Actueel

Wetenschap is het eens over klimaatverandering, maar publiek twijfelt iets meer

Bijna alle klimaatwetenschappers zijn het erover eens dat klimaatverandering voornamelijk door mensen wordt veroorzaakt. Toch denken veel mensen dat wetenschappers hierover verdeeld zijn. Een nieuw onderzoek in 27 landen toont aan dat het duidelijk maken van deze eenstemmigheid helpt om misverstanden te verminderen en overtuigingen over klimaatverandering te versterken.

Mensen weten niet hoeveel wetenschappers het eens zijn

Al sinds de jaren '80 zijn klimaatwetenschappers het erover eens dat de mens grotendeels verantwoordelijk is voor klimaatverandering. Tegenwoordig is 97% tot 99,9% van de wetenschappers hiervan overtuigd. Maar het nieuwe onderzoek, van de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit van Wenen, laat zien dat veel mensen dit niet weten en denken dat minder wetenschappers het hierover eens zijn. Toen aan meer dan 10.500 mensen in 27 verschillende landen werd gevraagd hoeveel wetenschappers geloven dat klimaatverandering door mensen komt, schatten de meeste mensen dit aantal met 84,9% veel te laag in. Maar nadat ze de juiste informatie kregen, veranderden ze vaak van mening en begonnen ze meer in klimaatverandering te geloven.

Het door de bevolking geschatte percentage wetenschappers dat het eens is over het feit dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt (blauw), en het geschatte percentage wetenschappers dat vindt dat klimaatverandering een crisis is. (rood)Het door de bevolking geschatte percentage wetenschappers dat het eens is over het feit dat klimaatverandering door de mens wordt veroorzaakt (blauw), en het geschatte percentage wetenschappers dat vindt dat klimaatverandering een crisis is. (rood) De door de bevolking geschatte percentages liggen een stuk lager dan de realiteit.

Informatie over een crisis maakt minder indruk

Naast het feit dat de meeste wetenschappers het eens zijn over de oorzaak van klimaatverandering, vindt 88% van hen ook dat het een crisis is. Het onderzoek laat echter zien dat deze extra informatie minder invloed heeft op de overtuigingen van mensen. Dit komt waarschijnlijk omdat veel mensen al beseffen dat klimaatverandering een ernstig probleem is, waardoor er minder ruimte is voor verandering in hun overtuigingen over de crisis.

Waarom dit belangrijk is

Het blijft belangrijk om mensen goed te informeren over de wetenschap achter klimaatverandering. Door te zorgen dat iedereen begrijpt hoe zeker wetenschappers zijn over de oorzaak van klimaatverandering, kan geholpen worden om het bewustzijn te vergroten en meer steun te krijgen voor acties die nodig zijn om onze klimaatverandering tegen te gaan. Dit onderzoek laat zien dat het delen van duidelijke informatie over wetenschappelijke overeenstemming een positieve impact kan hebben op hoe mensen denken over en omgaan met het veranderende klimaat en de gevolgen er van.


28-08-2024 om 08:30 door Maurice Middendorp

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...