Actueel

Zomeroverzicht

Jolanda Bakker, Zevenhuizen

Ondanks dat het een relatief zonnige en warme zomer was, viel de zomer voor het gevoel vaak een beetje tegen. Hierbij een overzicht van het weer van de meteorologische zomer van '23.

Seizoenen
Vandaag de meteorologische herfst. Dat is bepaald door meteorologen zelf. Ieder seizoen duurt dan precies drie maanden lang. Het is zo een stuk eenvoudiger om alle klimatologische gegevens bij te houden.

startherfst.jpg
Start seizoenen

Astronomische seizoenen beginnen niet altijd op dezelfde datum maar ergens rond de 21ste. De exacte start van een astronomisch seizoen wordt bepaald door de stand van de zon ten opzichte van de aarde. Dit jaar is de start van de astronomische herfst 23 september om 03:04 uur. De winter begint 22 december dit jaar.

startherfst2.jpg
23 september staat de zon pal boven de evenaar en dan begint bij ons de astronomische herfst

Zomer van 2023
De meteorologische zomer begon dus 1 juni en liep tot 31 augustus. Als we de totalen voor de drie maanden bij elkaar optellen, dan valt op dat het een warme en zonnige zomer was, waarbij iets meer dan gemiddeld aan neerslag viel. De perceptie is voor velen echter dat het een tegenvallende zomer was.

zomer2023.png
Het was bijna een graad warmer dan gemiddeld en de zon scheen ruim 100 uur meer dan gemiddeld!

De junimaand verliep buitengewoon droog en zonnig. Het probleem hiervan was echter dat de schoolvakanties nog niet begonnen waren. Wanneer het dus "lekker" weer was, waren de meesten van ons aan het werk of zaten we op school.

Wim van de Bovenkamp, Rheden.jpg
Juni verliep droog en zonnig. Foto: Wim van de Bovenkamp, Rheden

De julimaand was daarentegen wat koeler en natter dan gemiddeld. Als je dacht lekker drie weken naar de camping in Nederland te gaan, viel het weer flink tegen.

Judith, Udenhout.jpeg
In juni kon het op de camping nogal eens tegenvallen. Foto: Judith, Udenhout

Augustus had van alles wat en was daarmee eigenlijk een schoolvoorbeeld van de gemiddelde Nederlandse zomer.

Verwachting
Voor de zonliefhebbers is er goed nieuws, want na het weekend gaan de zon een aantal dagen vaak zien. Het kwik loopt daarnaast ook nog eens op naar zomerse waarden. We kunnen dus wel spreken van een zomerse toegift in de eerste week van de meteorologische herfst.

verw.jpgOok na woensdag blijft het nog even droog, warm en zonnig.


01-09-2023 om 10:45 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...