Met een stevige noordoostenwind wordt de komende tijd frisse lucht aangevoerd. Maar wat zit er ook in de aanvoerrichting? Heel veel bewolking. De combinatie van vrij lage temperaturen voor de tijd van het jaar, veel bewolking en een doorstaande noordoostenwind maakt het de komende dagen echt waterkoud weer. In de tweede helft van volgende week lijkt het weer wat rustiger te worden met mogelijk meer ruimte voor de zon.
Gevoelstemperaturen rond het vriespunt
De temperaturen liggen de komende tijd meestal iets onder het klimaatgemiddelde van 7 graden voor midden december. Morgen wordt het maximaal 4 graden in Zuid-Limburg tot 7 graden in het noordwestelijk kustgebied. Maar dat zijn waarden die de thermometer aangeeft: door de stevige wind uit het noordoosten ligt de gevoelstemperatuur beduidend lager. Vandaag merken we dat al: waar de thermometer 5 tot 8 graden aangeeft, voelt het aan alsof het 1 tot 4 graden boven het vriespunt is.
Tabel met de gevoelstemperatuur voor verschillende luchttemperaturen en windsnelheden.
Morgen wordt het landinwaarts maximaal een graad of 5 boven het vriespunt. Maar de stevige noordoostenwind laat het flink kouder aanvoelen. Want ook in het oosten van het land staat een matige tot mogelijk zelfs vrij krachtige wind (windkracht 4 à 5). Die combinatie levert en gevoelstemperatuur op van rond het vriespunt. In het westen zal het niet veel warmer aanvoelen met gevoelstemperaturen rond +1 graad. Goed aankleden dus als je naar buiten gaat.
Bekijk hier de actuele gevoelstemperatuur bij jou in de buurt.
Hogedrukgebied na stormdepressie Darragh
Sinds gisterenmiddag hadden we te maken met de restanten van stormdepressie Darragh, die op vrijdagavond en zaterdag voor flinke overlast zorgde op de Britse Eilanden. Vanmiddag is de kern ervan echter dusdanig ver naar het zuiden getrokken - tot boven het midden van Frankrijk - dat de regen ons land weer verlaten heeft. In plaats van met depressies, krijgen we volgende week te maken met een groot hogedrukgebied. Dat strekt zich momenteel uit van de Azoren tot aan Scandinavië, en zorgt voor een noordoostelijke stroming.
De weerkaart voor zondagavond, met de restanten van stormdepressie Darragh boven Midden-Frankrijk en een groot hogedrukgebied vanaf de Azoren via het Verenigd Koninkrijk naar Scandinavië. Zie overigens ook het slechte weer rond het Middellandse Zeegebied: De Wereldbekerwedstrijd veldrijden op Sardinië is afgelast vanwege het zeer slechte weer.
Normaal gesproken kan een periode met een noordoostenwind in de winter wel eens een vorstperiode opleveren. Maar dat is nu zeker niet het geval: zelfs 's nachts blijft de temperatuur aanvankelijk ruim boven het vriespunt. De reden? Een heleboel bewolking en vocht in de aanvoerrichting. Op het satellietbeeld is dat goed te zien. Met uitzondering van wat groene plekken - de opklaringen waar we vanmiddag mee te maken hebben - is het verder eigenlijk overal wit of grijs: bewolkt dus.
Het satellietbeeld van zondag rond het middaguur (bron: EUMETSAT).
Zolang de wind (noord)oostelijk blijft zal dat niet snel veranderen, en zorgt de bewolking ervoor dat het 's nachts amper afkoelt. Bovendien is het ten oosten en noordoosten van ons helemaal niet zo koud. Ook in het zuiden van Scandinavië, in Polen en zelfs in delen van de Baltische Staten liggen de temperaturen boven het vriespunt.
Later een aantal koude nachten?
Na vandaag is het een paar dagen vrijwel volledig bewolkt. Vooral woensdag maar mogelijk ook donderdag is een enkele opklaring mogelijk wanneer de stroming op grotere hoogte wat meer noordelijk wordt. Dan kunnen een paar opklaringen vanaf de Noordzee ons wellicht bereiken, maar veel stelt het waarschijnlijk niet voor. Tot die tijd blijft het overdag gemiddeld een graad of 5, en in de nachten ligt het kwik zo'n 3 à 4 graden boven het vriespunt. De wind neemt na dinsdag overigens duidelijk af.
De meerdaagse verwachting.
Vanaf vrijdag lijkt het weer te gaan veranderen. Het hogedrukgebied trekt richting het zuidoosten waardoor de wind bij ons iets meer vanuit het zuiden gaat waaien. Daar is de lucht wat droger, en dus kan de zon dan makkelijker doorbreken. Meer opklaringen betekent ook dat de nachten kouder kunnen worden. Vooral vrijdagochtend en zaterdagochtend kan het op meerdere plaatsen een aantal graden gaan vriezen, mits de bewolking niet hardnekkiger blijft dan nu verwacht.