In deze blog gaan we het weerjaar 2024 langs in 12 weerfoto's. Het is een veelzijdig weerjaar geworden waarbij we van storm naar storm gingen, meerdere keren het noorderlicht konden zien en waar extreme buien voor overlast én fotogenieke plaatjes zorgden.
2024 begon zacht met storm en hoogwater
We ervaren nu een winderige jaarwisseling, maar het jaar 2024 begon ook al met storm. Het regende flink en in het noordwestelijk kustgebied kwam het in de nacht naar 3 januari tot code oranje voor zeer zware windstoten vanwege storm Henk. Verder was het zeer nat, deze regen zorgde begin januari voor problemen met de hoge waterstanden in de rivieren. Droog was het de eerste dagen van januari zeker niet.
Hoogwater bij Kampen op 7 januari 2024.
Midden-januari dik pak sneeuw in Zuid-Limburg
Op 11 en 12 januari werd er opnieuw code oranje uitgegeven voor de provincies Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Limburg, dit keer voor ijzel. De dagen daarna volgden winterse buien en op 17 januari viel er een dik pak sneeuw met plaatselijk 28 cm in het zuiden van Limburg. In de nacht van 18 januari vroor het in Ell (Midden-Limburg) boven een vers sneeuwdek streng met -10,4 graden. Tot een landelijke ijsdag kwam het niet de temperatuur bleef in de Bilt op 0,0 graden steken, lokaal lukte het wel, zelfs in Vlissingen. Er werd in deze periode ook geschaatst totdat er een abrupt einde kwam aan het winterweer.
Blik terug:
Sneeuwbom op komst?
Van winterweer naar herfst
In het zuiden van Limburg viel op 17 januari een pak sneeuw van 20-28 cm. Foto door Philippe Schambergen, genomen op het drielandenpunt.
De stormen van eind januari en februari
Januari begon stormachtig en had een winters middenstuk. Het einde was opnieuw stormachtig. Op 21 januari stroomde zachte lucht het land in veroorzaakt door stormdepressie Isha. Opnieuw werd code oranje uitgegeven vanwege zeer zware windstoten. Dit keer voor Noord-Holland en het Waddengebied. Isha was nog maar net vertrokken of de volgende storm (Jocelyn) stond op 24 januari voor de deur. Deze storm zorgde niet voor heel veel overlast. Ook in de maand februari kwam er een storm aan land: op 22 februari zorgde storm Louis in heel Nederland voor code oranje.
Storm Isha in Vlissingen. Foto genomen op 22 januari 2024.
Februari, maart en april: belangrijke bijdragen aan een zeer warm, zeer nat en somber weerjaar
Februari werd verder de warmste februarimaand sinds het begin van de metingen, met een temperatuur van maar liefst 8,2 graden tegenover een klimaatgemiddelde van 3,9 graden. Op 15 februari werd het in het Brabantse Woensdrecht 18,0 graden. Dit is was daarmee de warmste dag van winter 2023-2024. Februari verliep verder ook zeer nat (op vier na natste februari) en zeer somber (op drie na somberste februari).
Dat sombere en zeer zachte weer ging vervolgens door in maart, zonnige lentedagen waren er weinig. Ook werd maart de warmste maartmaand sinds het begin van de metingen, met 8,9 graden tegenover een klimaatgemiddelde van 6,5 graden.
In april zorgden botsingen van warme en koude lucht boven ons hoofd voor een schommelende temperatuur. Warme dagen werden afgewisseld met plotse weersomslagen naar kouder weer. Die botsingen van warme en koude lucht zorgden ook voor een bijzonder natte maand. Slechts één april verliep nog natter dan april 2024. Uiteindelijk hadden (zeer) warme perioden de overhand, de maand eindigde in de top 10 van warmste aprilmaanden.
Blik terug:
Zaterdag zeer warme lentedag
Spectaculaire weersomslag op komst
Waar komt die kou vandaan?
April 2024: zeer nat, somber en flink warm
Bijzonder: noorderlicht zichtbaar
Vrijdag 10 mei kregen we te maken met een erg zeldzaam verschijnsel: het noorderlicht liet zich zien boven Nederland. Dat het noorderlicht zo zuidelijk te zien was, werd veroorzaakt door een zeer krachtige geomagnetische zonnestorm, die tot stand kwam door een serie uitzonderlijk grote verstoringen in de wind op de zon.
Blik terug:
12 mei opnieuw kans op noorderlicht!
Noorderlicht boven de Hunebedden gedurende de nacht van 10 op 11 mei 2024.
Mei en begin juni: bijzonder natte periode door zware buien
Een groot deel van de maand mei verkeerden wij onder invloed van lagedrukgebieden. Er waren meerdere dagen waarop plaatselijk veel regen viel, eenmaal plaatselijk 50 millimeter, tweemaal plaatselijk 80 mm. De zware hagelbuien van 20 mei spanden echter de kroon, toen viel er binnen enkele uren tijd plaatselijk 50 tot 100 mm neerslag. Een groot deel van die neerslag viel als hagel, zo kleurde Buitenpost in Friesland wit van de hagel. Al met al werd mei landelijk de natste meimaand ooit gemeten. Ook werd mei de op drie na warmste mei ooit gemeten. Juni was verder iets te koel en vrij normaal wat betreft regen.
Blik terug:
Een terugblik: het weer van 2 mei
Ook vandaag weer kans op wateroverlast! Dit is waarom de buien bij Buitenpost zo zwaar waren.
Alle eendjes zwemmen in het water
Regen, regen en nog eens regen....
Zware hagelbuien in het Friese Buitenpost op 20 mei 2024.
2024 bleek een vrij goed jaar voor de shelfcloud, zo was deze shelfcloud op 21 mei te zien in Wageningen. De foto werd genomen door Thijs Smink.
Lichtende nachtwolken
In juni waren lichtende nachtwolken op meerdere nachten te zien, zoals hieronder de nacht van 28 op 29 juni. Het komt niet zo vaak voor dat ze zo goed zichtbaar zijn.
Lichtende nachtwolken waren er niet heel veel, maar áls ze er waren, waren ze erg goed te zien. Zo ook tijdens de nacht van 28 op 29 juni.
Supercel boven Nederland: dreigende wolkenluchten
Op 9 juli trok er een supercel vanuit Brussel over het oosten van Noord-Brabant tot aan Arnhem. Op diezelfde dag was er ook een prachtige shelfcloud te zien in Zeeland en de omgeving van Rotterdam, daar kwamen bij Buienradar ook talloze prachtige foto's van binnen.
Blik terug:
In beeld: Code oranje door onweer
Juli had ook talloze zware buien. Wellicht één van de fotogeniekste was deze bui op 9 juli 2024. Er waren echter ook talloze prachtige foto's die elders in het land gemaakt werden.
Grote wateroverlast in oosten van Twente
Op 21 juli werden we weer eens aan het bijzonder natte karakter van 2024 herinnerd. Zo zorgden traag trekkende buien in warme en vochtige lucht voor 60 tot 100 mm regen. In Enschede, Losser en Oldenzaal was de overlast groot. Op de A1 stond op enig moment zelfs haast een meter water, mensen kwamen tot hun middel in het water te staan, en moesten het hogerop zoeken. De maand juli eindigde dan ook ook zeer nat in het oosten en noordoosten van het land. De maand augustus gaf eindelijk nog wel wat stabiel zomerweer. Op 13 augustus werd het in Nieuw Beerta 34,9 °C, de hoogste temperatuur dit jaar. Augustus kwam uiteindelijk op de zesde plaats wat betreft warmste augustusmaand ooit gemeten.
Blik terug:
De zeldzame buien die Twente overspoelden
Naast mooi beeldmateriaal leverden de buien ook regelmatig overlast op. Zo stond de A1 in Twente op 21 juli 2024 enige tijd blank.
In de 2de helft van 2024 opnieuw diverse stormen
In september ging het nieuwe stormseizoen 2024-2025 van start. Het was ook meteen raak, op 27 september trok storm Aitor van zuidwest naar noordoost over West-Europa. Op 27 november kregen we met storm Conall te maken. Hiervoor gaf het KNMI in het noorden van het land code oranje af.
Blik terug:
Liveblog: storm Aitor veroorzaakte onrustig weer in Nederland
Sneeuw, recordzacht, en nu storm op komst?
Liveblog: storm Conall
De stormen waren er ook in het 2de deel van het jaar vroeg bij, op 27 september 2024 trok storm Aitor over het land.
In de herfst opnieuw noorderlicht
2024 was een actief jaar op de zon. Ook op 11 oktober waren er uitbarstingen op de zon, die bij helder weer ook in Nederland te zien waren:
Blik terug:
Het noorderlicht was weer te zien!
Niet alleen in mei was er prachtig noorderlicht te zien, op 11 oktober 2024 waren de zonnedeeltjes ook weer van de partij.
2de deel van november was veelzijdig
November had naast storm Conall ook sneeuw, gevolgd door storm en enkele extreem zachte dagen. Op 19, 20 en 21 november viel er op verschillende plaatsen sneeuw. Voor Groningen gold op 21 november zelfs code oranje voor sneeuwval, uiteindelijk viel er plaatselijk 10 centimeter. De sneeuw was wel van korte duur, want de laatste week van november werd het nog zeer zacht. Ell (Midden-Limburg) bereikte op 24 november nog 19,1 graden.
De eerste vlokken van de winter 2024-2025 vielen in de tweede helft van november. Deze foto werd genomen op 20 november 2024 in Overijssel.
Het jaar van de ...
Al met al hebben we best een bijzonder weerjaar gehad. 2024 heeft misschien wel verschillende titels verdient. Zo was het misschien wel het jaar van het noorderlicht, het jaar van de shelfcloud én het jaar van de stormen.