De eerste maand van 2025 verliep nat en aan de sombere kant. Bovendien lag de maandgemiddelde temperatuur met 3,4 graden iets onder het klimaatgemiddelde. De laatste keer dat januari kouder verliep, was in 2017. Toch is er op de meeste plaatsen geen sprake geweest van écht winterweer.
Veel vorstdagen, weinig serieuze kou
Wat de temperatuur betreft was januari 2025 een opvallende maand. De maandgemiddelde temperatuur in De Bilt kwam uit op 3,4 graden. Dat is iets lager dan het klimaatgemiddelde van 3,6 graden. De laatste keer dat januari kouder verliep was acht jaar geleden in januari 2017, toen met een gemiddelde temperatuur van 1,6 graden. Op het hoofdstation van het KNMI vroor het bovendien op 15 van de 31 dagen, het hoogste aantal vorstdagen sinds 2017. Ook kwam het tot twee officiële ijsdagen, waarmee een recordlange periode zonder ijsdag op 18 januari ten einde kwam.
Soms leverde de lichte vorst in combinatie met het vochtige weer een berijpt landschap op (foto: Julian Scheerder).
Toch leverde de afgelopen maand weinig 'echte' kou op. De laagste temperatuur op het weerstation in De Bilt was -4,5 graden op 11 januari. Dat betekent dat er geen enkele nacht is geweest met matige vorst, terwijl dat normaal 4 keer gebeurt. Anderzijds viel het aantal zachte dagen ook mee: Alleen op 5, 6 en 27 januari steeg de temperatuur tot boven de 10 graden. Vergelijk dat bijvoorbeeld met de twee januarimaanden ervoor, toen steeg de temperatuur op maar liefst 9 (2024) en 10 dagen (2023) tot 10 graden of meer.
Af en toe lag er een flinterdun laagje natuurijs, maar ondanks alle vorstdagen kon er uiteindelijk niet worden geschaatst (foto: Kees Jak).
Ander verhaal voor Zuid-Limburg
De enige regio waar wel (enigszins) sprake is geweest van winterweer was het zuidoosten, en dan met name Zuid-Limburg. Het KNMI-weerstation bij Maastricht noteerde bijvoorbeeld 5 ijsdagen en twee nachten met matige vorst, maar in de dalen van het heuvellandschap koelde het regelmatig nog wat verder af. Op 8 en 9 januari viel in Limburg en delen van Noord-Brabant en Gelderland sneeuw. In Zuid-Limburg lokaal zo'n 15 centimeter, en het duurde bijna twee weken voordat de sneeuw overal weer was verdwenen.
Een winterwonderland in Zuid-Limburg (foto: Sef Vergoossen).
Nieuwjaarsstorm en aan de sombere kant
Het jaar 2025 begon met een officiële Nieuwjaarsstorm, voor het eerst sinds 1995. Aan de kust werd een windkracht 9 gemeten, met windstoten tot maximaal 111 km/u in IJmuiden. Daarbuiten was het redelijk rustig met vooral halverwege de maand veel invloed van grote hogedrukgebieden. De gemiddelde windsnelheid lag dan ook 20 procent lager dan normaal.
Het nieuwe jaar begon dan wel met een officiële Nieuwjaarsstorm, gemiddeld was januari een relatief rustige maand (foto: Els Bax).
Toch zorgde die hogedrukgebieden niet altijd voor zonnig weer. Sterker nog, tussen 15 en 22 januari was het dagenlang bewolkt en mistig in een groot deel van Centraal-Europa. Alleen de (middel)gebergten wisten soms boven de dunne laag van nevel en mist uit te steken. Uiteindelijk scheen de zon gemiddeld over het land 62 uur, tegenover 68 uur normaal. Een schrale troost: in alle januarimaanden van 2018 t/m 2022 scheen de zon nog minder vaak.
Juist in de periode met veel hogedrukgebieden was het vaak somber en mistig (foto: René Beijer).
Op enige hoogte zat je vaak beter, maar in het laaggelegen Nederland zaten we vaak ónder het wolkendeken (foto: Tim Zijlstra).
Een natte maand
Ondanks dat het dus relatief rustig weer was, viel gemiddeld over het land toch nog 82 millimeter. Dat is meer dan het klimaatgemiddelde van 68 millimeter voor januari. De verschillen waren echter groot: in Zuid-Limburg viel plaatselijk 160 millimeter neerslag, in het noorden amper 60 millimeter. De neerslag viel vrijwel uitsluitend in de eerste en de laatste 10 dagen van de maand. Dat is extra opvallend, omdat in die perioden ook het vaakst de zon te zien was. Al met al kan je januari 2025 qua weerbeeld dus beschrijven als alles (zon én regen) of niets (droog én somber).
Grote verschillen in de hoeveelheid neerslag afgelopen maand (bron: KNMI).
Februari start compleet anders
De nieuwe maand start met een heel ander weerbeeld dan waar januari in uitblonk. Op sommige plekken vroor het vanochtend matig, met als laagste temperatuur -5,4 graden in Twente. Regionaal ontstond mist, met een berijpt landschap tot gevolg, maar op de meeste plekken brak de zon al snel door. Zo kunnen veel plekken in het midden en zuiden van het land gelijk al 8 zonuren noteren op de eerste dag van februari. Alleen in het noorden bleef de mist en lage bewolking langer hangen. De komende dagen blijft het rustig weer met koude nachten en overdag regelmatig zon. Meer daarover lees je natuurlijk in het weerbericht.
Een koude maar zonnige zonsopkomst op de eerste dag van februari (foto: Jos Hebben).