Actueel

In samenwerking met:

Morgen laatste kans om te schaatsen, 's avonds code geel

Schaatsliefhebbers kunnen vandaag en morgen nog hun hart ophalen, maar dan is het voorlopig weer even voorbij. En de overgang naar zachter weer levert ook gevaar op: morgenavond is er op veel plaatsen ijzel mogelijk.

Voor vanochtend geldt overigens ook een waarschuwing voor gladheid. Het KNMI heeft code geel afgekondigd. "Het kan plaatselijk verraderlijk glad zijn. Er zijn er paar buitjes in Noord-Holland, die kunnen lokaal voor wat ijzel zorgen", zegt Philippe Schambergen van Buienradar. "De temperatuur van het wegdek is op veel plaatsen nog onder nul."

Wie de ijzers onder wil binden, kan dat vandaag en morgen nog prima doen, verwacht Schambergen. Morgen misschien op nog meer plaatsen dan vandaag. Het gaat komende nacht op grote schaal vriezen, met temperaturen van -5 tot -10. "Misschien gaan baantjes die nu niet open kunnen, dat morgen toch nog wel."

Dat is dan wel voor één dag, want er komt zachter weer aan. In de loop van de middag loopt de temperatuur heel erg langzaam op. "Pas in de avond loopt de temperatuur in het zuidwesten op tot enkele graden boven het vriespunt. In de ochtend en middag is het ijs nog goed, maar morgen is wel écht de laatste dag."

Geen marathons op natuurijs meer

Het blijft voor de marathonschaatsers deze winter voorlopig bij één wedstrijd op natuurijs. Schaatsbond KNSB hoopte dit weekend nog ergens een wedstrijd te kunnen organiseren, maar dat gaat niet meer lukken. "Nieuw-Buinen viel gisteren al af en Noordlaren krijgt het ook niet meer voor elkaar", zegt de KNSB. 

Vanaf maandag trekt de zachte lucht het land binnen. Overdag lopen de temperaturen verder op. "Dinsdag is het dan een graad of 10 á 11, en 's nachts daalt ie niet onder de 6."

Kijk hier hoe warm het bij jou is:

Kans op ijzel

In die overgang naar zachter weer is er dan opnieuw kans op ijzel. "De dooiaanval morgenavond gaat gepaard met een neerslagfront. Omdat het wegdek nog onder de 0 graden is, kan het gevaarlijk worden. Er is niet veel regen nodig om de weg in een ijsbaan te veranderen." Voor morgenavond is al code geel afgegeven. In Zeeland geldt die vanaf 18.00 uur, in Groningen vanaf 22.00 uur.

Er is op zondagavond weinig verkeer. Dat maakt het risico wat kleiner, maar betekent ook dat er minder auto's zijn om strooizout in te rijden. "Houd de berichtgeving goed in de gaten als je ergens heen moet. Bovendien wordt niet overal gestrooid en ook stoepen kunnen erg gevaarlijk zijn."


17 december 2022 10:49


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25