Actueel

Winterweer voorbij?

foto: Marcel Renou

De afgelopen week verliep vrij koud, met regelmatig vorst in de nacht en overdag temperaturen van enkele graden boven het vriespunt. Bovendien trokken er winterse buien over het land, waardoor het landschap regionaal werd omgetoverd tot een witte wereld. Afgelopen vrijdag ging de meteorologische winter in stijl van start, met lokaal strenge vorst in Friesland. Zet de winter nu door, of toch niet?

7997569_source.jpegWinter in Dokkum (foto: Willem Terpstra)

In de kou
In de laatste week van november kwam er een einde aan een zachte en bijzonder natte periode. Een groot deel van de maand veroorzaakte een ‘depressietrein’ het komen en gaan van lagedrukgebieden en erg nat weer. Met een veelal westelijke stroming werd ook zachte lucht aangevoerd waardoor de temperatuur regelmatig boven 10 graden lag. Een hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan wierp eind van de maand echter een blokkade op en zorgde ervoor de wind naar het noorden draaide. Hierdoor werd de weg vrijgemaakt voor koude lucht uit het hoge noorden. Tegelijkertijd zorgde de blokkade ervoor dat er geen grootschalige regenzones ons land nog konden bereiken.

november.jpgVanaf 24 november kwam de kou het land in.

Winterse Noordzeebuien
Dit betekende overigens niet dat het helemaal droog werd. Boven het relatief warme Noordzeewater ontstonden met gemak buien, die vervolgens met de noordelijke wind ons land binnen dreven. De meeste buien vielen in de kustprovincies. Vanwege de koude lucht betrof het winterse buien en die zorgende regionaal voor een witte wereld, maar veroorzaakten ook gladheid.

Winterse bui boven de Waddenzee (foto: Yvonne Bleijinga)Winterse bui boven de Waddenzee (foto: Yvonne Bleijinga)

2023-12-04 12_28_52-PowerPoint-diavoorstelling  -  Presentatie2.pngDe dagelijkse sneeuwdek-metingen vanaf vrijdag 1 december. Vooral in de noordelijke provincies en op de Waddeneilanden lag een laagje sneeuw, op sommige plekken zelfs 4 cm. Dit had alles te maken met de winterse Noordzeebuien. Het neerslaggebied van afgelopen nacht liet in een groter deel van het land een wit dekentje achter. De sneeuwdek-metingen komen tot stand dankzij een flink aantal vrijwillige weerwaarnemers, die de gegevens vervolgens doorsturen naar het KNMI. 

Schaatsplezier
Het leek er even op dat de schaatsliefhebber ook aan zijn/haar trekken zou komen. Een aantal nachten met lichte tot matige vorst zou het natuurijs goed doen, maar… bewolking gooide roet in ’t eten. Minder heldere nachten en daardoor viel de vorst vies tegen.

De schaatspret was van korte duur (foto: Janneke Middendorp)De schaatspret was van korte duur (foto: Janneke Middendorp)

Minder koud
Het winterweer lijkt maar van korte duur. Lagedrukgebieden tekenen zich al weer af op de weerkaarten. Deze druksystemen komen vanaf de Atlantische Oceaan onze kant op en duwen de koude lucht naar het noorden en oosten terug. Dit gaat overigens niet van harte, dus reken niet meteen op zacht weer. Het wordt minder koud.

fronten.pngMorgen ligt het lagedrukgebied pal boven Nederland.

Het eerste lagedrukgebied dat de winterkou het land uitveegt lag gisteren nog ten westen van Frankrijk. Bijbehorend neerslaggebied trok gisteravond en afgelopen nacht over het land en zorgde op veel plaatsen voor een dun laagjes sneeuw. Vanmiddag trekt een volgende neerslagzone over het land, met daarachter minder koude lucht. Valt er eerst nog natte sneeuw, al snel gaat de neerslag over in regen. Alleen in het noorden blijft de kou nog wat langer in de lucht en is daarmee tot dinsdagochtend nog kans op (natte) sneeuw. Dinsdag trekt vervolgens het lagedrukgebied over het land, waardoor de dag grijs en nat verloopt. Naast regen valt er regionaal nog natte sneeuw. Met 1 tot 5 graden boven het vriespunt is het nog verre van zacht.

meerdaagse.pngHet wordt minder koud en later deze week wisselvallig.

Vooruitzichten
Na passage van het lagedrukgebied komen we in een soort niemandsland terecht. Een vrij vlakke drukverdeling zorgt voor rustig en redelijk droog weer op woensdag en donderdag. In de loop van donderdag neemt de wind toe door nadering van een depressie. Dit lijkt de opmaat voor wisselvallig en zachter weer.

KNMI_expertpluim_De_Bilt_Temperatuur_202312040000.jpegDe pluim laat zien dat de meeste berekeningen gaan voor zachter weer. Eind van het komende weekend kan het maar zo weer eens 10 graden worden. (bron KNMI)

Met de komst van de zachte lucht keert het natte weer ook weer terug.Met de komst van de zachte lucht keert het natte weer ook weer terug.

Later deze week loopt de temperatuur verder op naar een graad of 7 en in het weekend zet de stijging verder door. Op zondag kan het maar zo eens 10 graden worden. We moeten dit wel bekopen met vrij veel bewolking, buien en slechts af en toe zon. De ijskrabber kan weer worden ingewisseld voor een plu. 


04-12-2023 om 16:00 door William Huizinga

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...