Dat we een echt barbecueland zijn, lijkt geen twijfel. Uit onderzoek van Motivaction uit 2018 blijkt dat 9 van de 10 Nederlanders minstens eens per jaar barbecueën.
Hele jaar
De vraag wat we zo leuk aan de barbecue vinden, is eigenlijk niet zo moeilijk te beantwoorden: het is de gezelligheid. "Wat er op de grill ligt, doet er eigenlijk niet toe", zegt Ruurd Hielkema, onderzoeker bij Motivaction. "Het barbecueën an sich geeft al een gevoel van vakantie, van vrijheid." Als het aan 23 procent van de Nederlanders ligt, zouden ze het liefst het hele jaar door barbecueën.
Eén van die mensen is Mike Meidema. Hij stopt zijn liefde niet onder stoelen of banken: drie keer per week steekt hij de barbecue aan, zomer en winter. En dan maakt hij er werk van met verschillende soorten vlees, vis, groenten, aardappels en andere knolgewassen. "Ik vind het leuk om uit te pakken en niet alleen de voorgevormde hamburgers te maken."
Serieuze zaak
Voor Meidema is het nu een hobby, maar vroeger was het zijn werk. Hij had jarenlang een cateringbedrijf waarvoor hij veel achter de barbecue stond. En hij was zelfs bestuurslid van de Nederlandse Barbecue Stichting. Hij zag de tientallen barbecueworkshops en -wedstrijden in Nederland opkomen. Het werd een serieuze zaak.
Jaren geleden stopte hij als bestuurslid. Maar de passie verdween nooit. "Het is het fikkie stoken. Het kind in je komt weer naar boven, dat speelt wel een rol. Ik ga niet roepen dat het een typisch mannending is, want ik weet dat er ook genoeg vrouwen van houden. Maar ik weet wel dat mannen het leuk vinden om naast de grill te staan, flesje bier in de hand, in de worst en speklap prikken."
Populairder
Jord Althuizen is het met hem eens. Hij mocht zich in 2014 barbecue-wereldkampioen noemen. Normaal gaat hij van evenement naar evenement om voor honderden, soms duizenden mensen te koken. "Het leeft, elk jaar wordt het populairder."
Dat de barbecuewereld gedomineerd wordt door mannen, verbaast hem niets. "Pielen met vuur en met grote stukken vlees, dat vinden mannen leuk", zegt Althuizen. "Ik denk dat mannen meer emotiekoks zijn, vrouwen hebben een meer praktische insteek. Dan maakt het voor mannen vaak niets uit dat barbecueën wat omslachtiger is dan koken in een keuken."
Ultieme vertrutting
Toch is er keerzijde. In Amsterdam geldt op steeds meer plekken een barbecueverbod omdat de overlast van herrie en stank te groot was. In Rotterdam zijn speciaal ingerichte barbecuezones, daarbuiten is het verboden. In Nijmegen en Maastricht is het op veel plekken zelfs helemaal verboden om de barbecue zomaar aan te steken.
Althuizen vindt het de ultieme vertrutting, maar Meidema begrijpt dat gemeenten ingrijpen door de overlast. "Barbecueën in de tuin is nooit een probleem. Maar op openbare plekken wordt soms ontiegelijk veel achtergelaten. Vooral de aluminium wegwerpbarbecues zijn een probleem. Dat is puur vervuiling."
Kokosbriketten
Dat is jammer, zegt hij, want het barbecueën hoeft volgens hem niet zo milieubelastend te zijn als je er goed op let. Zo hoef je er niet alleen maar vlees op te leggen. En barbecueën op kokosbriketten is ook al minder vervuilend. "Als je het goed doet en niet alles laat aanbranden, dan is het een groot feest."