Actueel

Weekendje windstoten

Het waait al een tijdje lekker door. De herfstmachine staat nu toch echt aan. Komend weekend gaat er veel regen vallen en staat er soms veel wind met soms zware windstoten. Hoe gaat het weer dit weekend eruit zien en hoe ontstaan precies windstoten? Dat kan je lezen in deze blog.

Windstoot
Hoe wind ontstaat, is beschreven in deze blog. Windstoten zijn eigenlijk een kortstondige verandering van de windsnelheid van deze wind. Deze windstoten worden ook wel windvlaag of rukwind genoemd en moeten korter zijn dan 20 seconden. Daarbij spreken we van een windstoot vanaf 50 km/uur. Vanaf 75 km/uur worden ze zware windstoten genoemd en vanaf 100 km/uur zijn het zeer zware windstoten. 

Windschering
Er zijn verschillende oorzaken aan te duiden voor het ontstaan van windstoten. Een daarvan is windschering. Windschering is een moeilijk woord voor het verschil in windkracht of windrichting op verschillende hoogtes. Wanneer er zo'n verschil is, dan neigt de snellere wind als het ware naar beneden te duiken met een windvlaag als gevolg. Bij windschering vindt ook vaak turbulentie plaats, waardoor het vliegverkeer hier hinder van kan ondervinden.

f1b3c81e-4f9b-4a33-93da-20bf8d8c77b5.jpgWindstoten als gevolg van windschering.

Buien
Bij buien komt er niet alleen regen naar beneden, maar ook koude lucht. Koude lucht is zwaarder dan de warmere lucht boven de aarde. Hierdoor versnelt de vallende koude lucht richting het aardoppervlak, met een rukwind als gevolg. Deze wind wordt in extreme gevallen ook wel valwind genoemd en kan ernstige schade veroorzaken aan bijvoorbeeld bomen die nog in blad staan of schuttingen. Daarnaast kan het verkeer ook veel hinder ondervinden van valwinden. Denk aan gekantelde vrachtwagens of aanhangers.

f7f15672-8490-4173-b2f0-46f6e4db7d08.jpegOmgevallen bomen door windstoten. Foto: Ben Saanen

Wrijving
Dan is er nog wrijving. Wanneer de wind over het land raast, ondervindt het wrijving van bijvoorbeeld begroeiing of bebouwing. Hierdoor remt de wind plots af vlak boven het aardoppervlak. Daarboven waait de wind iets harder en deze zal dan naar beneden duiken om het verschil op te heffen. Hierdoor ontstaan dan windvlagen, maar ook turbulentie tussen bijvoorbeeld gebouwen. 

d3e7ab6e-9fde-415e-9816-f0b2e197516e.jpgWindstoten als gevolg van wrijving.

Dit weekend
Liggen we onder invloed van een lagedrukgebied dat regelmatig storingen over het land stuurt. Daarnaast blijft ook met name geregeld een stevige wind doorstaan. Het wordt dus echt een herfstachtig weekeinde! Voor de huidige windkracht kunt u altijd hier terecht.

eu_fronts500.jpg
Een lagedrukgebied noordwest van Nederland zorgt voor herfstachtig weer de komende tijd.

Morgen
Morgen begint met een waterig zonnetje hier en daar, maar vooral met veel bewolking en af en toe wat lichte motregen. In de middag nadert een nieuw regengebied en gaat het vanuit het westen regenen. Daarnaast gaat richting de avond ook de wind weer aantrekken. Er komt dan langs de kust een windkracht 7 en lokaal 8 te staan met zware windstoten tot 80 km/u. Landinwaarts blijft de windmeter steken op een 4 tot 6. Het kwik komt nauwelijks uit boven de 16 graden.

work_nl_morgen (1).jpg
Het weer van zaterdag.

Overmorgen
De zondag belooft een grijze en natte dag te worden met lokaal 10 tot 20mm aan regen. Er staat iets minder wind en vanuit het westen wordt het uiteindelijk wat droger en klaart het licht op. De maxima liggen rond de 15 graden.

work_nl_overmorgen (1).jpg
Het weer van zondag.

Vooruitzichten
De dagen erna blijft het ronduit herfstweer met veel regen, buien en wind. De temperatuur schommelt daarbij rond het klimaatgemiddelde.

work_meerdaagse (1).jpgVooruitzichten.


01-10-2021 om 10:30 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...