Actueel

Weerfoto maken, dan graag zo

's-Hertogenbosch

Bijna niets is zo fotogeniek als het weer. Toch is het best lastig om een bruikbare weerfoto voor het weerbericht te maken. In deze blog geven we je graag wat tips.

wapperende oren.jpg

Huppelende lammetjes in het voorjaar, bloeiende narcissen te vroeg in het seizoen, prachtige zonsondergangen, springende kitesurfers, de mooiste wolken, hoge golven, mist in het verkeer, herfstbossen, spelende kinderen in de sneeuw.

Bij Buienradar krijgen we gedurende de dag veel weerfoto’s binnen uit alle hoeken van het land. Daar zitten vaak hele mooie en spectaculaire weerfoto’s tussen. We zijn daar oprecht heel blij mee, want het geeft toch een beeld van “de weerbeleving” van die dag. Toch zijn lang niet alle foto’s geschikt voor de TV uitzending. In deze blog leggen we uit waar u als weerfotograaf op kunt letten.

Maar er zitten ook regelmatig foto's tussen waar we in een weeruitzending niks mee kunnen. 

Er zijn een aantal dingen essentieel voor een weerfoto:

Het is belangrijk voor TV om een liggende foto (of video) te maken in plaats van een staande. Bij een staande foto krijg je op het scherm van die lelijke zwarte balken aan beide kanten van de foto of wordt het beeld heel erg opgerekt in de breedte. 

Daarnaast is het fijn als de horizon recht is en dat er naast land vooral veel wolken te zien zijn. Dus meer wolken dan land. Het accent komt dan op de wolken te liggen. Teveel inzoomen geeft ook een minder goed beeld van het weerbeeld. 

Ook filters geven vaak een verkleuring van de lucht, zodat er een niet realistisch beeld van het weer ontstaat. En zorg dat de foto scherp is anders ontstaat er een heel wazig beeld op het TV scherm.

Een ander ding is dat we in de zomer veel strandfoto's opgestuurd krijgen. Het is prima als strandgangers topless willen zonnen, maar die willen zichzelf ook niet 's avonds tijdens het weerbericht, wat soms toch al zo'n 1 miljoen kijkers trekt, herkenbaar op TV zien. Dus strandfoto's zijn heel fijn maar dan wel graag "aangekleed". 

Het is ook belangrijk dat als er mensen op de foto staan ze niet herkenbaar zijn. Als dat wel zo is dan moeten de fotograaf daar officieel toestemming voor vragen. En als laatste, stuur de foto's zonder watermerk (uw naam vermelden we toch al).

En natuurlijk houden we van natuurfoto's: huppelende lammetjes (want voorjaar), ijshaar (want bijzonder verschijnsel), bloeiende narcissen (want heel vroeg in het seizoen), paddestoelen (want prachtig in de herfst), droge grond (want droogte), wateroverlast (want hoosbui), gekleurde bladeren (want herfst), wapperende hondeoren (want veel wind). Deze dingen hebben uiteraard alles met het weer te maken en zijn prima bruikbaar als illustratie in het weerbericht.

oren.jpg

In deze video staat alles nog eens uitgelegd.

En om af te sluiten: blijf vooral insturen. We maken er tijdens het weerbericht of op social media dankbaar gebruik van. Zonder foto's ziet het weerbericht er een stuk minder kleurrijk uit. Je kunt je foto's uploaden via onze webpagina.


04-09-2020 om 12:00 door Marjon de Hond


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...