Actueel

Wat wordt het weer in de herfstvakantie?

Vandaag is de herfstvakantie voor regio zuid begonnen! We kregen al een regenachtige ochtend voorgeschoteld, maar ook een zachte middag met een beetje zon. Wat wordt het weer tijdens de rest van de herfstvakantie? Krijgen we onvervalst herfstweer of wordt het nog een keer zonnig en warm? Dat lees je in deze blog.

Zondag: grotendeels droog, wel toenemende wind

Bij de herfst horen ook enkele stormachtige dagen. Storm zullen we morgen niet krijgen, maar het gaat wel in de loop van de dag steeds harder waaien. ‘s Avonds staat er een matige wind, aan de kust waait het zelfs hard (windkracht 4 tot 7). De zuidenwind brengt ook erg zachte lucht naar onze omgeving, afhankelijk van de zon wordt het 15 tot 18 graden. Zondagochtend begint bewolkt, pas richting de middag breekt vanuit het zuiden de zon door. Blauwe lucht hoeven we niet te verwachten, de zon schijnt door een pak sluierbewolking. De meeste zon en dus de hoogste temperatuur is voor het zuidoosten. Aan het eind van de middag wordt de bewolking weer dikker. In de avond breidt lichte regen zich over een groot deel van het land uit, maar in het zuidoosten blijft het vrijwel droog.

Deze toenemende wind en zachte lucht worden veroorzaakt door lagedrukgebied Ashley. Dit is het eerste lagedrukgebied van dit stormseizoen dat een naam heeft gekregen. Ashley zorgt voor een zware storm aan de Ierse kust (circa windkracht 10) met windstoten van 100 tot plaatselijk ruim 150 km/u. In Nederland krijgen we daar weinig van mee, hier maximaal windkracht 4 tot 7. Op de Wadden is tijdens het hoogtepunt zondagavond een windstoot tot 75 km/u mogelijk.

Ashley.png
Storm Ashley ontwikkeld zich de komende 24 uur (in korte tijd) tot een zware storm. Maar, net zo snel als de storm komt, zal de storm richting maandag ook weer verdwijnen. De luchtdruk van storm Ashley zakt bijzonder snel, met ruim 40 hPa in 24 uur. In de nacht naar zondag wordt de laagste druk (950 hPa) bereikt. Bron: Buienradar weerkaarten.

Maandag: hoe laat begint het te regenen?

Maandag lijkt een onvervalste herfstdag te worden, maar met 16 graden wel een zachte herfstdag. De vraag die centraal staat is wanneer het gaat regenen. Het is vrijwel zeker dat het uiteindelijk een keer gaat regenen, en dan kan er ook gedurende circa 12 uur behoorlijk wat regen gaan vallen. Vooralsnog gaan we ervan uit dat de dag bewolkt zal beginnen, met in het zuiden al wat lichte regen. Maandagmiddag en -avond gaat het steviger regenen en breidt de regen zich vanuit het zuiden over het land uit. Niet overal zal evenveel regen gaan vallen, we verwachten een strook over het land waar ruim 15 mm regen valt. Over het algemeen valt de meeste regen in het zuiden, en de minste regen in het noorden.

RegenMa.png
De 7-daagse weerkaarten voor Europa van Buienradar laten ook zien dat het in de loop van de maandag begint te regenen. Bron: Buienradar weerkaarten.

Dinsdag: na regen komt zonneschijn

In de nacht naar dinsdag wordt het weer droog en ook wordt het helder. Overdag zien we de zon weer af en toe, er ontstaan een paar stapelwolken en uit een enkele stapelwolk zou nog een bui kunnen vallen. De luchtdruk stijgt dinsdag echter vrij snel, dat zorgt ervoor dat de buien niet tot stevige plensbuien kunnen uitgroeien. Het blijven slechts enkele lichte buitjes.

Woensdag & donderdag: zon met regionaal kans op mist

De stijgende luchtdruk zet ook woensdag en donderdag voort, een hogedrukgebied trekt ten zuiden van ons naar het oosten. Het hogedrukgebied ligt donderdag vlakbij ons, boven Polen. Bij ons draait de wind van zuidwest naar zuidoost, en hierdoor blijven we in de zachte lucht. Het kan overdag circa 16 graden worden, mits de zon schijnt. Het is echter de vraag hoe lang de zon kan gaan schijnen, want doordat we zo dicht bij de kern van het hogedrukgebied liggen, is er weinig wind. Zoals verder uitgelegd in de blog over mist, ontstaat mist vooral bij windkracht 1 of 2. Er is vooral in het uiterste zuiden kans op mist, omdat er vooral daar weinig wind zal zijn. In deze tijd van het jaar kan de mist in verder heldere omstandigheden enkele uren tot de hele ochtend kunnen blijven hangen. In het geval van mist zou de temperatuur kunnen blijven steken bij 10 tot 14 graden.

Lees verder over mist in deze blog: Hoe ontstaan mist en mistbogen?

In de rest van het land schijnt woensdag af en toe de zon, donderdag zou mogelijk zelfs zonnig kunnen verlopen.

Hogedruk.png
In het rood is de as van het hogedrukgebied aangegeven. Hier zien we de minste wind en dus ook de hoogste kans op mist. Bron: Buienradar weerkaarten.

Vanaf vrijdag: toenemende kans op regen

Het lijkt erop dat vrijdag het weer, in ieder geval tijdelijk, om gaat slaan. Er kan vrijdag enige tijd regen vallen, maar de rest van de dag zou nog wel eens vrijwel droog kunnen verlopen. We weten nog niet wanneer dit gebied met regen over zal trekken en hoeveel regen er gaat vallen. Zou het regengebied vroeg in de ochtend overtrekken, dan bevinden we ons vrijdag al in koudere lucht (circa 13 graden). Als het regengebied pas vrijdagavond komt, zou ook de vrijdag zacht verlopen (circa 16 graden). Na vrijdag is het de vraag of er weer een nieuw hogedrukgebied droge dagen gaat brengen, of dat er meerdere fronten met regen komen. Hierdoor is het weer van zaterdag en zondag nog onzeker.

En regio midden en noord?

De vakantie van regio midden en noord start een week later, vanaf volgende week zaterdag. Verder dan een week vooruit kijken doen we echter liever niet bij Buienradar, omdat er nog veel kan wijzigen in deze periode. Wel kunnen we aan de hand van de pluim enkele algemene uitspraken doen. Houd voor meer details het actuele weerbericht van Buienradar komende week goed in de gaten.

KNMI_expertpluim_De_Bilt_Temperatuur_202410190000.png
Met het snel korter worden van de dagen wordt ook de kans op 20 graden steeds kleiner. Deze tijd neemt de daglengte per week met bijna een half uur af. In de pluim zien we dan ook geen aanwijzingen dat het nog een keer zo uitzonderlijk warm wordt. Bron: ECMWF/KNMI.

KNMI_expertpluim_De_Bilt_Neerslag_202410190000.png
Als er na vrijdag nog meer regengebieden over zullen trekken, zullen deze waarschijnlijk vrij snel over het land heen trekken. De totale neerslagsom blijft daardoor ook in het natte scenario redelijk beperkt. Maandagavond blijft een regengebied lang over dezelfde strook heen 'slepen', hierdoor zien we op maandag een duidelijke neerslagpiek. Bron: ECMWF/KNMI.

KNMI_expertpluim_De_Bilt_Windsnelheid_202410190000.png
Qua wind zien we een grote onzekerheid. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen voor een herfststorm (we hebben in september al de eerste herfststorm gehad). Bron: ECMWF/KNMI.

Buienradar wenst je een fijne herfstweek of herfstvakantie.


19-10-2024 om 15:00 door Thijs Smink

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...