Actueel

Zo maak je de mooiste weerfoto’s

Zelfs met aanhoudend grijs weer zijn er volop momenten om prachtige weerfoto’s te maken. De mooiste foto’s gebruiken we in ons weerbericht op tv, op social media en in blogs. Hier zijn enkele tips om jouw foto’s naar een hoger niveau te tillen. Wie weet verschijnt jouw foto binnenkort op tv!

Landscape

Het is belangrijk om foto’s horizontaal (landscape) te maken. Een tv-scherm staat immers ook horizontaal, en verticale foto’s laten zwarte randen zien, wat niet mooi overkomt op beeld. Daarom is de kans klein dat verticale foto’s worden uitgekozen. Dit geldt ook voor video’s die je instuurt.

Stuur bij voorkeur een foto in de verhouding 16:9 (het standaard tv-formaat). Hiermee voorkom je dat de foto vervormd wordt. De meeste smartphones en camera’s hebben de mogelijkheid om dit formaat in te stellen.

Daarnaast, zorg dat de horizon recht is. Een rechte horizon oogt veel prettiger en geeft de foto een professionelere uitstraling. Controleer ook dat er meer lucht dan land op de foto staat. Dit legt het accent op de wolken of een strakblauwe hemel.

d85884b9-a79b-4b73-8182-ec3958ba89d2.JPG
Een horizontale of landscape weerfoto in het formaat 16:9 is perfect bruikbaar voor tv en nieuwsartikelen. 

#NoFilter!

Gebruik geen filters op je foto. Filters geven vaak een onnatuurlijke of onrealistische tint, waardoor de foto niet meer representatief is voor het weer van die dag. Een heldere, scherpe en onbewerkte foto is altijd de beste keuze. Stel ook goed scherp bij het maken van de foto, zodat deze niet wazig wordt.

12bc52fe-e4c5-41b5-9b50-16926951c78c.JPG
Een filter maakt een weerfoto vaak minder realistisch. 

Aangekleed

In de zomer trekken veel mensen naar het strand, en een strandfoto met badgasten kan een zomers tafereel goed weergeven. Let er echter op dat badgasten niet topless of herkenbaar in beeld zijn zonder hun toestemming. Het is belangrijk om de privacy van anderen te respecteren.

Let ook op dat geposeerde foto's meestal niet worden gebruikt. Een spontane, natuurlijke foto is veel interessanter voor een weerbericht.

Belangrijk: mensen die herkenbaar op de foto staan, moeten toestemming hebben gegeven om gefotografeerd te worden. Houd hier altijd rekening mee.

Geen watermerk

Foto’s met watermerken of handtekeningen worden niet geselecteerd. Maak je geen zorgen: jouw naam wordt altijd vermeld bij de foto, zowel op tv als in artikelen.

12ed5dc3-a0c2-4bee-a27e-23182eeb7bf8.jpg

Creatief weergeven

Een weerfoto hoeft niet per se een foto te zijn van de horizon of een lucht. Het weer kan op verschillende manieren worden weergegeven. Denk bijvoorbeeld aan bloeiende bloemen bij vroeg lenteweer, koeien die weer naar buiten mogen, een doorweekte akker na zware regenval, of omgevallen bomen na een storm. Zelfs een zonnende hagedis op een warme zomerdag kan perfect het weer van die dag weergeven. Laat je creativiteit de vrije loop!

Margreet van Belgum, Medemblik.jpeg
Bijzondere fenomenen zoals pilotengaten doen het altijd goed. Zeker met een bijzon erin. Foto: Margreet van Belgum, Medemblik

Waar kun je je weerfoto’s naartoe sturen?

Je kunt je foto’s uploaden via de weerfoto- en video-pagina van Buienradar. Ze worden dan zichtbaar op de Buienradar-website voor alle bezoekers. Je kunt de foto’s ook per e-mail sturen naar: weerfoto@rtl.nl. Vergeet niet je naam, locatie en een korte beschrijving mee te sturen.

Laat jouw foto stralen!

Pak ondanks het grijze en bewolkte weer bijvoorbeeld een bijzondere zonsopkomst of verzin iets origineels. Wie weet wordt jouw foto niet alleen op tv gebruikt, maar ook nog verkozen tot de weerfoto van het jaar!


18-12-2024 om 08:00 door Martijn Dorrestein


Lees meer:

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...