Actueel

LIVEBLOG afgesloten: zomerstorm Poly

Yvonne Raphael (Haarlem)

Vandaag is Nederland hard geraakt door storm Poly. De dag begon al met een weeralarm in Noord-Holland, Flevoland, Friesland en het IJsselmeergebied met zeer zware windstoten tot 120 km/uur. Storm Poly trok in de loop van de dag richting het (noord)oosten en kort voor half vier is de laatste code oranje beëindigd. 

Poly gaat de boeken: het is de zwaarste zomerstorm sinds de metingen zijn begonnen. Het is een zeer zware zomerstorm geworden met een uur gemiddelde windkracht 11 in IJmuiden. Daar waren ook de zwaarste windstoten gemeten, namelijk 146 km/uur! Alleen de zomerstorm van 1912 hadden hogere windstoten met 148 km/uur in Hoek van Holland, maar toen was het geen zeer zware zomerstorm. 

Storm Poly zorgde vandaag voor veel schade en leed. Er is een dode en meerdere mensen zijn (zwaar) gewonden geraakt door omgewaaide bomen. Verder waren er ook omgewaaide vrachtwagens, een ontspoorde tram, stilgelegd treinverkeer en ruim 400 vluchten op Schiphol geannuleerd. Ook waren enkele snelwegen dicht en niet meer gangbaar. 

Vele foto's en filmpjes kwamen binnen: een groot deel van het land heeft deze bijzondere en zeldzame zomerstorm meegemaakt!

Johan van der Wijk_Heerenveen.jpeg
Foto: Johan van der Wijk (Heerenveen)

John Dalhuijsen_Zandvoort_5 juli.jpg
Foto: John Dalhuijsen (Zandvoort)

Michelle Tuip_Heemskerk_5 juli.jpeg
Foto: Michelle Tuip (Heemskerk)

Maar waarom de naam Poly?!
De naam Poly staat niet op de (Nederlandse) lijst van stormnamen. Toch is dit de naam van deze storm geworden. Dat komt omdat de Duitse weerdienst al een naam aan deze storm heeft gegeven, voordat het een storm werd in Nederland. De regel die het KNMI volgt, is als een andere Europese land al een naam aan een depressie heeft gegeven, houden we in Nederland ook die naam aan.

Hiermee sluiten we dan ook deze liveblog af. Zomerstorm Poly gaan veel mensen zeker niet snel vergeten.


15:25

Sinds 15.21u is ook in de rest van het land code oranje beëindigd. Alleen code GEEL is nog van kracht voor zware windstoten van 75-90 km/uur in het noorden.

waarschuwingen2.JPG


15:10

Ook in Noord-Holland is code oranje beëindigd. Wel is code geel nog van kracht vanwege zware windstoten. In de provincies Friesland, Groningen en het Waddengebied geldt code ORANJE nog voor (zeer) zware windstoten van 100-110 km/uur. 


14:40

Storm Poly koerst geleidelijk richting het oosten/noordoosten met de kern al net noord van Duitsland. Het is echter nog steeds onstuimig in het noorden met op veel plaatsen windkracht 7 of 8.

wind.JPG


14:00

Op sommige plaatsen is al veel regen gevallen, zelfs meer dan 35 mm. 

Ton Wesselius_Roelofarendsveen_5 juli.jpg
Foto: Ton Wesselius (Roelofarendsveen)


13:40

Nog gevolgen van storm Poly...

Edwin Keur_Zandvoort_ 5 juli.jpg
Foto: Edwin Keur (Zandvoort)


13:30

Ook in Groningen is er al behoorlijk wat stormschade. Daar is de wind al toegenomen tot windkracht 6 of 7.

Robert Schippers_Haren_5 juli.jpeg
Foto: Robert Schippers (Haren)


13:10

Vooral in het zuidoosten is er vandaag weinig te merken aan storm Poly. In Limburg staat er momenteel windkracht 4 of 5. Dus best wel wat wind voor het binnenland, maar zeker niets te vergelijken met wat er in het noorden speelt!

Jessie van Neer_Reuver.jpeg
Foto: Jessie van Neer (Reuver)


12:50

In Amsterdam rijden de trams vandaag niet meer. Het GVB heeft dat besloten omdat onder andere te veel bovenleidingen kapot zijn gegaan door deze storm. 


12:30

Code rood is inmiddels verlopen, maar de storm is nog niet voorbij! CODE ORANJE is nu van kracht voor de noordelijke helft van het land. Daar komen (zeer) zware windstoten voor van 100-120 km/uur. In het midden van het land komen zware windstoten voor van 75-90 km/uur. In de loop van de middag neemt de wind af. 

waarschuwingen2.JPG


12:25

Storm Poly zorgt niet alleen voor leed vandaag...

T5.JPG


12:10

Op Schiphol is tot 16.00u vandaag zeer beperkt vliegverkeer vanwege storm Poly. Er zijn inmiddels ruim 400 vluchten geannuleerd.


12:00

Langs de westkust is inmiddels de wind wat afgezwakt. 

wind.JPG


11:55

De verwachting verder vandaag

Vanmiddag blijft het in het noorden van het land eerst nog onstuimig. Er bestaat daar dan nog kans op zeer zware windstoten tussen 100 en 120 km/u. De wind waait in het noorden eerst nog hard tot stormachtig, en mogelijk is er nog enige tijd sprake van een storm, met windkracht 7 tot 9. Naar het zuiden toe neemt de wind in kracht af tot uiteindelijk matig, en aan zee tot vrij krachtig, windkracht 4 of 5. Verder valt er in het noorden van het land eerst nog regen, terwijl er in het zuiden van het land af en toe zon is, maar er bestaat ook kans op enkele buien waarbij er kans bestaat op een klap onweer. Daarbij is het ook nog koel voor de tijd van het jaar: 17 graden in het noordelijk kustgebied tot 20 graden in het zuiden.

Vanavond zwakt de wind verder af naar zwak tot matig, aan zee nog (vrij) krachtig (windkracht 3 tot 6). Wel vallen er in het zuiden nog enkele (onweers)buien. 


11:45

En op de A7...

Op de A9 zijn de opruimwerkzaamheden al begonnen...


11:15

Eerste dode door storm Poly
Een 51-jarige vrouw uit Haarlem is overleden nadat een boom op haar auto viel. Ook in onder andere Amsterdam zijn er al meerdere mensen gewond geraakt vanwege omgevallen bomen.

David van Veldhuizen.jpeg
Foto: David van Veldhuizen


10:50

Storm Poly trekt verder naar het oosten. Op de radar is een duidelijke krul te zien van de regen rond dit lagedrukgebied.

radar2.JPG


10:35

De A9 is niet meer begaanbaar!

T4.JPG

Check ook deze beelden via Twitter!


10:30

In Haarlem zijn er gewoon vier bomen op een rij omgevallen!

T2.JPG


10:20

Storm Poly zorgt niet alleen voor enorm veel wind, maar ook voor veel neerslag. Tot nu toe is er al plaatselijk meer dan 20 mm regen gevallen! 

Neerslag.JPG


10:05

In Herengracht is een auto zwaar beschadigd door een boom.

T1.JPG

Via Twitter


09:50

Wanneer is er sprake van storm of zware storm?
In de tabel hieronder een overzicht van de criteria van een storm, zware storm en een zeer zware storm.


09:30

Inmiddels is er al op veel plaatsen stormschade en sommige wegen zijn moeilijk begaanbaar. 

Jeroen van Rossum_Heiloo.jpeg
Foto: Jeroen van Rossum (Heiloo)

WhatsApp Image 2023-07-05 at 09.07.39.jpeg
Foto: Bernard (Heerhugowaard)

Voeg jouw stormfoto's via deze link toe op onze website.


09:25

De zwaarste windstoten tot nu: zelfs 146 km/uur in IJmuiden! Dat is de hoogste windstoot ooit gemeten in de zomer!

windstoten.JPG

Stroomuitval Purmerend

In een deel van Purmerend is de stroom uitgevallen. Naar verwachting duurt deze storing tot vanochtend 11.30u. 


09:15

In IJmuiden is tussen 08:00 en 09:00 een uurgemiddelde windkracht 11 gemeten. Officieel is Poly dus nu een zeer zware storm. Daarmee is storm Poly de zwaarste zomerstorm ooit gemeten. Nog nooit sinds de metingen zijn begonnen was er al een zeer zware zomerstorm in Nederland. 

wind.JPG


9:15

In Noord-Holland geen treinen tot 16:00


9:10

Poly is goed te zien op de Buienradar. 

radar.JPG


08:00

WEERARLAM: Vanochtend in het noordwesten code rood voor storm Poly. 

Vanochtend komen in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Friesland en in het IJsselmeergebied zeer zware windstoten voor van 100- 120 km/uur en plaatselijk zelfs nog meer. 

Voor de provincies Zuid-Holland, Overijssel, Drenthe, Groningen en het Waddengebied is code oranje van kracht. Elders geldt code geel vanwege zware windstoten van 75 - 100 km/uur.

In de eerste helft van de middag neemt de wind weer wat af. 

waarschuwingen.png

Volg de actuele situatie ook via

>  Buienradar App


05-07-2023 om 16:00 door Magdel Erasmus

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...