bewolking in de verwachting, laat staan regen. Het ziet er werkelijk zonovergoten uit voor het zuidoosten van Europa. De temperaturen liggen er wel erg hoog, met morgen 33 graden en de dagen daarna zelfs 35 graden in de middag. De kans op natuurbranden is wel aanwezig in de omgeving van de hoofdstad.

griekenland.png
Een zonovergoten en warm Griekenland. 

Helsinki
Vakantiegangers die richting het noorden trekken moeten vooral morgen nog even doorbijten. In Helsinki regent het dan bij temperaturen van zo’n 19 graden. Maandag zien we een weersverbetering, het blijft droog en de zon schijnt geregeld, al is er ook bewolking aanwezig. De temperatuur komt rond een graad of 20 uit. Op dinsdag nog meer zon en temperaturen van 22 graden. Woensdag komt er weer iets meer bewolking om de hoek kijken, maar het blijft nog even droog en de temperatuur komt ook dan rond 22 graden uit.


06-07-2024 om 15:00 door Leander de Wit

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...