Actueel

Walvis tegen klimaatverandering

De walvis is een van de grootste zoogdieren op aarde. Toen ik in 2004 in Nieuw-Zeeland was zag ik ze voor het eerst. Wat een power stralen deze dieren uit. Nooit geweten dat ze een belangrijke rol spelen in de strijd tegen klimaatverandering. Hoe ze dat doen lees je in deze blog

Afname walvispopulatie

Er was een tijd dat er zo'n 5 miljoen van deze dieren rondzwommen. Onderzoek heeft uitgewezen dat de populatie walvissen enorm is uitgedund. Er zwemmen er nu nog ongeveer 1,3 miljoen van rond. Dat lijkt veel maar is het niet. Vroeger heeft ook Nederland meegedaan aan de walvissenjacht maar is in 1966 definitief gestopt. Andere landen gingen nog door met een vangst van 80.000 walvissen per jaar. In 1979 is de walvisjacht verboden maar met name Japan gaat nog altijd door (onder het mom van wetenschappelijk onderzoek), ook in de "verboden" wateren rondom Antarctica die een belangrijke voedselbron zijn voor walvissen.

walvis1.jpg

Walvis zorgt voor afname koolstofdioxide

Koolstofdioxide is er altijd geweest alleen we stoten veel te veel uit en onder andere die enorme hoeveelheden CO2 zorgen voor de opwarming van de aarde.  Er is onderzocht dat walvissen ongeveer 1% van alle wereldwijde uitstoot kunnen opnemen of ter vergelijking dat is ongeveer twee keer wat we hier in Nederland uitstoten. Een walvis kan dus in zijn leven van ongeveer 60 jaar evenveel CO2 opnemen als 1500 bomen. Als een walvis sterft zinkt hij/zij naar de bodem en neemt ongeveer 33 ton aan koolstofdioxide mee naar de oceaanbodem. 

Koolstofdioxideafname door poep?

Walvissen eten krill, een soort garnaalachtige dieren, en deze zitten vol met koolstof maar walvissen zorgen nog op een andere manier voor de afname van koolstofdioxide uit de lucht namelijk door te poepen. In hun uitwerpselen zitten allerlei nuttige voedingsstoffen voor fytoplankton waardoor dit gaat groeien. Plankton neemt koolstofdioxide op en geeft zuurstof terug aan de atmosfeer. Dit heet fotosynthese. Slechts 1% toename van fytoplankton als er weer 5 miljoen walvissen zouden rondzwemmen zorgt op jaarbasis voor honderden miljoenen ton afname CO2 in een jaar vergelijkbaar met de opname door 2 biljoen bomen. Kun je nagaan wat dat betekent over een periode van ongeveer 60 jaar (de levensverwachting van een walvis). Helaas is de populatie walvissen drastisch afgenomen en dus ook de groei van fytoplankton.

Walvissen-Still.png

Bedreigingen

Momenteel worden zes van de dertien grote walvissoorten met uitsterven bedreigd. Walvissen krijgen tijdens hun "walvisroutes" die ze afleggen te maken met nogal wat gevaren waaronder walvisvangst, visserij (ze raken verstrikt in visnetten), plastic soup in de oceanen (er worden walvissen gevonden met 40 kilo aan plastic in hun lichaam) en de aanvaring met schepen. De mens is dus hun grootste bedreiging op alle fronten. Verschillende organisaties waaronder het Wereld Natuur Fonds zetten zich in voor deze dieren. Help je mee? De walvis is je er dankbaar voor.

Staart van bultrug, verstrikt in een visnet

Bultrug verstrikt in visnet Bron: Logan Pallin


22-02-2022 om 12:15 door Marjon de Hond


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...