Actueel

Warme januariweek in Europa

De winter is door storm Isha van de Europese weerkaarten geveegd. De komende dagen liggen de temperaturen in Europa ruim boven gemiddelde waarden voor eind januari. In Frankrijk en Spanje ligt het kwik tegen records aan.

Bezem door de atmosfeer

Grote delen van Europa hadden vorige week nog te maken met winterweer. Door de komst van storm Isha is de bezem door de atmosfeer gehaald. De winter is van de weerkaarten verdwenen en warme lucht vanuit het zuiden heeft Europa veroverd. In Nederland ligt het kwik overdag vaak rond de 10 graden, daar waar in deze tijd van het jaar een graad of 5 gemiddeld is. Bijzonder is dat de warme lucht, onder invloed van storm Jocelyn, vanuit het zuiden ook Nederland binnenstroomt. Hierdoor stijgt de temperatuur vannacht zelfs naar 10 tot 13 graden! Ook tijdens de rest van de week valt de maximumtemperatuur vaak 's nachts. Pas in het weekend wordt het iets minder zacht en kan in de nacht naar zaterdag de temperatuur tijdelijk weer bij het vriespunt uitkomen.De komende week ligt de gemiddelde temperatuur in Europa ruim boven gemiddeld.

De komende week ligt de gemiddelde temperatuur in Europa van Zuid-Spanje tot Lapland ruim boven gemiddeld voor de tijd van het jaar. (Bron: ECMWF)

Lentehitte in Spanje en Frankrijk

Ondertussen heeft een hogedrukgebied zich genesteld boven Frankrijk en Spanje. Zowel aan de grond als in de bovenlucht zit dit hogedrukgebied vol met bijzonder zachte lucht. Zo kan de temperatuur in het uiterste zuiden van Frankrijk boven de 20 graden uitkomen. Vooral in het gebied van Languedoc-Roussillon tot aan de Provence is het warm. In de omgeving van Perpignan, ingeklemd tussen de Pyreneeën en de Middellandse zee, kan het zelfs zomers warm worden met temperaturen van 25 graden. En dat is in dit gebied bijna 15 graden boven gemiddeld! Iets wat zelfs in de maand mei niet zou misstaan. Ook Spanje staat aan het begin van een reeks lentedagen. In grote delen van het land is het met 20 graden en veel zon al behoorlijk warm. De oostkust spant de kroon met op meerdere plaatsen de zomerse 25 graden. Murcia lijkt donderdag de hoogste temperatuur te behalen met zo'n 26 graden. Al met al zullen meerdere warmterecords sneuvelen.

Grote delen van Spanje zijn nu al zonnig. De temperatuur loopt komende dagen verder op. (Bron: Ria Brasser; Benidorm, Spanje)

Grote delen van Spanje zijn nu al zonnig. De temperatuur loopt komende dagen verder op. (Bron: Ria Brasser; Benidorm, Spanje)

Bezorgde wintersporters

Veel wintersporters kijken ook met argusogen naar de warmteopstoot. De afgelopen weken was het wintersportweer nog perfect met veel sneeuw en soms ijzige kou, maar daar komt nu dus verandering in. In het dal komt de temperatuur komende dagen zelfs rond de 10 graden uit! En ook de vorstgrens stijgt flink tot ruim boven de 2000 meter komende woensdag. De wintersportcondities verslechteren komende dagen aanzienlijk. Alleen zaterdag lijkt tijdelijk iets koudere lucht over de Alpen uit te stromen met vooraf op vrijdag mogelijk een beetje sneeuw. Toch lijkt de kou na zaterdag snel weer verdwenen en keert de zachte lucht in grote delen van Europa terug.


23-01-2024 om 10:45 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...