Actueel

Strandweerbericht

Muien, zwinkuilen, zeeschuim, golven, kwallen, sterke stromingen en golven, het zijn zo maar een aantal dingen waar je als strandganger mee te maken kan krijgen. Ieder jaar verdrinken er nog mensen aan de Nederlandse kust. Hoe ga je veilig het water in?! Daarom tijdens de zomermaanden het "strandweerbericht" in het ontbijtnieuws in samenwerking met Reddingsbrigade Nederland en de KNRM. Nu maar hopen dat het ook een keer echt zomerweer wordt.

Strandweerbericht

Nu de zomervakantie is begonnen besteedt RTL Weer ook aandacht aan het strandweer in eigen land. Op een mooie zomerse dag zoeken veel mensen verkoeling aan de Nederlands stranden en dan is het fijn als je weet wat je kunt verwachten. Nog altijd rukken de KNRM en Reddingsbrigade Nederland honderden keren per jaar uit om onder andere zwemmers en surfers te helpen die in de problemen zijn gekomen.

reddingsbrigadeGerardJoenje.jpg
KNRM (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij) Foto: Gerard Koster-Joenje

Een duik in zee is niet altijd zonder gevaar en is weersafhankelijk, maar ook muien, golven en het getij spelen een belangrijke rol. Ook na een kwallenbeet kun je bij de lifeguards terecht.

Poster Zee NL.jpg
(bron: Reddingsbrigade NL)

In het RTL Weer wordt in het ontbijtnieuws aandacht besteedt aan waar je als strandganger die dag rekening mee moet houden bij een duik in zee. Met verschillende waarschuwingstekens voor o.a. kwallen, gevaarlijke zee, ga niet zwemmen en gebruik geen drijfmiddelen, zoals luchtbedden, wordt dit aangegeven op de strandkaart. De stranden zijn opgedeeld in vier regio's, namelijk Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland en de Waddeneilanden. Doe er je voordeel mee en laat je niet verrassen.

4 regios.JPG

De vier strandregio's in donkergroen.

Welke vlag wappert er?

Om de actuele situatie en eventuele gevaren aan te geven beschikt de reddingsbrigade ook nog over een aantal soorten vlaggen. Weet jij wat ze betekenen?

reddingsbrigadeFransAlderseBaas.jpeg
Met een gerust hart naar het strand. De rood/gele vlag wappert wat dus betekent dat er toezicht is op het strand (foto: Frans Alderse Baas, Texel)

Overzicht vlaggen

  • Rood-gele vlag: Deze vlag hangt aan de reddingspost en geeft aan dat er toezicht is door lifeguards
  • Rode vlag: Niet zwemmen, zeer gevaarlijk  Deze vlag geeft ernstig gevaar aan. Zwemmen en andere wateractiviteiten worden ten zeerste afgeraden.
  • Dubbele rode vlag: zwemmen en baden verboden. Deze vlaggen geven een zwemverbod aan. Zwemmen, baden of andere activiteiten in of op het water zijn verboden. Doe je dit toch dan kun je een boete krijgen.
  • Gele vlag: Pas op met zwemmen! Gevaarlijk De gele vlag geeft gevaar aan als de condities van het water gevaarlijk zijn en zwemmen en andere activiteiten op of in het water worden afgeraden. Je moet dus extra voorzichtig zijn en bijvoorbeeld niet met een luchtbed het water op gaan.

Oranje windzak: Pas op met zwemmen, geen drijfmiddelen gebruiken Zie je deze windzak dan geeft dat aan dat het onveilig is om met drijfmiddelen zoals bijvoorbeeld luchtbedden, zwembanden en rubberbootjes het water op te gaan. Deze windzak wordt aan de kust gehesen als de wind aflandig is dus vaak bij een oostelijke wind omdat je dan snel kunt afdrijven richting zee

Dan zijn er nog een paar speciale vlaggen zoals een witte vlag met een blauw vraagteken die aangeeft dan er een kind is gevonden die zijn of haar ouders/verzorgers kwijt is geraakt op het strand. En dan is er nog de paarse vlag en die zie je liever niet want deze wordt gehesen als er gevaarlijke dieren en/of ongedierte in het water zit of andere verontreiniging. Zwemmen wordt dan afgeraden. Paar jaar geleden werd deze vlag op sommige stranden gehesen zoals bij Katwijk. Er werd door rioolwater een te hoge concentratie poep bacteriën gemeten in het water. Niet heel smakelijk als je een duik wil nemen, bovendien kun je er aardig ziek van worden.

Vlaggen aan de waterkant

Er worden niet alleen vlaggen gehesen, maar vaak worden aan de waterlijn ook waarschuwingsvlaggen gezet. Ze worden per twee geplaatst om een gebied aan te geven waartussen bijvoorbeeld toezicht is door lifeguards. Dat gebeurt met de twee rood-gele vlaggen. Tussen deze vlaggen is er permanent toezicht. Zie je deze vlaggen aan de waterlijn staan dan is het ook duidelijk dat je hiertussen niet mag watersporten. Daarvoor heeft de reddingsbrigade de zwartwit geblokte vlaggen. Zwemmen wordt dan ook afgeraden tussen deze vlaggen om watersporters alle ruimte te geven. Dan zijn er nog de rode vlaggen met DANGER erop. Tussen deze vlaggen wordt zwemmen ten zeerste afgeraden omdat de condities van het zwemwater gevaarlijk zijn. Je ziet ze bijvoorbeeld om aan te geven dat er zich een mui bevindt.

Muien wat zijn dat?

Een mui is niks anders dan een gleuf tussen twee zandbanken waarbij het zeewater tijdens eb naar zee stroomt en bij vloed richting het strand. Een mui is 15-30 meter breed en kan een zwemmer wel tot 100 meter de zee intrekken. Muien zijn het gevaarlijkst als het laagwater wordt, want dan kun je met ongeveer 8 km/uur de zee ingetrokken worden. Daar valt niet tegenop te zwemmen. Een mui kun je wel herkennen aan de golven. Op plaatsen waar je weinig brekende golven met schuimkoppen ziet, zit vaak een mui en is het water dieper. Kom je toch in een muistroming terecht, laat je dan op je rug meevoeren met de stroming richting zee en probeer er niet tegenin te zwemmen, want dat lukt toch niet. Schreeuw en zwaai ondertussen om aandacht. Als je uit de mui bent, zwem dan een stukje evenwijdig aan het strand en vervolgens richting het strand totdat je de bodem weer onder je voeten voelt.

reddingsbrigademuien.jpg
Zwem nooit tegen een mui in, dat lukt je toch niet, maar laat je meevoeren richting zee, dus van de kust af. Beter nog: voorkom dat je erin terechtkomt. (bron: Reddingsbrigade Nederland)

Strandweer?

Niet echt maar wat zou dat fijn zijn, zeker nu voor de zuidelijke regio's de zomervakantie is begonnen. De watersporters kunnen hun hart wel ophalen, want er is veel wind aan de kust, al is het verstandig om morgen niet het water op te gaan op de grote meren en aan de kust, want er worden (zeer)zware windstoten verwacht, daarnaast ook nog eens een harde tot stormachtige zuidwesten wind. Een jaar na storm Poly dus weer een zeer windrijke herfstdag. Volgende week loopt de temperatuur wel op naar regionaal 25 graden maar dan volgen er weer regen- en onweersbuien en daarna gaat de temperatuur weer omlaag. Stabiel warm en zonnig zomerweer zit er dus hier in Nederland nog altijd niet in maar wie weet wat de zomer ons nog gaat brengen. 

meerdaagse.png


05-07-2024 om 13:15 door Marjon de Hond

Een moment geduld aub...
Een moment geduld aub...