Actueel

In samenwerking met:

Al 50 doden door extreme vrieskou VS: 'Meest verwoestende winterstorm ooit'

De extreme vrieskou in de Verenigde Staten zorgt al dagenlang voor slachtoffers. Inmiddels zijn er volgens Amerikaanse media al zeker 50 mensen aan de kou bezweken.

Gouverneur Kathy Hochul van de staat New York noemt de winterstorm 'de meest verwoestende' die ze in veel steden ooit hebben meegemaakt. Zo kwamen alleen al in Erie County, een gebied in de staat New York rond de stad Buffalo, 25 mensen om het leven, maakte een lokale bestuurder bekend.

Compleet bedolven

Daarmee is het dodental volgens NBC News gestegen tot zeker vijftig, persbureau AFP komt uit op 47. Een deel van de slachtoffers was buiten toen de stormen overtrokken, anderen zaten in hun auto en werden compleet bedolven onder grote hoeveelheden sneeuw.

Amerikanen die de feestdagen bij familie door wilden brengen, hadden extra veel last van de winterse omstandigheden. Zeker 2000 vluchten zijn geschrapt en 4000 andere vluchten raakten vertraagd. De auto is vaak ook geen optie. Wegen zijn onbegaanbaar en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Het is glibberen en glijden, zoals hier te zien is:

Een lokale bestuurder vertelde aan CNN dat zelfs reddingsteams in de problemen zijn gekomen en door gespecialiseerde collega's gered moesten worden. Zeker elf ambulances kwamen vast te zitten in de sneeuw.

"We zijn hier gewend aan sneeuw en kunnen ermee omgaan", zei bestuurder Mark Poloncarz van Erie County. "Maar de combinatie van harde wind, extreme kou en het verblindende effect van de sneeuw maakten de omstandigheden erger dan we ooit hebben gezien." 

-40 gevoelstemperatuur

De combinatie van temperaturen ver onder het vriespunt en een harde wind zorgen er ook voor dat het voor het gevoel nog veel kouder is. De gevoelstemperatuur lag in de VS de laatste dagen op grote schaal onder de -40. Lichaamsdelen bevriezen dan al als ze 5 tot 10 minuten aan de buitenlucht zijn blootgesteld.

De Amerikaanse nationale weerdienst zegt meer waarschuwingen en weeralarmen uit te hebben gegeven dan ooit. Veel mensen zitten zonder stroom, met name in het noordoosten van het land.


26 december 2022 17:45


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25