Actueel

Week van de Teek

Week van de Teek

Het is deze week de ‘Week van de Teek’. Van 17 tot en met 21 april wordt extra aandacht besteed aan dit kleine beestje. Dat de teek deze week centraal staat is niet omdat het beestje leuk is, maar wel omdat de teek de nodige risico’s met zich meebrengt.

De teek bevindt zich vooral in groene omgeving zoals in het bos, park en ook in tuinen.Teken bevinden zich vooral in groene omgeving zoals in het bos, park en ook in tuinen (foto: Gerrit Draaisma).

Spinachtig
De teek is een klein achtpotig beestje met een grootte van slechts enkele millimeters. Ze leven in een groene omgeving, zoals bossen, maar ook in parken en in tuin. Daar bevinden zich veelal in het gras en op struiken en planten (zoals Varens) tot een hoogte van circa 1,5 meter hoogte. Ze voeden zich met bloed van dieren en mensen.

De teek is een spinachtige en slechts enkele mm grootDe teek is een spinachtige en slechts enkele mm groot

Vastbijten
Dat teken zich tegoed doen aan bloed is ook meteen het gevaar voor de mens op infectieziektes. Een teek wacht geduldig in het gras of op een plant totdat een mens of dier passeert en klampt zich vervolgens vast aan z’n prooi. Vervolgens zoekt het een warme en vochtige plek (zoals een huidplooi of oksel) om zich daar vast te bijten en zich te voeden aan het bloed. De beschutte plek en het feit dat de teek stoffen de prooi inspuit waardoor de wond niet gaat jeuken dragen bij dat een teek onopgemerkt blijft.

De teek bijt zich vast in de huid om zich te voeden met bloed van z'n prooiDe teek bijt zich vast in de huid om zich te voeden met bloed van z'n prooi

Lyme
Heeft de teek zich eenmaal vastgebeten in de huid, loop je risico besmet te raken met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. De ziekte van Lyme is een infectie kan gevolgen hebben voor zenuwweefsel, gewrichten, huid en hart. Als het onbehandeld blijft, kan het leiden tot een groot aantal fysieke en neurologische symptomen, variërend van geheugenverlies tot verlamming en soms zelfs de dood.
Elk jaar lopen zo’n 1,5 miljoen mensen een tekenbeet op. Ongeveer 27.000 mensen krijgen de ziekte van Lyme, waarvan 1000 tot 1500 mensen langdurige klachten houden.

Een rode kring duidt op een tekenbeet. Let op! De rode kring verschijnt niet altijd ne een beet van de teek.Een rode kring duidt op een tekenbeet. Let op! De rode kring verschijnt niet altijd na een beet van de teek.

Teek eruit!
Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans is dat je besmet raakt met de Borrelia bacterie. Het is dan ook zaak dat je een tekencheck doet, nadat je bijvoorbeeld een wandeling hebt gemaakt in de bossen. Ben je in het park geweest, of heb je in de tuin gewerkt? Doe ook dan ook een tekencheck. Nadat je de teek hebt gevonden moet je ’t beestje verwijderen met een tekentang of tekenkaart. Neem geen risico, neem na een tekenbeet altijd contact op met je huisarts.

Verwijder de teek met behulp van een tekentangVerwijder de teek met behulp van een tekentang

Teken en het weer
De teek is vooral actief in de maanden maart t/m oktober. In de maanden juni en juli worden de meeste tekenbeten gemeld. Het beestje wordt overigens actief bij een temperatuur van 7 graden en hoger. Dat betekent dat in onze warmer wordende winters de teek soms ook nog actief kan zijn. De teek is overigens het meest actief bij warm en vochtig lente/zomerweer.

kalender.pngDe teek is vooral in de lente en zomer actief, onder warme en vochtige omstandigheden.

Teken houden niet van lange perioden met droog weer, dan drogen ze uit. Tijdens de langdurige droogte in 2018 weerden aanzienlijk minder tekenbeten gemeld. Ook in het voorjaar van 2022 was het lange tijd droog en werden veel minder teken en tekenbeten geteld.

Verwachting
De lente verloopt tot nu toe erg nat en de verwachting is dan ook dat de komende periode de populatie teken toe zal nemen. Tenzij natuurlijk aan het eind van de lente en begin zomer een langdurig droge periode volgt. De komende dagen is het nog even droog, maar later deze week volgt weer neerslag en wordt het dus weer vochtig. Of het op lange termijn droog wordt, dan wel nat blijft; het blijft belangrijk om bedacht te zijn op de aanwezigheid en de gevaren van de teek. Advies: doe de tekencheck!

Na een paar dagen met overwegend droog weer wordt het later deze week weer wisselvallig.Na een paar dagen met overwegend droog weer wordt het later deze week weer wisselvallig.

Meer over de: week van de teek


18-04-2023 om 13:00 door William Huizinga


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...