Actueel

Warm lenteweer, niet voor iedereen feest!

Stuifmeel Krulhazelaar

Het aangename voorjaarsweer, dat ook de komende dagen aanhoud, maakt veel mensen vrolijk. Toch levert het voor velen onder ons ook ongemakken op. Eén op de vijf Nederlanders heeft namelijk last van niezen, jeukende ogen en kortademigheid als gevolg van hooikoorts. De mate van klachten is sterk afhankelijk van het weer.  

Groeizaam weer

Het heeft even geduurd, maar het is inmiddels volop lente. Het warme voorjaarsweer, met lokaal ruim 20 graden, lijkt ook nog wel even aan te houden. Verder vallen er ook af en toe buien en schijnt regelmatig de zon. Door het groeizame weer komen steeds meer bomen en planten in bloei te staan. Hierdoor zullen veel pollen, ofwel stuifmeelkorrels, in de lucht terecht komen en zich met de wind verspreiden. Uiteraard wordt op deze manier bevruchting en vermeerdering van planten en bomen beoogd. Helaas blijken veel mensen allergische reacties te ontwikkelen bij het inademen of in contact komen met diverse pollensoorten. Voor deze hooikoortspatiënten heeft het mooie lenteweer ook een vervelende kant.

BerkenkatjesBerkenkatjes, foto van Jannes Wiersema uit Roodeschool

Wat is hooikoorts

Zoals met allerlei soorten allergieën vertonen patiënten abnormale reacties bij contact met ogenschijnlijk onschuldige stoffen. Bij hooikoorts reageren mensen op stuifmeel. Deze zogenaamde pollen kunnen totaal geen kwaad, maar toch treed het afweersysteem van hooikoortspatiënten direct in werking bij contact en zullen als gevolg daarvan o.a. gaan niezen en jeukende ogen krijgen. Hooikoorts heeft overigens niets met hooi of koorts te maken, de naam komt van de tijd waarin het voorkomt namelijk het hooiseizoen. De klachten komen voor in de bloeiperiode van bomen en grassen en zijn het hevigst op warme en winderige dagen.

Pollenseizoen.jpgPollenseizoen

Bloeiseizoen

De bloei van bomen en de afgifte van boompollen neemt nu snel toe. Vooral de bloei van Essen en Berken neemt momenteel een vlucht. Ongeveer 900.000 mensen heeft last van berkenpollen, dat is zo’n 6 % van de Nederlandse bevolking. Nauw verwant met de Es zijn de olijvenbomen die ook in de landen rond de Middellandse Zee tijdens de meivakantie voor sommige mensen hinderlijk kunnen zijn. Verder zijn er ook veel mensen allergisch voor grassen, die in de loop van de maand mei in bloei komen te staan. Het komt wel eens voor dat beide bloeiperioden in elkaar overgaan en hooikoortspatiënten die voor zowel gras- als boompollen allergisch zijn geen rust is gegund. Het groeiseizoen wordt ook steeds verder opgerekt door klimaatverandering. Het is eerder voorjaar en later winter. Zo stond in december bijvoorbeeld de Hazelaar al in bloei.

Meteoroloog Dennis Wilt legt uit waarom en wanneer je last hebt van hooikoorts.

Pollenweer

Ideaal weer voor het verspreiden van pollen via de lucht zijn droge, warme en winderige dagen. De combinatie van regen en zon zorgt voor een flinke groeispurt in de natuur. Komt de wind uit het oosten, dus over land, dan zitten er veel pollen in de lucht. Boven zee zijn geen pollen, dus een westenwind is veel schoner. Tot tientallen kilometers van de kust heb je dan amper last. Dat voordeel verdwijnt boven land, als de wind nieuwe pollen oppikt. Regenwater spoelt de lucht weer lekker schoon, maar als er daarna weer zonneschijn komt groeien de planten juist weer extra goed. En dat zorgt dan weer voor een toename van pollen en dus hooikoortsklachten. Waar en hoeveel pollen er in de lucht zitten de komende dagen kun je zien op onze actuele pollenradar.

Pollenradar
Pollenradar www.buienradar.nl

11-04-2018 om 09:45 door Dennis Wilt


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...