Ook met aanhoudend grijs weer zijn er genoeg momenten waarop mooie weerfoto's gemaakt kunnen worden. De mooiste gebruiken wij in ons weerbericht op tv, op onze social media en bijvoorbeeld onze blogs. Hierbij wat tips voor het maken van de mooiste foto's. En wellicht komt jouw foto binnenkort ook op tv.
Bijzondere fenomenen zoals pilotengaten doen het altijd goed. Foto: Jelle A. de Vries, Hijum
Landscape
Het is belangrijk dat de foto horizontaal (landscape) wordt genomen. Dat is namelijk wel zo handig, want een tv staat immers ook horizontaal opgesteld. Een ‘staande’ of verticale foto is niet beeldvullend, waardoor lelijke zwarte randen ontstaan. De kans dat je verticale foto op de buis verschijnt is dan ook uiterst klein. Overigens geldt dit ook voor weervideo's.
Wanneer je een horizontale foto instuurt doe dit bij voorkeur in de verhouding 16:9 (het tv-formaat). Zo voorkom je dat een foto uit z'n verhouding wordt getrokken. Het formaat 16:9 is op de meeste smartphones en camera's in te stellen.
Een horizontale of landscape weerfoto in het formaat 16:9 is perfect bruikbaar voor tv en nieuwsartikelen.
misschien ten overvloede, maar zog er voor dat de horizon recht is. Dat maakt een foto prettiger om naar te kijken. Op deze manier kun je ook goed controleren dat er meer lucht dan land op de foto staat. Zo komt het accent op de wolken (of de strakblauwe lucht) te liggen.
#No filter!
Gebruik a.u.b. geen filter! Vaak geven filters op je telefoon een onrealistische en onnatuurlijke tint aan de foto, zodat hij niet meer representatief is voor het weer van die dag. Probeer ook goed scherp te stellen, zodat de foto niet wazig wordt.
Een filter maakt een weerfoto vaak minder realistisch.
Aangekleed
Het volgende puntje geldt specifiek in de zomer of in warme oorden, wanneer veel mensen eropuit trekken richting het strand. Een mooie strandfoto met badgasten laat een zomers tafereel zien en kan interessant zijn voor het weerbericht op TV. Het wordt al snel minder interessant als er iemand topless ligt te zonnen. Het kan namelijk behoorlijk vervelend zijn als je jezelf ’s avonds terugziet, samen met een miljoen andere Nederlanders, op een manier die iets meer privacy verdient had. Strandfoto’s zijn dus prima, mits andere mensen niet herkenbaar in beeld zijn en badkleding aan hebben.
Daarnaast worden in principe geposeerde foto's niet gebruikt.
Belangrijk: mensen die herkenbaar in beeld zijn moeten daarvoor toestemming hebben gegeven aan de fotograaf. Houd daar s.v.p. rekening mee.
Geen watermerk
Stuur geen foto's in met watermerk of handtekening. Je naam wordt ten allen tijde vermeld bij de foto, zowel in het weerbericht als in de artikelen.
Stuur geen foto's in met eigen watermerk of handtekening.
Zonnende hagedis
De weerfoto hoeft niet altijd een foto te zijn van een strakke horizon met iets meer lucht dan land. Ook op andere manieren kan het weer van een dag prima weergegeven worden. Bloeiende narcissen als het vroeg in het jaar warm is. Blije koeien als het weer goed genoeg is en ze van stal gehaald kunnen worden. Aanhoudende droogte of juist een verzadigde akker na langdurige regenval. Omgevallen bomen na een storm of een hagedis die heerlijk ligt te zonnen op een warme zomerdag. Gebruik je eigen creativiteit!
Spelen met diepte levert vaak een mooi resultaat op. foto: Paula Ketz, Zwolle
Waar kan ik weerfoto's naar toe sturen?
Je kunt weerfoto's uploaden in de weerfoto en -video-pagina van Buienradar. De foto's zijn vervolgens op de Buienradar te bewonderen, ook voor andere bezoekers. Een andere mogelijkheid is om de weerfoto's te sturen per mail naar: weerfoto@rtl.nl. Vergeet niet je naam, locatie en een korte beschrijving aan de mail toe te voegen.
Probeer dus ondanks het grijze en bewolkte weer de komende tijd eens een zonsopkomst te pakken of bijvoorbeeld origineel uit de bus te komen! Mogelijk dat dan jouw foto aan het eind van het jaar verkozen wordt tot weerfoto van het jaar.