Actueel

Wintersportweer

Scheffau am Wilden Kaiser, Eric Kromhout

Voor de regio's midden en noord begint vandaag de voorjaarsvakantie. Vele honderdduizenden Nederlanders vertrekken vandaag of morgen naar de sneeuw, meestal naar de Alpen. Maar valt er een beetje te skiën? In deze blog kijken we naar het weer voor de komende week in de Alpenlanden.

De afgelopen week -toen regio zuid vakantie had- was wat het weer betreft twijfelachtig. Het was prachtig zonnig, zonder al te veel mist of sneeuwval. Maar de spelbreker was de temperatuur. Begin deze week werd het in Innsbruck 21,7 graden. Een record voor de winter. Nu ligt Innsbruck vrij laag, maar ook op 1000 en 1500 meter hoogte werden temperaturen van 10 tot 15 graden gemeten. Het behoeft geen betoog dat dat erg slecht was voor de sneeuwcondities.

Samnaun, Anita Maes-Kuppens.png

Samnaun, Anita Maes-Kuppens

Het goede nieuws is: er komt sneeuw aan! En snel ook; vanavond begint het van het noorden uit te sneeuwen. Vooral in Oostenrijk en het oosten van Zwitserland valt behoorlijk wat sneeuw. Dit is de situatie van komende nacht volgens het Europese weermodel ECMWF:

Bron-WXcharts.png

Bron-WXcharts

In Oostenrijk, zeker tegen de noordkant van de Alpen aan, valt maximaal 40 centimeter verse sneeuw. Het westen van Zwitserland, de Franse en Italiaanse Alpen komen er wat minder goed vanaf; daar valt nauwelijks nieuwe sneeuw. Het goede nieuws is dat met de sneeuw ook koude lucht uit het noorden van Europa over de Alpen uitstroomt. En dat betekent dat er een einde komt aan de extreem zachte periode waar het Alpengebied nu mee te maken heeft.

 Brixen im Thale, Eric Kromhout.png

Brixen im Thale, Eric Kromhout

Natuurlijk heeft de zachte periode ook nog gevolgen als het eenmaal kouder is geworden. Deels gesmolten sneeuw die weer bevriest vormt een wat ijzige laag. Als daar bovenop een (dikke) laag nieuwe sneeuw valt, hecht die slecht op de ijzige laag. Het gevolg laat zich raden: Lawinegevaar. Meer over het ontstaan van lawines en hoe je je ertegen kunt beschermen, lees in deze blog van een paar weken geleden: Lawinegevaar

Sneeuwkaart update.png

Totale sneeuwval de komende 4 dagen volgens het Europese weermodel ECMWF

Terug naar het weer in de Alpen voor komende week: Ook zondag valt er nog wat sneeuw, maar na het weekend wordt eigenlijk geen sneeuw meer verwacht. Vooral aan de noordkant van de Alpen kan er tot 40 centimeter verse sneeuw vallen. In andere delen van Oostenrijk en het oosten van Zwitserland gaat het om 10-30 centimeter. Maandag is het nog wisselend bewolkt, maar daarna nestelt zich weer hoge druk boven de Alpen. En dat betekent: geen neerslag en zonnig weer. Ook blijft het koud, dus dat is dan weer goed voor de sneeuwcondities.

Mittelberg, Hans ter Braak.pngMittelberg, Hans ter Braak

Samengevat: In het oostelijk deel van Zwitserland en in Oostenrijk dit weekend behoorlijke sneeuwval, In de Franse en Italiaanse Alpen en het westen van Zwitserland nauwelijks nieuwe sneeuw. Na het weekend droog, koud en steeds zonniger weer. In de gebieden waar sneeuw is gevallen prima condities, waar geen nieuwe sneeuw ligt zullen de pistes wat schraal en ijzig zijn.   


24-02-2023 om 12:00 door Marc de Jong

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...