De temperaturen waren nipt hoger dan die van juli 2016, de recordhouder tot nu toe. Het warme 2016 kon deels worden verklaard door het El Niño-effect. El Niño zorgt voor opwarming van het zeewater langs de evenaar in de oostelijke Stille Oceaan. Dit heeft effecten voor het weer in grote delen van de wereld.
Dit jaar is het effect van El Niño minder. Dat maakt de extreem hoge temperaturen van dit jaar extra zorgwekkend, zeggen experts.
Broeikaseffect
Dat de temperatuur zo hard stijgt de laatste decennia, heeft te maken met het broeikaseffect. "Zolang we broeikasgassen blijven uitstoten zal dat invloed hebben op de temperaturen wereldwijd en zullen weerrecords blijven sneuvelen", zegt Jean-Noel Thepaut, hoofd van de dienst.
Juni was al de boeken ingegaan als de warmste junimaand ooit geregistreerd. Alle maanden van dit jaar prijken in de top vier van heetste maanden ooit gemeten. De jaren 2015 tot en met 2018 waren de warmste sinds het begin van de metingen.
1,2 graden
De temperatuur in juli lag bijna 1,2 graden boven pre-industrieel niveau zoals het IPCC, het klimaatpanel van de VN, dat heeft gedefinieerd.
Het klimaatakkoord van Parijs is erop gericht de stijging van de mondiale gemiddelde temperatuur ruim onder de 2 graden te houden, met als ultiem doel de toename tot 1,5 graden te beperken.