Actueel

Wateroverlast!

Martha Kivits (Waalwijk)

Vandaag is het een stuk koeler dan bijvoorbeeld vorige week. Daarbij trekken vanuit het noordwesten buien over met soms wat hagel en/of onweer. De buien kunnen veel neerslag in korte tijd leveren en dat kan leiden tot wateroverlast. Ook morgen is de situatie vergelijkbaar en lokaal kan er veel neerslag vallen.

Nederland bevindt zich op dit moment in een noordwestelijke stroming. Deze lucht is kouder en vochtig (het wordt over de Noordzee aangevoerd en bevat dus veel vocht). Daarom keldert de temperatuur en vallen er regelmatig buien. 

fronten_donderdag.png

Dit komt nadat er gisteren en afgelopen nacht lokaal al veel neerslag is gevallen met op enkele plaatsen meer dan 40 mm. 

neerslag_24uur.png

De neerslaghoeveelheden sinds gisterochtend 10u. In De Bilt viel 57,5 mm en in Rotterdam 45,5 mm. 

Vanmiddag vallen in het hele land stevige buien met een toenemende kans op onweer, hagel (tot 2 cm) en windstoten (tot 75 km/u). Daarvoor is code geel van kracht. Ook kan er lokaal veel neerslag vallen. Vooral in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland is er kans op zware regen. Ook hiervoor heeft het KNMI code geel afgegeven:
"In het westen valt plaatselijk 50-75 mm regen in 24 uur, mogelijk op een enkele plek 75-100 mm regen. Bij de buien kunnen vooral in de kustprovincies windstoten rond 75 km/u optreden. Verder is er plaatselijk hagel van 1-2 cm doorsnede mogelijk."

In een periode van 24 uur kan er dus de gemiddelde hoeveelheid neerslag voor de hele maand september (60 mm) vallen! Rond en in het huis kan dit voor wateroverlast en schade zorgen. Denk hier bijvoorbeeld aan het onderlopen van kelders en tuinen. Op de weg kan het tijdens zo'n bui ook gevaarlijk zijn. Als het met bakken uit de lucht komt, wordt het zicht slechter door (opspattend) water en is er kans op aquaplaning (dus wanneer een auto begint te slippen omdat er geen grip is - in kort komt het door waterplassen op de weg). Hoe je met aquaplaning het beste kunt omgaan, lees je in de blog Let op aquaplaning! 

20240911_Willy Bonnink_Winterswijk.jpeg
Tijdens zware buien kan het zicht slechter worden en kan een auto slippen (Foto: Willy Bonnink, Winterswijk)

Maar hoe zit het ook al weer met de weercodes?!
Belangrijk te weten is dat het KNMI weercodes uitgeven. Het KNMI is de enige overheidsinstantie in Nederland die officiële weerwaarschuwingen kan uitgeven. Dit kan over alle weerkundige zaken gaan, bijvoorbeeld onweersbuien, zware regen of gladheid (door ijzel of winterse neerslag).

Door op tijd te waarschuwen kunnen mensen zich voorbereiden op gevaarlijk weer. Daarmee is de impact van “gevaarlijk weer” het uitgangspunt voor de waarschuwingen. Om geen paniek in het hele land te zaaien, wordt er per provincie gewaarschuwd. Ook wordt er voor de regio's het IJsselmeergebied, de Waddenzee en de Waddeneilanden als losse regio's gewaarschuwd. Het kan dus zijn dat er voor de ene provincie code oranje geldt en er in een andere provincie niets aan de hand is. (Meer over de verschillende kleurcodes lees je via deze link.)

Code geel bij onweersbuien
Onweersbuien kunnen gepaard gaan met windstoten, zware regen of hagel. Ook kunnen er valwinden of windhozen voorkomen. Dat kan allemaal hinderlijk zijn voor verkeer en buitenactiviteiten. Dat is juist wanneer code geel wordt afgegeven. Vandaag en morgen wordt in vrijwel het hele land gewaarschuwd voor onweersbuien. Wat kun je allemaal verwachten en wat kun je doen als code geel uitstaat voor onweersbuien?! Het KNMI heeft hier een handige opsomming voor gemaakt:

Onweer_waarschuwing_afbeelding_code_geel_KNMI.jpg
Wat te verwachten en te doen bij code geel voor onweersbuien (Bron: KNMI)

Bij code geel is het dus belangrijk om "alert" te zijn. Wordt er code oranje afgegeven voor onweersbuien, gaan deze woorden ermee samen: "wees voorbereid". Bij heftigere onweersbuien kan het KNMI code oranje afgeven. Dat is wanneer de buien heftiger uitpakken als bij een code geel. Denk bijvoorbeeld aan grotere hagelstenen, zware windstoten, grotere kans op levensgevaarlijke blikseminslag. 

Waarschuwen voor zware regen
Vandaag en morgen kan er ook veel neerslag vallen. Lokaal kan er tussen 75 en 100 mm regen vallen. In verband met de zware regen heeft het KNMI code geel afgegeven voor de regio's Noord-Holland, Friesland, Waddeneilanden, Zuid-Holland en Zeeland (op het moment van schrijven van deze blog). Ook hiervoor zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om "alert" te zijn: 

Zware_regen_waarschuwing_afbeelding_code_geel_KNMI.jpg
Wat te verwachten en te doen bij code geel voor zware regen (Bron: KNMI)

Wordt er meer dan 75 mm regen in een bepaald gebied verwacht, kan een code geel voor zware regen worden opgeschaald naar code oranje. Bij code oranje voor zware regen moet je denken aan kans op bijvoorbeeld het instorten van daken bij slechte afvoer, overstroomde wegen of tunnels die afgesloten worden, of verwonding en verdrinking bij snel stijgend en snel stromend water in heuvelachtige gebieden. 

Hoeveelheid regen
Al met al kan er tot en met vrijdagochtend op sommige plaatsen meer dan 100 mm regen vallen, maar omdat het gaat om buien (die zijn vaak lastig te voorspellen: waar ze gaan vallen en hoeveel neerslag er gaat vallen), is het nog onzeker. Omdat het niet zeker is hoe heftig de situatie van vandaag en vooral morgen in de kustregio's wordt, is het extra belangrijk om de berichtgeving en de Buienradar dezer dagen extra goed in de gaten te houden!


11-09-2024 om 13:30 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...