Is het je al opgevallen dat het weer zo lang licht is? De zon komt alweer voor 7 uur 's ochtends op en gaat pas na 18.30 uur weer onder. En daar komen elke dag minuten bij. Meer dan 4 minuten om precies te zijn. Per dag! In deze tijd van het jaar neemt de daglichtperiode het snelst toe. Hoe dat komt leggen we uit in deze blog.
Zoelmond, Nely van Frankenhuyzen
Wakker worden met het gefluit van vogels, naar werk of school gaan -en terugkomen- als het nog licht is. Veel menen genieten van dat lentegevoel. Zeker als er ook nog eens een zonnetje bij komt kijken. Deze maand profiteren we het snelst van steeds meer daglicht. In maart komen er zelfs meer dan 4 minuten licht per dag bij. En dat elke dag! Per week is dat dus een half uur meer daglicht. En dat duurt tot begin april. Daarna worden de dagen natuurlijk nog wel langer, maar dat gaat dan niet meer zo snel.
Haarlem, Jos Hendriks
Dat de dagen zo snel langer worden komt onder andere door de stand van de aarde ten opzichte van de zon. De aarde draait ietwat schuin om haar as ten opzicht van de baan die de aarde om de zon draait. In juni en december staat één van de polen van de aarde meer naar de zon toe gedraaid. Gedurende deze maanden verandert de positie van de gekantelde aarde ten opzichte van de zon nauwelijks. De hoek van de rotatie-as van de aarde met de zon is redelijk stabiel. In de zomer is de hoek klein, in de winter groot. Veranderingen in daglicht zijn er nauwelijks en de dagen blijven min of meer even lang.
Cuijk, Henk Straatman
In het voorjaar en najaar verandert de hoek van de aardas met de zon juist snel. De snelste verandering vind plaats rond 21 maart en 23 september. Het gevolg is dat de daglichtperiode op aarde overal snel anders wordt. In Nederland kan de snelheid van het toenemen van licht in maart daardoor dus oplopen naar iets meer dan 4 minuten per dag! (en ja, begin september raken we ook 4 minuten licht per dag kwijt..)
De langste dag valt natuurlijk rond 21 juni, de kortste rond 21 december. En dat scheelt echt veel. Op de korstte dag hebben we minder dan 8 uur daglicht, rond de langste dag is dat meer dan 16 uur!
Niet alleen de stand van de aarde ten opzichte van de zon bepaalt hoe licht het is. Eigenlijk is de hoeveelheid zon voor het gevoel van de daglichtperiode nog belangrijker. Op een zonnige dag is er natuurlijk ook meer licht. Wat dat betreft zitten we dezer dagen niet zo goed; Vandaag was er even zon tussen twee storingen in.
Morgen zien we niet veel zon en valt in het oosten en noordoosten nog motregen of lichte regen. Het is wel een stuk zachter dan vandaag met zo'n 14 graden in het zuiden.
Donderdag wordt dan echt een prachtige lentedag met veel zon, maar ook wat sluierbewolking. Met een zuidenwind wordt dan zeer zachte lucht aangevoerd. Het wordt dan zo'n 17 graden in het midden van het land, in het zuiden kan het nog warmer worden. De dagen daarna wordt het weer wisselvalliger en gaat de temperatuur iets naar beneden. Het blijft wel zacht voor de tijd van het jaar.