Actueel

zomers weekend

Arco Visser, Houten

Ook al is de meteorologische zomer inmiddels afgelopen, in september zomert het gewoon verder. Al zal het na maandag weer wat wisselvalliger worden. In deze blog kijken we even naar het (race)weekend weer en naar welk weer we na het weekend kunnen verwachten.

Aad kranenburg, Rotterdam.jpeg
Het wordt goed weer om de Wereldhavendagen te bezoeken. Foto: Aad kranenburg, Rotterdam

Situatie
Momenteel liggen we nog onder invloed van een hogedrukgebied dat zich noord van Nederland bevindt. Dit hogedrukgebied zorgt ervoor dat we relatief rustig weer hebben bij aanvang van het weekend. Daarnaast veroorzaakt het een stroming van warme lucht die onze kant op komt. Met als hoogtepunt de maandag, waarin het lokaal misschien wel weer tropisch warm wordt.
Vanaf zaterdag krijgen we wat meer lagedrukinvloeden vanuit het zuiden. Dit zorgt met name in de zuidelijke helft van het land voor meer bewolking en een grotere kans op wat neerslag.

frontenkaart.png
De situatie van morgen.

Na een vrij heldere nacht begint zaterdag met volop zonneschijn. Al nadert vanuit het zuiden een storing die met name in de zuidelijke provincies voor meer bewolking zorgt en mogelijk wat (onweers) buien veroorzaakt. Volgens enkele weermodellen is er een kleine kans dat een bui zelfs Zandvoort zal bereiken tijdens de kwalificatie. De meeste modellen laten het echter droog blijven boven de rivieren. In het noorden is er vrij weinig bewolking aanwezig. Het wordt zaterdag dan ook broeierig warm met maxima die oploopt tot een zomerse 25 graden.

morgen.png
Het weer van zaterdag.

Zondag
Zondag is er over het algemeen meer bewolking, maar blijft het wel overal droog. Het wordt wel wat warmer met een middagtemperatuur die varieert van 24 graden op de Wadden tot 28 graden in Limburg.

overmorgen.png
Het weer van zondag.

Vooruitzichten
Op maandag wordt het nog even broeierig warm, maar daarna krijgen we toch echt een wat meer wisselvallig weerbeeld met de nodige (onweers) buien. Het koelt daarbij ook af naar een gemiddelde temperatuur voor de tijd van het jaar. Na woensdag zakt de temperatuur namelijk verder naar ongeveer 22 graden overdag.

meerdaagse.png
Het weer de komende week.

Aanhoudend droog
Ondanks de buien komende week, blijft het nog steeds wel veel te droog. Met nog een maandje te gaan zitten we al bijna op 300mm tekort aan neerslag. Hiermee staat 2022 hoog in de top van droogste jaren ooit. De natuur is natuurlijk blij met elke drup, maar meer geholpen met gestage regen in plaats van buien. Hoe dat zit lees je hier: Liever regen dan buien.

neerslagtekort.png


02-09-2022 om 12:00 door Martijn Dorrestein

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...