Actueel

Herfstvakantie regio noord: wat doet het weer?

De herfstvakantie voor regio noord is vandaag begonnen! Vorige week schreven we een uitgebreid weerbericht voor de herfstvakantie in regio’s midden & noord en deze week doen we dat nog eens dunnetjes over! Blijft het weer zo herfstachtig? Of komt er nog een beetje nazomerweer aan? Je leest het in deze blog!

Storm Babet

De afgelopen dagen was het erg wisselvallig en soms zelfs ronduit nat vanwege storm Babet. Dit lagedrukgebied zorgde ervoor dat talrijke storingen ons land konden bereiken en afgelopen vrijdag viel hierdoor zelfs bijna letterlijk in het water. Op een gegeven moment was heel Nederland niet meer zichtbaar op de Buienradar… Er viel die dag dan ook behoorlijk wat water naar beneden!

waar is nederland.jpg

Figuur 1: Een zoekplaatje... Waar is Nederland? Het regende afgelopen vrijdag in het hele land.

In Schotland, Denemarken en delen van Scandinavië hebben ze veel meer last gehad van deze storm, daar zorgde het lagedrukgebied echt voor serieuze problemen en helaas zelfs een paar doden… Bij ons bleef de schade beperkt tot afvaarten richting de Waddeneilanden die niet meer door konden gaan, vanwege de lage waterstand in de Waddenzee door de stevige oostenwind. 

Storm Babet.png

Figuur 2: Het grote lagedrukgebied boven het zuiden van het Verenigd Koninkrijk (Babet) zorgde niet alleen bij ons voor veel regen, maar ook in bijvoorbeeld Schotland! Verder stond daar ook veel meer wind dan hier in ons land. Lees meer hierover in de blog van afgelopen vrijdag.

Lagedrukgebied zwakt af

Storm Babet neemt nu echter snel in kracht af, waardoor de problemen snel minder worden. Wel cirkelen om dit lagedrukgebied nog heel wat gebieden met regen en buien, iets waar we op zaterdag ook mee te maken hadden. De meeste regen hiervan trekt echter in de nacht van zaterdag op zondag over, waardoor zondag overdag best een aardige dag lijkt te gaan worden.

front.png

Figuur 3: De situatie voor zondag 12.00u 's middags. Het lagedrukgebied is duidelijk afgezwakt, maar eromheen bevinden zich nog veel storingen. Degene waarmee we in de nacht van zaterdag op zondag mee te maken, ligt in dit plaatje precies om Nederland heen gekruld. Het staartje hiervan, ten zuiden van Nederland, zorgt zondagmiddag mogelijk voor buien in het zuiden. 

We zitten dan namelijk precies tussen twee gebieden met regen in. Er valt verspreid nog wel een bui, maar niet op zo’n grote schaal als de voorgaande dagen. De zon breekt her en der door en pas eind van de middag volgen vanuit het zuiden nieuwe buien, die ook nog steeds bij hetzelfde front horen. 

Maandag: mooie dag, tenzij… Mist! 

De maandag lijkt vervolgens een mooie dag te gaan worden! Er is echter een maar… Mist! Doordat we wat meer onder hogedrukinvloed komen te liggen, neemt de wind af en klaart het op. Het is echter nog bijzonder vochtig buiten vanwege alle regen, dus kan er zomaar eens (dichte) mist ontstaan in de nacht naar maandag. De vraag is in hoeverre dit op gaat lossen ’s ochtends en ook waar de mist precies gaat ontstaan. Voor dit soort details is het ten tijde van deze blog nog te vroeg, maar zodra hier meer over bekend is lees je de details uiteraard in ons uitgebreide weerbericht! 

Meerdaagse.png

Figuur 4: De meerdaagse verwachting voor de eerste dagen van de herfstvakantie. Maandag is mist een groot risico, voor de rest wordt het een mooie dag. De dagen erna keert de regen weer terug.

Pas eind maandagmiddag nadert er vanuit het zuiden weer een storing en gaat het opnieuw regenen. Daarvoor zou het dus een hele mooie dag kunnen worden, mits de mist oplost. 

Dinsdag: veel hangt af van timing

De dinsdag is nog wat onzeker in de verwachting. Dit komt doordat niet duidelijk is of de regen die dan gaat vallen overdag of ’s nachts valt, dat maakt voor de beleving uiteraard een groot verschil! Op dit moment is de kans ongeveer 50% dat dit overdag gaat vallen.

Neerslag pluim.JPG

Figuur 5: De neerslagkansen (0-100%) tussen 08.00u en 20.00u lokale tijd. Op dinsdag zie je dat er meer dan 50% kans is dat er iets van neerslag valt overdag. Ook op maandag en dinsdag is hier kan op, maar vanaf donderdag lijkt het echt weer te gaan regenen overdag! ©KNMI

Woensdag: waarschijnlijk een mooie dag, maar ook onzeker

De woensdag wordt waarschijnlijk, naast de maandag, de mooiste dag aankomende week. De kans op zonneschijn is dan het grootst en ook de neerslagkansen zijn relatief klein, zeker in vergelijking met wat er donderdag en vrijdag staat te gebeuren. Ook de wind kent even een dipje. Nog steeds is er een kans op een wat regen (zie de grafiek hierboven), maar die is wel het kleinst op woensdag. Al zijn er nu ook weermodellen die hinten op een best natte woensdag. Nog geen garanties dus! De kans op mist is trouwens op woensdag een stuk kleiner dan op maandag!

Nieuwe zonpluim.jpg

Figuur 6: De zonverwachting voor de komende dagen. Op woensdag (zwarte kader) zie je duidelijk dat er meer zonnige opties (onbewolkt, licht bewolkt en half bewolkt) zijn dan de dagen ervoor en erna. ©KNMI

Windpluim.JPG

Figuur 7: Ook in de pluimverwachting voor de wind zien we een dip op de woensdag, wat zou resulteren in een wat kalmer weertype. ©KNMI

Vanaf donderdag: blijvend wisselvallig

Vanaf donderdag neemt de kans op meer regen weer toe. Ook zie je de wind weer wat toenemen. Op de oceaan liggen weer genoeg buien klaar die richting ons land getransporteerd gaan worden. Een echt mooi einde van de herfstvakantie lijkt er dus niet echt in te zitten als we kijken hoe de weermodellen er nu bij liggen. 

Neerslag donderdag II.jpg

Figuur 8: Een impressie van hoe de weerkaarten er nu bijliggen voor donderdag rond 11.00u 's ochtends. Er liggen genoeg storingen en regengebieden klaar op de oceaan om onze kant op te komen. Deze weerkaarten kun je hier zelf bekijken. 

Temperatuur verrassend constant!

Wat verder nog opvalt deze week: de temperatuur is verrassend constant! De hele week ligt deze namelijk rond de 14 á 15 graden. Pas na volgend weekend komt er wat meer spreiding in de temperatuurpluim. Echt koud wordt het dus sowieso niet deze herfstvakantie en ook de nachten verlopen, op misschien een enkele uitzondering na, niet koud. 

Pluim temperatuur.JPG

Figuur 9: De temperatuurpluim voor komende week. Vrijwel elke dag wordt de lijn van de 15 graden (oranje lijn) aangeraakt! Tot en met volgend weekend, pas daarna begint er meer onzekerheid in de weersverwachting te komen. ©KNMI

Hou vooral het actuele weerbericht van ons goed in de gaten en geniet allemaal van de herfstvakantie! 


21-10-2023 om 16:45 door Philippe Schambergen

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...