Actueel

In samenwerking met:

We gaan het nieuwe jaar in met lentetemperaturen: 'Bijna kortebroekenweer'

We gaan een warme jaarwisseling tegemoet, met temperaturen die op kunnen lopen tot wel 17 graden. Als het niet hard zou waaien en regenen, zou je op oudjaarsdag haast van kortebroekenweer kunnen spreken.

Voor oudjaarsdag is een record in zicht, zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar. "16 à 17 graden zijn de hoogste temperaturen die we gaan halen, in Limburg." Het vorige warmterecord voor oudjaarsdag werd vorig jaar verbroken: toen werd het 15,1 graden.

De vooruitzichten van deze week.

Vanaf vandaag lopen de temperaturen dus behoorlijk op. Vandaag is het nog een graad of 7 met wat zon. Vanaf morgen wordt het wisselvallig met veel wind, maar lopen de temperaturen wel op. Na de jaarwisseling, op nieuwjaarsdag, wordt de 16 graden niet meer gehaald. "Het wordt dan gemiddeld een graad of 12", zegt Middendorp.

Harde wind

Toch lijkt het volgens Middendorp meer herfst dan winter. "Het gaat regenen en echt hard waaien. Echt herfstweer." De harde wind zal ook een uitdaging vormen voor vuurwerkliefhebbers. "Je moet zorgen dat je vuurwerk niet omvalt."

Het voordeel aan de harde wind is dat het niet mistig zal zijn tijdens de jaarwisseling. In het verleden zorgde mist voor slecht zicht, waardoor vuurwerk niet goed te zien was. Maar ideaal weer voor een vuurwerkshow is het niet: "Regen is sowieso niet heel prettig en zorgt voor veel lage bewolking. Met siervuurwerk is het de vraag wat je daar nog van ziet."

Wintersport

De warmte komt in heel Europa terug: balen voor wintersporters. "Sneeuw is echt een uitdaging momenteel. Als je de jaarwisseling in de sneeuw wilt vieren, moet je echt naar Scandinavië", zegt Middendorp. "Er ligt wel sneeuw in de Alpen, maar voor echt goed wintersportweer moet je echt hoog zitten."

Waar het in Europa kwakkelen geblazen is, zuchten de Verenigde Staten onder bar winterweer. Nicoline Kroon van Buienradar legt uit wat daar aan de hand is:


27 december 2022 09:59


Onderdeel 'NewsOverview' niet geladen.
System.NullReferenceException: Object reference not set to an instance of an object. at ViewComponents.NewsOverviewViewComponent.InvokeAsync(Control control) in D:\a\1\s\src\Buienradar\ViewComponents\NewsOverviewViewComponent.cs:line 28 at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsyncCore(ObjectMethodExecutor executor, Object component, ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentInvoker.InvokeAsync(ViewComponentContext context) at Microsoft.AspNetCore.Mvc.ViewComponents.DefaultViewComponentHelper.InvokeCoreAsync(ViewComponentDescriptor descriptor, Object arguments) at AspNetCoreGeneratedDocument.Views_Shared_Partial_RenderControls.ExecuteAsync() in D:\a\1\s\src\Buienradar\Views\Shared\Partial\RenderControls.cshtml:line 25