Actueel

In samenwerking met:

Hoge energierekening? Bij deze boerin mag je gratis komen douchen: '15 minuten lang'

Waar veel mensen er momenteel alles aan doen om zo min mogelijk energie te verbruiken, kunnen de warmte en elektriciteit bij Janneke Bom niet op. Op haar melkveebedrijf in het Drentse Emmer-Compascuum zit ze er warmpjes bij en dat gunt ze een ander ook. Daarom nodigt ze iedereen die het maar wil uit om langs te komen om te douchen. "Zet je schaamte opzij."

Het melkveebedrijf van de familie Bom telt zo'n 400 koeien. Op het erf staat een installatie waarmee verse mest omgezet wordt in warmte en elektriciteit. Ze hebben aan beide dan ook een groot overschot.

Ongebruikte douche

"Dat bracht mijn zoon Herbert op een idee", vertelt Janneke Bom aan Editie NL. "Bij de ingang van de stal hebben we een douche die nooit gebruikt wordt. Dus we kunnen de mensen die het moeilijk hebben gratis een warme douche aanbieden."

Iedereen die het maar wil is uitgenodigd om langs te komen. "Het maakt ons echt niets uit wie zich aanmeldt", vertelt Bom. "Per persoon mag je vijftien minuten douchen. Er is genoeg ruimte om je om te kleden en je kunt er ook naar de wc." Je moet wel even je eigen handdoek en zeep meenemen.

Janneke Bom

En de kosten van het water dan? "Ach", zegt Bom. "Die zullen vast niet heel hoog uitvallen. We vinden het fijn om iets goeds voor een ander te doen."

Schaamte overheerst

Bom heeft het aanbod via Facebook gedeeld. Hoewel ze al veel berichten heeft gekregen, wil het nog niet bepaald vlotten met de afspraken. "Het is voor mensen niet niets om ook echt naar buiten te gaan, in de auto te stappen en hierheen te komen. Daar komt toch wat schroom bij kijken. Ik hoop dat het mensen lukt om hun schaamte te overwinnen. Iedereen is welkom."


14 oktober 2022 15:13


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25