Actueel

Wat wordt het weer in de herfstvakantie?

De herfstvakantie voor de regio zuid en midden is vandaag begonnen! Het lijkt wel alsof het weer zich daar ook van bewust was, want waar we gisteren nog ruim 20 graden haalden, is dat vandaag compleet anders! Er staat een stevige wind, trekken buien over het land en de temperatuur komt niet boven de 14 graden uit. De zondag belooft vervolgens nog kouder te gaan verlopen! Hoe zit het met het weer in de rest van de herfstvakantie? Blijft het herfst, of zit er een verandering aan te komen?

Zondag: een stuk frisser

De zondag verloopt nog een stuk frisser dan de zaterdag met overdag een maximumtemperatuur van slechts 11 graden. Verder trekken er vooral in de nacht van zaterdag op zondag stevige buien over het land, maar ook zondag overdag hebben we daar nog last van! Aan de kust zouden die buien zelfs gepaard kunnen gaan met onweer, hagel en in het noorden ook zware windstoten tot 90 km/u.

Zondag 08.00.JPG

Figuur 1: Het verwachte radarbeeld zondagochtend om 08.00u 's ochtends door het weermodel HARMONIE. De 24-uur vooruit radar kun je hier zelf bekijken. 

In de middag gaat de buienactiviteit er wel een beetje uit en worden het er ook minder, maar dat betekent niet dat ze helemaal weg zijn zondagmiddag. Wat verder opvalt is de noordwestenwind, die is nog best stevig. Ook dat zorgt ervoor dat het zondag extra koud aanvoelt.

morgen.png

Figuur 2: De verwachting voor de zondag. Het is vrij koud met temperaturen van gemiddeld 11 graden en talrijke buien bij een stevige noordwestenwind.

Maandag: rustiger qua wind

Op maandag gaat de wind liggen en is het een stuk rustiger. De wind komt dan uit een variabele richting en valt soms zelfs helemaal weg. Verder schijnt de zon af en toe en maakt alleen het noorden nog kans op enkele buien. In de rest van de dag blijft het waarschijnlijk droog bij zo’n 13 graden gemiddeld, wat iets aan de frisse kant is voor het klimaatgemiddelde wat in deze tijd van het jaar rond de 15 graden ligt. 

Meerdaagse.png

Figuur 3: De meerdaagse verwachting. Maandag zien we een flinke afname in de wind, maar vanaf woensdag neemt deze weer toe. Dinsdag en woensdag worden waarschijnlijk redelijk mooie en droge herfstdagen! Vanaf donderdag wordt het onzeker.

Dinsdag & Woensdag: Mooie herfstdagen, toename in wind

Dinsdag wordt waarschijnlijk de mooiste dag van de herfstvakantie! Er bevindt zich dan precies een kern van hogedruk boven ons land, waardoor er weinig bewolking is en er een zwakke tot matige oostenwind staat. 

Pluim bewolking II.jpg

Figuur 4: De zogeheten kansverwachting voor bewolking in De Bilt. Dinsdag en woensdag (blauwe kader) zijn duidelijk de mooiste dagen van de week! De gele balken (die staan voor onbewolkt weer) zijn duidelijk in de meerderheid. ©KNMI

Woensdag komt er in de loop van de dag meer bewolking opzetten vanwege een lagedrukgebied ten zuiden van ons die richting ons komt… Richting woensdagavond zou het daaruit ook kunnen gaan regenen. Verder neemt ook de oostenwind woensdag significant toe, waardoor het weer wat kouder aan gaat voelen. De temperaturen blijven deze dagen rond de 13 graden liggen en wat verder opvalt is dat er ook best koude nachten tussen kunnen zitten! Hierbij bestaat ook kans op vorst aan de grond in het binnenland. 

Pluim wind.JPG

Figuur 5: De zogeheten pluimverwachting voor de wind. Je ziet hier duidelijk terug dat er maandag weinig wind staat, maar dat de dagen daarna de wind weer serieus gaat toenemen! ©KNMI

Vanaf donderdag: Strijd tussen hoge- en lagedruk

Vanaf het moment dat woensdagavond die storing met meer bewolking dichterbij komt, wordt de verwachting erg onzeker. Dit viel ook al wel op te maken uit de plaatjes hierboven. Dat heeft alles te maken met een strijd tussen een hogedrukgebied en een lage drukgebied, die zich precies boven ons hoofd gaat afspelen.

Hoge en lage druk gebieden.JPG

Figuur 6: De weerkaart voor donderdagavond 23.00u. Je ziet hier duidelijk het grote hogedrukgebied boven Scandinavië en het lagedrukgebied ten westen van Frankrijk. De vraag is nu of dit lagedrukgebied dichterbij kan komen, of dat het hogedrukgebied dit lagedrukgebied weg kan duwen naar het westen. Deze weerkaarten kun je zelf hier bekijken.

Als het hogedrukgebied wint, krijgen we nog een reeks mooie dagen. Wint het lagedrukgebied, dan komen bewolking en storingen met regen dichterbij. Deze tweestrijd is ook mooi zichtbaar in onderstaande grafiek die de kans op regen in De Bilt per dag weergeeft.

Kans regen.JPG

Figuur 7: De kansverwachting voor regen in De Bilt. Je ziet op donderdag dat er een kans van 60% is dat er regen gaat vallen. 40% kans dus dat het droog blijft. Maar er is ook 20% kans op 10-30 mm regen, dat is behoorlijk wat! En bijna 50% kans op 3-10 mm regen. Kortom, het gaat die donderdag spannend worden hoeveel regen er uiteindelijk gaat vallen. ©KNMI

Een kleine meerderheid lijkt nu dus voor de regenachtige optie te gaan op donderdag, maar de dagen daarna zijn nou niet bepaald uitgesproken nat te noemen. Wanneer precies en hoeveel neerslag er dan dus gaat vallen is nog onduidelijk en te ver voor details, maar hou er vanaf woensdagavond/donderdag wel rekening mee. Op de vrijdag en zaterdag lijken juist de droge opties te winnen, maar dit kan nog veranderen. Hou dan ook goed het actuele weerbericht in de gaten!

Strijd ook goed zichtbaar in wolken

Ook op de satelliet die het weermodel produceert is het “gevecht” boven Nederland mooi te zien. Boven Noord-Europa is het hartstikke zonnig dankzij dit hogedrukgebied, in het zuiden is het bewolkt door een lagedrukgebied. Wie gaat er winnen? 

Wolken.JPG

Figuur 8: Het verwachte satellietbeeld voor donderdagavond 23.00u. Je ziet duidelijk het wolkenloze noorden en juist de bewolking in het zuiden. De grens zit precies boven Nederland (zwarte cirkel). Deze weerkaarten kun je zelf hier bekijken. 

Wat wel duidelijk lijkt, is de windrichting tot en met zaterdag: die zal strak oost blijven. Mede door dat grote hogedrukgebied boven Scandinavië. Dit is ook heel goed te zien in de pluim voor de windrichting, waarbij het getal 90 staat voor een oostenwind.

windrichting pluim.JPG

Figuur 9: De pluimverwachting voor de windrichting. Het getal 90 staat voor een oostelijke windrichting. Van dinsdag tot en met zaterdag blijft de windrichting dus strak oost, wat er ook gebeurd. Dit komt door dat grote hogedrukgebied. ©KNMI

Kans op natte sneeuw?

De nachten verlopen verder zo fris, dat als zo’n regengebied toch over ons land gaat trekken en het is koud genoeg, dat er best eens wat natte sneeuw tussen kan gaan zitten. Een paar weermodellen hinten hier wel op… Maar zover is het nog lang niet! 

Zaterdag kaart.jpg

Figuur 10: Het radarbeeld voor zaterdag 21 oktober 2023 om 02.00u. Dit is natuurlijk niet letterlijk hoe het uit gaat komen, maar dit weermodel hint wel op (natte) sneeuw die zaterdagnacht door een storing uit het zuiden! Deze weerkaarten kun je zelf hier bekijken.

Vanaf zondag: Grote onzekerheid

Verder dan een week vooruit kijken doen we liever niet bij Buienradar, omdat er nog veel kan wijzigen in deze periode. Dat is ook terug te zijn uit alle bovenstaande figuren: de windrichting, bewolking, temperatuur en regenkansen kunnen alle kanten op. Wat niet meer lijkt te gebeuren: op grote schaal nazomerweer met meer dan 20 graden halen. Alhoewel er wel berekeningen zijn die erop hinten dat het zeker in het zuiden van Nederland de week na de herfstvakantie rond de 20 graden kan worden. Dan zal de herfstvakantie voor midden en zuid echter klaar zijn, maar wie weet heeft de regio noord er dan nog iets aan.

Pluim temperatuur.JPG

Figuur 11: De temperatuurpluim voor De Bilt. Je ziet duidelijk de eerste paar dagen temperaturen rond de 13 graden, vanaf donderdag wordt het erg onzeker. De zaterdag lijkt wel sowieso koud te gaan verlopen, en daarna...? Er gaan alweer lijntjes richting de 20 graden, dus als een zuidstroming op gang komt kan het zomaar weer wat warmer worden. ©KNMI

Hou vooral het actuele weerbericht van ons goed in de gaten en geniet allemaal van de herfstvakantie!


14-10-2023 om 16:15 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...